Mainos

Uudenlainen luottokorttikokeilu internetissä

(Tarja Hakulinen/MTV3) Suomessa aloitetaan aivan uudentyyppinen luottokorttikauppa internetissä. Varsinkin Yhdysvalloissa suosittuun verkkobusinekseen totutellaan Suomessakin jo ensi syksynä, kun Luottokunta aloittaa uuden kokeilunsa. Tietosuojavaltuutettu ei kuitenkaan pidä maksutapaa erityisen turvallisena.

Maksusuoritukset tehdään Secure Electronic Transaction eli SET-standardin mukaisesti. Tilaamisen edellytyksenä on Visa tai jokin muu kansainvälinen luottokortti.

- Se tarkoittaa sitä, että kortin haltija saa selaimensa mukana jo tietynlaisen lompakon ja sen lisäksi hänen täytyy pyytää digitaalista allekirjoitusta Luottokunnalta. Sen jälkeen hän on valmis kaupankäyntiin sellaisen kauppiaan kanssa, jolla on vastaavanlainen järjestelmä, sanoo Luottokunnan suunnittelujohtaja Auni Lehtelä.

Tanskassa tehtiin viime vuoden lopulla ensimmäinen vastaavanlainen SET-standardin mukainen internetin välityksellä suoritettu luottokorttiostos. Luottokunnan Visa-korteilla suunnittelemaan samanlaiseen kokeiluun suhtautuvat sekä kuluttaja-asiamies että tietosuojavaltuutettu kuitenkin varauksella.

- Internet ei ole turvallinen verkko, ei ainakaan vielä, eikä kaikilta osin, eikä pitkään aikaan. Ja siitä syystä siihen tulee suhtautua varauksella. Tietysti on niin, että ilmeisesti me olemme menossa avoimeen verkkojen maailmaan ja avoimia palveluita varten, jolloin tulee olennaiseksi asiaksi kaksi seikkaa: toinen on käyttäjän tunnistus ja toinen on viestien salaisuus ja näissä on suuria puutteita, sanoo tietosuojavaltuutettu Jorma Kuopus.

Luottokunta uskoo kuitenkin luottokorttikauppansa turvallisuuteen Internetissä. Koekaniineiksi valitaan aluksi muutamia kymmeniä kauppiaita ja muutamia tuhansia asiakkaita.

Tietosuojavaltuutetulla on kuitenkin toisenlainen ehdotus.
- Ehkä paras olisi niin, että yhtiön ihmiset kokeilevat keskenään ja sitten vasta otetaan tavalliset ehkä tietämättömämmät kuluttajat mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.