Uskomattoman helppo tapa päästä eroon rikkaruohoista – oletko jo kuullut tästä?

Moni viherpeukalo on kyllästynyt kitkemiseen ja polttaa rikkaruohonsa tuhkaksi. Kova kärventäminen on kuitenkin tarpeetonta, sillä jo kevyt liekitys rikkoo kasvien soluseinät, ja rikkoruohot kuivuvat hengiltä muutamassa päivässä, kertoo Tee Itse -lehti.

Rikkaruohonpolttaja on oivallinen koston välikappale. Se tuhoaa hetkessä viheliäiset voikukat, jotka ovat piinanneet pihaa vuosia. Ja kun kerran pääsee vauhtiin, rikkaruohot tekee mieli polttaa tuhkaksi asti. Maltti on kuitenkin valttia, sillä poltetut rikkaruohot kasvavat varmasti takaisin. Niiden juuret selviävät tuhopoltosta, ja kasvit pääsevät aloittamaan alusta.

Polttamisen sijaan rikkaruohot kannattaa liekittää kevyesti, sillä lyhyt lämpökäsittely vahingoittaa kasvien soluja juuri sopivasti ja kasvit kuivuvat kasaan.

Et voi voittaa kaikkia kerralla

Rikkaruohot eivät häviä lopullisesti, vaan taistoon pitää käydä kerta toisensa jälkeen. Osa kasveista selviää kuumuudesta, ja rikkaruohot kylvävät siemeniään ympäriinsä. Puutarhurit neuvovat toistamaan liekityksen kahden viikon välein toukokuusta elokuuhun.

Mihin kevyen liekityksen teho perustuu?

Kaikkien kasvien pitää pystyä sitomaan vettä. Nopea liekitys rikkoo kasvien soluseinät ja estää niitä varastoimasta nestettä. Liekitys tuhoaa tehokkaimmin vasta itäneet kasvit: niitä pitää liekittää vain sekunnin murto-osa. Heinät, voikukat, ohdakkeet ja muut monivuotiset kasvit voivat vaatia useampia käsittelyjä.

Sitkeämmät kasvit voi onneksi liekittää toiseen kertaan jo neljä päivää ensimmäisen käsittelyn jälkeen.

Pidä poltinta paikallaan noin 2–3 sekuntia noin 5–10 sentin etäisyydellä kasvista.

Liekityksen aiheuttamat vahingot on helppo tarkistaa. Ota lehti ja purista se kahden sormen väliin. Jos lehteen jää tummanvihreä sormenjälki, tuhotyö on onnistunut. Solut ovat seulana, ja kasvi kuivattaa itsensä kuoliaaksi.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tee Itse -lehden kanssa.

Muita Tee Itse -lehden artikkeleita:


Lue myös:

    Uusimmat