Uunilahna ja tomaattisalaatti 22.5.2001

toim. Kati Nappa

Uunilahna

1 (1,3-2 kg) lahna
nokare voita
1 tl suolaa
noin 2 dl kalalientä (vettä+1 rkl kalafondia)
1/2-1 dl valkoviiniä tai sitruunamehua

Perkaa ja suomusta lahna. Huuhdo hyvin ja kuivaa talouspaperilla. Ripottele kalan pinnalle ja sisälle suolaa. Levitä uunipannulle vähän voita ja nosta kala uunipannulle. Laita kala uuniin keskiritilälle 180 asteen lämpöön. Kuumenna kalaliemi ja viini ja kaada se uunipannulle. Kypsennä kalaa 40-50 min. sen painosta riippuen. Kala on kypsä kun evä irtoaa helposti. Tarjoa kala esim. runsaalla tillillä maustetun perunamuusin tai keitettyjen perunoiden ja kastikkeen (pannun leimestä) kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös tomaattisalaatti ja hölskytyskurkut. Lahna on ruotoinen kala, joten lapsille se on hyvä perata valmiiksi. Puolentoista kilon lahnasta riittää 4-5:lle. Kun ruokailijoita on vähemmän ja lahnaa ja lientä jää, niistä valmistuu helposti hyytelö kuten tietysti myös koko lahnasta. Laita muutama kypsennetty herkkusienen viipale tai haluamaasi koristetta pyöreäpohjaisen kulhon (kalamäärää vastaavan) pohjalle. Isompaan hyytelöön sopii myös pitkä tai reiällinen pyöreä hyytelö- tai kakkuvuoka. Lisää kulhoon kerroksittian perattua lahnaa, hienonnettua tiiliä ja lientä. Anna hyytyä jääkaapissa, kumoa vadille ja koristele.

Lahna on erittäin herkullista savustettuna ja suolapedillä valmistettuna. Kun kypsennät lahnan suolan sisällä, sitä ei tarvitse suomusta. Levitä uunipannulle kerros karkeaa suolaa, nosta päälle perattu mutta suomustamaton ja kuivattu lahna. Peitä kala karkealla suolalla. Kypsennä uunissa 180-200 asteessa noin 1 tunti. Nosta suolakansi varovasti pois yhdessä suomupanssarin kanssa.

Tomaattisalaatti

5-6 tomaattia
1/2-1 prk fetajuustoa
2-3 rkl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä
mustapippuria
kevätsipulia tai ruohosipulia
silppuna tuoretta basilikaa
(salaatin lehtiä)

Liota fetajuutoa 1-2 tuntia, niin saat ylimääräisen suolan pois. Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Levitä laakealle vadille halutessasi erilaisia salatin lehtiä. Nostele päälle tomaattiviipaleet. Ripottele pinnalle ruohosipuli ja fetajuusto. Liruttele pinnalle öljy ja koristele runsaalla basilikalla.

Lue myös:

    Uusimmat