Uudenlainen jättitelevisio kokeilussa: Tämä on ainoa kappale Suomessa

Kokeilussa Samsungin uuden sukupolven jättitv 3:40

Teknologiajätti Samsung on tuomassa markkinoille seuraavan sukupolven tarkkoja 4K-älytelevisioita, joiden näyttöpaneeleissa käytetään uudenlaista, paranneltua LED-tekniikkaa.

Samsungin kehittämässä ns. SUHD-tekniikassa on käytetty uutta 10-bittistä paneelia, aiempaa tehokkaampaa LED-taustavaloa sekä nanokristallikalvoa, joka koostuu valoa heijastavista nanokristallipartikkeleista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tekniikan pitäisi mainospuheiden perusteella tarjota aiempaa paremman kuvanlaadun, kontrastin, kirkkauden ja väritoiston kuin LED-televisioissa on aiemmin totuttu näkemään.

UHD/ 4K

UHD/4K-televisioilla tarkoitetaan sellaisia näyttöjä, joiden resoluutio on 3840 x  2160 pikseliä.

Tämä tarkkuus mahdollistaa äärimmäisen tarkan kuvan näyttämisen, joka on neljä kertaa tarkempi kuin perinteinen Full HD -tarkkuus.

SUHD on ns. Super-UHD  

Ensimmäisiä SUHD-tekniikkaa käyttäviä televisioita odotellaan lähiaikoina myyntiin Suomenkin markkinoille, mutta toistaiseksi Suomen ainoa kappale, mallinimeltään UE65JS9090 saapui MTV Uutisten testikäyttöön.

Näyttö on muotoiltu nykytrendin mukaan kaarevaksi, jonka tarkoituksena on luoda katsottavaan kuvaan syvyysvaikutelmaa.

Edessä metallia, takana muovia

Televisio on edestäpäin katsottuna skandinaavisen pelkistetyn ja tyylikkään näköinen. Näyttöä reunustavat kehykset ovat harjattua metallia ja ne saavat 65-tuumaisen television näyttämään yllättävänkin sirolta.

Takaosa on uritettua muovia. Laite on nykytelevisioksi melko paksu. Keskiosasta näytöllä on viitisen senttiä paksuutta,  mutta kaareva muotoilu saa kokonaisuuden näyttämään solakalta myös sivusta katsottuna.

Kaarevuus ja pitkälle television taakse ulottuva pöytäjalusta jättävät kuitenkin television turhan kauas seinästä. Jalustalla ollessaan televisio jää väkisinkin keskimäärin 20 sentin päähän seinästä.

Television liitännät on sijoitettu fiksusti erilliseen One Connect -liitäntälaatikkoon, joten muiden laitteiden liittäminen televisioon on yksinkertaisempaa.

Älytelevisio-ominaisuudet toimivat Tizen-alustalla, joka on Samsungin aiempia älytelevisio-ominaisuuksia helppokäyttöisemmän ja intuitiivisemman oloinen.

Tonneja tiskiin ja tilalle kirkkaasti komeaa kuvaa

65-tuumaisen SUHD-mallin hinnat tulevat liikkumaan 6000 euron hintaluokassa.

Ensituntuman perusteella tällä rahalla saa olohuoneeseen erittäin hyvän kuvanlaadun. Oleellinen huomio television kuvanlaadusta on se, että se ei vaikuta yliterävältä tai värit eivät hyppää liian korostetusti silmille, vaan kuva on kokonaisuudessaan luonnollisen ja ennen kaikkea tasapainoisen oloinen.

Tämä luonnollinen katselukokemus vaatii tosin rinnalleen huipputarkkaa 4K-materiaalia, jota on vielä toistaiseksi turhan vähän saatavilla.

Epätarkempi Full HD -materiaali näyttää kuitenkin niinikään erittäin hyvältä ja jopa tavallinen antenniverkon digitelevisiolähetys on niin sulavaa, kuin toivoa uskaltaa. Tosin ero UHD-materiaalin ja SD-tason digitelevisiolähetyksen kuvanlaatujen välillä on huima.

Mustan tasoissa pientä toivomisen varaa

Mustan toistossa ei päästä Oled-näyttöjen tasolle ja aivan pimeässä tilassa katsottuna mustalla taustalla näkyy lievää laikukasta valovuotoa.

Plussaa

-Upea kuvanlaatu (kirkkaus, terävyys, värit, kontrasti)

-Tyylikäs metallinen, pelkistetty muotoilu

-Television omissa kaiuttimissa hyvä äänenlaatu

-Tehokas 8-ydinprosessori

Miinusta

-Kova hinta

-Pöytäjalusta vie television kauas seinästä

-Mustilla taustoilla havaittavissa laikkumaista valovuotoa, joskin erittäin vähäistä

Tämä on kuitenkin erittäin vähäistä ja varsinkin suoraan edestäpäin katsottuna laikkuja ei juurikaan huomaa.

Näytön kaarevuus on pitkälti mieltymyskysymys. Joidenkin mielestä se tuo elokuviin kaivattua syvyysvaikutelmaa, mutta toisten mielestä se vain vääristää kuvaa, etenkin jos sitä katsoo sivustapäin.

Parhaimmillaan katseluelämys on luonnollisesti suoraan edestäpäin katsottuna. Television näyttö ei onneksi kerää juurikaan heijastuksia, vaikka sitä katsoisi kirkkaamminkin valaistussa huoneessa.

Äänentoisto on television omilla kaiuttimilla hyvä ja ne toistavat hyvin myös matalia taajuuksia.

Onko SUHD-televisio hintansa arvoinen?

Samsungin SUHD-television kuvanlaatu on kieltämättä vaikuttava, mutta sitten päästään oleelliseen kysymykseen eli onko se 6000 euron arvoinen?

Makuasioista ei sovi kiistellä, mutta 65-tuuman kokoluokasta löytyy paljon edullisemminkin huipputarkkaa UHD-kuvaa tarjoavia televisioita, joiden kuvanlaatu miellyttänee valtaosaa ostajakunnasta. Mutta mikäli jaksat odotella muutaman vuoden, niin SUHD-tekniikan hintakin tulee varmasti laskemaan kukkarolle sopivammaksi.  

Lue myös:

    Uusimmat