Uusi kuva paljastaa Marsin mysteerikuun: Mistä se on tullut?

Mars-planeetan kaasukehää tutkiva Nasan MAVEN-luotain on saanut napattua aavemaisen kuvan planeettaa kiertävästä Phobos-kuusta.

Luotain sai otettua kyseisen kuvan viime joulukuussa, kun sen kiertorata ristesi Phoboksen kanssa. Luotain pääsi tuolloin noin 300 kilometrin etäisyydelle kuusta. 

Phobos on monin tavoin erikoinen kiertolainen ja se on herättänyt tutkijoissa lukuisia kysymyksiä: Esimerkiksi kuun alkuperä on jäänyt mysteeriksi.

Space.com-sivusto kertoo, että 1960-luvulla tutkijat arvelivat sen olevan jopa ontto, koska sen kiertorata on erikoinen.

Phoboksen pinnalla on näkyvissä pitkiä uurteita. Se lähestyy Marsia sadassa vuodessa kaksi metriä. Arvioiden mukaan uurteet ovat merkki kuun rakenteen pettämisestä. Tutkijat arvelevat, että Phobos tulee pirstoutumaan 30-50 miljoonan vuoden päästä.

Phobos kiertää Marsia vain 6000 kilometrin etäisyydellä. Etäisyys on niin pieni, että Phobos kulkee Marsin ohuessa yläilmakehässä. Ylläolevassa kuvassa Marsin yläilmakehä näkyy ultraviolettivalossa sinertävänä sävynä.

Tutkijat toivovat, että MAVENin mittausten kautta saataisiin selvyyttä Phoboksen rakenteesta ja alkuperästä sekä siitä, löytyykö sen pinnalta orgaanisia molekyylejä 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja