Mainos

Uunien uutuudet

Uunin tärkein tehtävä on auttaa kotikokkia valmistamaan mahdollisimman herkullista ruokaa, mutta se saa myös näyttää hyvältä! Laadukas uuni kuuluu toimivan keittiön perusvarustukseen.

Ergonomia ja toiminnallisuus arvossaan

Kodin laitteiden helppokäyttöisyys tekee arjesta sujuvamman. Moderniin keittiöön halutaan monikäyttöisiä laitteita. Uudet uunit ja liedet istuvat yhä paremmin ja ergonomisemmin keittiökalusteisiin, koska ne suunnitellaan alusta pitäen helposti sijoitettaviksi ja moneen muotoon sopivaksi.

Erilaiset automaattitoiminnot lisäävät uunien käyttöturvallisuutta. Lapsilukot ja virrankatkaisu tietyn ajan kuluttua estävät monta tapaturmaa. Uuninluukut ovat aiempaa kirkkaampia ja sisävalaistus harkitun tehokas. Sormenjälkiä ehkäisevä pinnoite vähentää ulkopintojen pyyhkimisen vaivaa ja kovaan kuumuuteen perustuva pyrolyyttinen puhdistus säästää aikaa jynssäykseltä. Pyrolyyttisessa puhdistuksessa uunin sisälämpötila nousee noin 500 asteeseen ja lika palaa helposti pois pyyhkäistäväksi tuhkaksi. Vaahtoja, hankausta tai kalliita puhdistusaineita ei tarvita enää lainkaan.

Leivo ja paista ammattilaisen tapaan

Uusimmissa kotikäyttöön tarkoitetuissa uuneissa on paljon aiemmin lähinnä ammattilaisten käyttämiä toimintoja. Vaativampikin kotikokki löytää tarvitsemansa paistoasetukset ja oikean kosteusasteen luomuksilleen ja leipominen ja ruoanlaitto käyvät kuin itsestään. Monissa uusissa uunimalleissa paistolämpötilan yhteydessä oleva toiminto kertoo ruoan arvioidun valmistumisajan ja katkaisee uunista virran ruoan valmistuttua – ei enää kärähtäneitä makaronilaatikoita tai leivonnaisia!

Esimerkiksi Electroluxin uutuuksiin kuuluu lokakuussa 2008 markkinoille tullut helppokäyttöinen Inspiro-uuni, jonka täysautomaattinen kypsennys lähestulkoon hoitaa ruoanlaiton puolestasi. Käyttäjä valitsee oikean ruokalajin, ja uuni huolehtii lopusta ilmoittaen äänimerkillä, kun ruoka on valmista.

Värikästä ja mustaa

Perinteisen valkoisen ja trendikkään harjatun teräksen lisäksi uunien muotiväriksi on noussut musta. Persoonallisiakin värejä käytetään rohkeammin ja keittiöiden yleisiä trendejä seuraillen.

Uunia ja keittotasoa ei enää tarvitse ajatella yhtenä pakettina, jossa keittolevyt ovat automaattisesti uunin yläpuolella. Uuni sijoitetaan nykyisin tyypillisesti kalusteisiin upotettuna korkeammalle ja ergonomisemmin siten, ettei kuumia astioita tarvitse käsitellä kyykistellen. Erillisuuni antaa myös keittotason sijoitteluun enemmän vaihtoehtoja. Yhä useamman valinta on induktiokeittotaso, jonka avulla ruoanvalmistus on nopeaa ja energiaa säästävää.

Höyrykypsennyksellä terveellisiä herkkuja

Harkitse höyrykypsennystä uutta uunia valitessasi! Höyrykypsennyksessä tarvittava paistoaika on lyhyempi ja lämpötila matalampi. Se ei kuivata ruokaa ja säilyttää sen luonnolliset maut haihduttamatta vitamiineja. Höyrykypsennystä käytettäessä uuniin voidaan myös laittaa samaan aikaan useita eri ruokalajeja, sillä höyryä käytettäessä maut ja tuoksut eivät sekoitu. Höyryuuneissa on yleensä monipuolisesti muita toimintoja sulatuksesta gratinointiin ja grillaukseen.

Teksti: Riikka Krenn/Mediafocus

Kuvat: Electrolux, Ikea

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.