Mainos

Useita haittavaikutuksia: Antibakteeristen saippuoiden käyttö ei kannatakaan

Tutkimukset osoittavat, että tavallinen saippua on sekä meidän että ympäristön kannalta paras vaihtoehto käsien pesuun.

Yhdysvallat on kieltänyt antibakteeristen aineiden käytön saippuoissa vedoten niiden tarpeettomuuteen. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n kieltolistalla ovat muun muassa triklosaani, triklokarbaani ja 17 muuta antiseptista ainesosaa.

Virasto ei pidä näitä ainesosia terveellisenä niin ihmisille kuin ympäristöllekään. Vuosien varrella tehdyt lukuisat tutkimukset osoittavatkin, että tavallinen saippua on antibakteerisia versioita parempi vaihtoehto.

Antibakteeristen ainesosien käyttö voi laskea antibioottien tehoa 

Bakteereita on kaikkialla, niin ympäristössä kuin kehossammekin. Toisin kuin yleisesti luullaan, valtaosa näistä bakteereista on hyviä, erilaisilta taudinaiheuttajilta suojelevia mikrobeja. Antibakteeristen saippuoiden käyttö ei ole suositeltavaa, sillä niiden sisältämät ainesosat tuhoavat huonojen bakteerien lisäksi myös nämä hyvät bakteerit, joilla on tärkeä rooli vastustuskyvyllemme. 

Tutkimusten mukaan antibakteerisia ainesosia sisältävät saippuat voivat myös muuttaa bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille ja häiritä ihmisen normaalia hormonitoimintaa. 

Näiden havaintojen lisäksi erilaisissa tutkimuksissa on selvinnyt, että antibakteeristen saippuoiden käyttö ei vähennä tartuntatautien leviämistä. Sen käytöstä saattaakin olla siis enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Video: Moni meistä pesee kätensä liian huolimattomasti. Tarkista videolta käsienpesun tyypillisimmät virheet ja opi, kuinka vältät ne parhaiten.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.