USA luopuu Nord Stream 2 -yhtiöön kohdistuvista pakotteista, Saksa kiittelee ratkaisua

Yhdysvallat luopuu Nord Stream 2 -kaasuputkea rakennuttavaan yhtiöön kohdistuvista pakotteista. Asiasta uutisoivat useat mediat, ja sen vahvisti muun muassa Financial Timesin mukaan Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Maasin mukaan Nord Stream 2 AG -yhtiöön sekä sen toimitusjohtajaan Matthias Warnigiin kohdistuvat pakotteet poistuvat presidentti Joe Bidenin päätöksellä. Warnigia pidetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena.

Kaasuputken asennustöihin osallistuvat venäläislaivat sen sijaan ovat jatkossakin pakotteiden kohteina.

USA: Hanke kasvattaa Euroopan riippuvuutta Venäjästä

Venäjältä Saksaan Itämeren kautta kulkeva kaasuputki on ollut Yhdysvaltain hampaissa jo pidempään.

Yhdysvallat katsoo hankkeen kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, kun kaasu ei enää kulje Ukrainan kautta.

Yhdysvallat asetti Nord Streamiin liittyviä pakotteita Donald Trumpin presidenttikaudella, ja myös Biden on ollut kriittinen hanketta kohtaan.

Hanke on Saksalle tärkeä

Saksa on pyrkinyt pääsemään pakotteista eroon, sillä Nord Stream on sille tärkeä hanke. Ulkoministeri Heiko Maas sanoi Bidenin päätöksen osoittavan, että Yhdysvallat tulee asiassa Saksaa vastaan.

– Se on osoitus siitä, että Saksa on Yhdysvalloille tärkeä kumppani, johon se voi luottaa tulevaisuudessa, Maas sanoi.

Ulkoministerin mukaan Nord Stream 2 on ainoa asia, jossa Yhdysvalloilla ja Saksalla on ollut merkittäviä erimielisyyksiä.

Yhdysvalloissa Bidenin ratkaisu on saanut kritiikkiä republikaaneilta, joiden mielestä se pelaa Putinin hallinnon pussiin.

Yhdysvallat käynnistää pakotteet Nord Stream 2 -kaasuputkea rakentavaa venäläisyhtiötä vastaan 1:43
Yhdysvallat käynnisti tammikuussa pakotteet Nord Stream 2 -kaasuputkea rakentavaa venäläisyhtiötä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat