Sisältääkö aknevoiteesi tätä ainesosaa? Tutkimus paljastaa huolestuttavan seurauksen väärästä säilytystavasta

Tällaiset ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa aknea 0:41
KATSO MYÖS: Tällaiset ehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa aknea.

Väärä säilytystapa aiheutti syöpävaarallisen aineen muodostumista aknetuotteisiin.

Amerikkalainen laboratorio kertoo löytäneensä huolestuttavia määriä bentseeniä aknelääkkeistä.

 Valisure-laboratorion raportin mukaan tuotteet, joissa on bentsoyyliperoksidia, voivat muodostaa bentseeniä tietyissä oloissa. Tuotteissa bentseenitaso nousi testissä "kohtuuttoman korkealle", CNN kuvaa.

Bentsoyyliperoksidiä sisältäviä tuotteita saa myös Suomesta

Bentseeni aiheuttaa syöpää. Sitä löytyy esimerkiksi bensiinistä, ja sille altistuu tupakoidessaan sekä liikenteessä ulkoilman kautta.

Koetta varten testattiin 175 aknen hoitoon tarkoitettua tuotetta. 99 sisälsi bentsoyyliperoksidia; luontaista bentseeniä havaittiin 94:ssä näistä tuotteista.

Tutkittuja tuotteita myytiin Yhdysvalloissa sekä reseptillä että käsikauppatavarana.

Bentsoyyliperoksidia sisältäviä tuotteita saa myös Suomesta.

Väärä säilytyslämpötila toi ikävän yllätyksen

Tuotteille tehtyjen kokeiden jälkeen osasta löytyi satakertainen määrä bentseeniä suosituksiin nähden. Laboratoriossa tuotteita säilytettiin väärin, esimerkiksi 70 asteessa 17 tunnin ajan; tässä kokeessa bentseeniä löytyi tuotteen sisältä, mutta myös ilmasta tuotteen ympäriltä.

– Valisuren testit havaitsivat korkeita bentseenitasoja, kun tuotteita säilytettiin 37, 50 ja 70 celsiusasteessa, yhtiö kertoo.

70 asteen lämpötilaa yritys kuvaa "kuuman auton lämpötilaksi". Tuotteita ei kenties kannattaisikaan jättää autoon hautumaan esimerkiksi kesälomamatkalla, mikäli ne sisältävät bentsoyyliperoksidia.

Kokeessa testattiin myös esimerkiksi salisyylihappoa sisältäviä tuotteita, mutta bentseenimäärä näissä tuotteissa ei laboratorion mukaan noussut.

"Havainnot kuvastavat enemmän epärealistisia skenaarioita"

– Olemme varmoja, että kaikki Clearasil-tuotteet ovat turvallisia, kun niitä käytetään ja säilytetään etiketissä olevien ohjeiden mukaisesti, Reckitt Benckiser -yhtiöstä kommentoidaan CNN:lle.

Yhtiö omistaa esimerkiksi Clearasil-tuotemerkin tuotteet.

– Clearasil-tuotteet ja niiden ainesosat ovat stabiileja pakkauksessa kuvatuissa säilytysolosuhteissa, jotka vastaavat kaikkia kohtuullisia, ennakoitavissa olevia olosuhteita. Riippumattoman laboratorion [Valisuren] esittämät havainnot kuvastavat enemmän epärealistisia skenaarioita kuin todellisia olosuhteita, yhtiö totesi.

Katso myös: Yhä nuoremmat hoitavat ihoaan ja meikkaavat kuin aikuiset – voiko siitä olla jotain haittaa?

Yhä nuoremmat hoitavat ihoaan ja meikkaavat kuin aikuiset – Voiko siitä olla jotain haittaa? 8:30
Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo Huomenta Suomessa, mitä kaikkea lasten ja nuorten kosmetiikan käytössä kannattaa ottaa huomioon.

Lue myös:

    Uusimmat