Uudet Venäjä-syytteet saivat demokraatit vaatimaan Helsingin huippukokouksen perumista

Yhdysvalloissa joukko demokraattipuolueen kärkivaikuttajia vaatii presidentti Donald Trumpia perumaan Helsingin maanantaisen huippukokouksen. Asiasta kertoo NBC News.

Vaatimukset liittyvät tuoreisiin syytteisiin USA:n Venäjä-tutkinnassa. Eilen 12 venäläistä tiedustelu-upseeria sai syytteet sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Heidän uskotaan tunkeutuneen demokraattien puoluetoimiston tietojärjestelmiin. Tähän mennessä 14 venäläistä ja kolme presidentti Trumpin kanssa tekemisissä ollutta henkilöä on saanut tuomion.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkii Venäjän vaikuttamista Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Muellerin tiimi tutkii myös Donald Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä sekä sitä, sekaantuiko Trumpin hallinto tutkinnan kulkuun.

Vaatimuksista huolimatta Valkoisen talon hallinnossa työskentelevä arvioi uutiskanavalle, että mahdollisuudet kokouksen perumiseen ovat käytännössä olemattomat.

Vaatimuksen huippukokouksen perumisesta tuoreiden hakkerointisyytösten takia ovat tehneet muun muassa Nancy Pelosi, senaattorit Jack Reed ja Cory Booker. Muutamat demokraatit taas ovat vaatineet edes Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin kahdenkeskisen tapaamisen perumista.

Republikaaneista senaattori John McCain on yksi harvoista, joka on ollut demokraattien kanssa samoilla linjoilla. McCain totesi NBC Newsin mukaan, tuoreiden syytteiden jälkeen Trumpin ja Putinin kahdenkeskinen tapaaminen on pistettävä mietintään. Hänen mukaansa Trumpin olisi kohdattava Putin ja alleviivattava, että Yhdysvaltoihin kohdistuvalla toiminnalla on korkea hintalappu. Jos presidentti ei ole valmis tekemään sitä, niin kokousta on turha pitää.

Lue myös:

    Uusimmat