Uusi huumeilmiö: "Taikasieniä" kasvatetaan muovilaatikoissa

Uusi huumetrendi työllistää Tullin tutkijoita. Viime vuosien aikana Suomeen on tilattu ulkomaisista nettikaupoista huumaavien sienten kasvatukseen tarkoitettuja alustoja.

Alustat sisältävät niin sanottujen taikasienten rihmastoja ja kasvualustan; kasvattajan täytyy lisätä niihin vain vesi. Tullien tekemien takavarikoiden määrä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa. 

– Tämä on nyt uusi trendi, joka on rantautunut Suomeen vuoden 2012 lopulla. Uskon, että ilmiö kiihtyy vielä muutaman vuoden ajan, arvioi Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen.

Vuonna 2012 Tulli teki tilauksista 10 rikosilmoitusta ja takavarikoi reilut 20 kasvatusalustaa, viime vuonna rikosilmoituksia tehtiin jo 50 ja kasvatusalustoja takavarikoitiin 200 kappaletta.

Tänä vuonna määrät ovat lisääntymässä entisestään, sillä pelkästään alkuvuonna Tulli on tehnyt 40 rikosilmoitusta ja takavarikoinut 150 kasvatusalustaa.

60 alustan takavarikko

Kaikki Tullin takavarikoimat kasvatusalustat ovat lähtöisin hollantilaisista nettikaupoista. Tyypillisiä tilaajia ovat Tullin mukaan nuoret, tietokoneen äärellä viihtyvät miehet.

Monesti laatikoita tilataan omaan käyttöön tai kaveriporukkana, mutta uusin ilmiö on sienten kasvatus myyntikäyttöön.

– Niitä tilataan niin suuria määriä, etteivät kaikki voi millään mennä omaan käyttöön, Sinkkonen sanoo.

Hiljattain Tulli takavarikoi 60 alustaa, joissa olisi pystynyt kasvattamaan yli 20 kiloa tuoreita sieniä eli tuhansia käyttöannoksia.

– Se on huomattava määrä, sillä pääsääntöisesti lähetyksissä on ollut noin 1-5 alustaa, sanoo jutun tutkinnanjohtaja Mika Ylitolva Tullin rikostorjuntayksiköstä.

Tulli laskee, että katukaupassa yhdestä tuoreesta sienigrammasta voi saada 8-10 euroa, kuivatusta enemmänkin. Yksi alusta tuottaa tuoretta sientä noin 300-600 grammaa.

Vaikutukset kuin LSD:llä

Taikasieniä on useita eri lajeja, mutta ne kaikki sisältävät psilosybiini- tai psilosiini-nimisiä psykedeelisiä hermomyrkkyjä.

Psilosybiini-sienet on Suomen laissa määritelty huumausaineeksi, joten niiden tilaaminen, kasvattaminen, kerääminen, syöminen ja myyminen on laitonta.

Suurelta osin sienten vaikutukset muistuttavat LSD:n vaikutuksia. Huumaavat sienet ovat vaarallisia erityisesti niiden psyykkisten vaikutusten takia.

– Nämä sienet aiheuttavat aistiharhoja ja niiden johdosta voi tapahtua esimerkiksi liikenneonnettomuuksia. Lisäksi Suomessa on ollut tapauksia, joissa on tiputtu katolta tai parvekkeelta sienten syömisen jälkeen, Ylitolva sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja