Uusi Ilves-hankinta Lukas Dostal torjui ja loikkasi itsensä fanien suursuosikiksi – Tampereesta tuli tshekkivahtien paratiisi

Dominik Hrachovina tuli juniorina Tampereen Tapparaan, oppi suomen, torjui Tapparan mestariksi ja pelasi itsensä KHL:ään. Nyt naapuriseura Ilveksessä kasvaa korkoa 18-vuotias tshekkilupaus Lukas Dostal. Hän otti tilanteen haltuun heti ensimmäisessä SM-liigan ottelussaan. 

Tshekin Brnon riveistä Tampereelle pelaamaan Mestistä Kooveen riveissä. Sitten elämän ensimmäiseen SM-liigan otteluun. 

Voitto ja villit juhlinnat. 

Lukas Dostalin viime viikot ovat olleet aikamoista pyöritystä. Jääkiekkolupaus on ottanut kaikesta ilon irti, vaikka hän on yrittänyt kaiken muun "sähläyksen" keskellä parannella itseään sairastumisesta. 

Kun Ilves voitti lauantaina Pelicansin, Dostal irrotteli heittällä kunnon tuuletukset kannattajien suuntaan. Kannattajat syttyivät täysillä Dostaliin ja huusivat hänen nimeään. 

Dostal sai pienen palan Tampereesta jo seitsemän vuotta sitten, kun hän tapasi Brnon edustusjoukkueessa pelanneen Sasu Hovin. Kaksikko törmäsi vuosien jälkeen uudelleen Hakametsässä. Hovi pelasi Brno Kometan riveissä vuosina 2009–2012. 

Ei mikään jännittäjä

Ilves näyttää saaneen riveihinsä sekä erinomaisen torjujan että viihdyttäjän. Lähtökohdat ovat ainakin kunnossa: Dostal oli Tshekin ykkösmaalivahti nuorten MM-kisoissa. Anaheim Ducks varasi hänet viime kesänä kolmannella kierroksella (85. pelaaja). 

– En jännittänyt. En ole jännittäjätyyppi. Yritin vain pelata hyvin ja auttaa joukkuetta voittoon, Dostal totesi Aamulehdessä. 

Kooveen valmentaja Juha Pajuoja vertasi Dostalia Ilveksen kautta huipulle nousseeseen Tuukka Raskiin. Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhonen komppasi, että yhtäläisyyksiä on ainakin henkisellä puolella. 

– Kumpikin pysyy ulkoisesti tyynenä, vaikka sisällä voi joskus kuohua. Pelityyleissä Dostalilla ja Raskilla on jonkun verran eroja, Korhonen sanoi. 

Uusi Hrachovina?

Tampereella on hänty ennenkin kovia tshekkiveskareita. Dominik Hrachovina, 24, siirtyi jo kaudella 2010–11 TuTon B-nuoriin. Ura urkeni kuitenkin Tapparassa, jota hän edusti aina viime kauteen asti. 

Hrachovina tuli tunnetuksi sympaattisena persoonana ja varmana maalivahtina, joka voitti Tapparan riveissä kaksi SM-kultaa. Tshekkiläinen oppi Suomen kielen jo teini-ikäisenä. 

Hrachovina kypsyi huippuvahdiksi hieman kypsemmällä iällä ja sai palkinnoksi KHL-sopimuksen Barys Astanaan. Dostalin kehityskäyrä näyttää olevan kovemmassa nousussa jo nuorena, joten häntä ei välttämättä nähdä Tampereella yhtä pitkään kuin Hrachovinaa. 

Sekä Hrachovinan että Dostal ovat saman agenttifirman (Global Management Group) asiakkaita. Heidän taustaltaan löytynyt kokenut tshekkiagentti Jiri Hamal, jolla on pitkät suhteet suomalaisiin liigaseuroihin. 

Tapparassa oli riveissään myös viime päiviin saakka tshekkiveskari Miroslav Svoboda, joka on tosin Eurohockey Services -agenttifirman pelaaja. ECHL:n Atlanta Gladiatorsista siirtynyt Svoboda 23, pelasi ainoastaan kuusi ottelua LeKin riveissä Mestistä. Sitten hän siirtyi Itävaltaan.

Dostal joutuu taistelemaan peliajastaan , mutta alku on lähtenyt Suomessa tyylikkäästi liikkeelle. 

Vaikka Ilveksen liigaottelut jäisivät yhteen, hän on ehtinyt jättää lähtemättömän jälken ilvesfanien kiekkosydämiin. 

​​​​​​​

 Juttua korjattu kello 8.29: Svoboda ei enää pelaa Tapparassa.

Lue myös:

    Uusimmat