Urologi: Erektiohäiriö saattaa kieliä toisesta sairaudesta

Erektiohäiriötä voidaan hoitaa elämäntapamuutoksilla. Jos tupakoinnin lopettaminen tai painonpudotus ei kuitenkaan auta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Erektiohäiriö voi kertoa jostain muusta sairaudesta ja se vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun.

Urologian erikoislääkäri Sakari Jokelainen kertoo, että erektiohäiriötä on mahdollista hoitaa muutenkin kuin erektiolääkkeillä. Niin ennaltaehkäisy kuin hoitokin perustuu pitkälti terveellisiin elämäntapoihin.

– Erektiohäiriötä voi ennaltaehkäistä olemalla tupakoimatta, painonhallinnalla ja säännöllisellä seksillä, Jokelainen luettelee.

– Hoitona voidaan käyttää samoja keinoja kuin ennaltaehkäisyssä.

Jos painonhallinta tai tupakoinnin lopettaminen ei auta erektiohäiriön hoidossa, taustalta saattaa löytyä joitain muita sairauksia. Diabetes, verisuonien kalkkeutuminen, verenpaineongelmat ja neurologiset sairaudet saattavat aiheuttaa erektiohäiriöitä.

Jokelainen kuitenkin kiistää, että asia olisi näin yksinkertainen. Usein erektio-ongelmat ovat täysin psykologisia ja lääkkeitä voidaan tarvita elämäntapamuutoksista huolimatta, vaikkei häiriön taustalta löytyisikään muita fyysisiä sairauksia.

– Erektiohäiriö on usein monen eri tekijän summa. En lähes koskaan muista löytäneeni sellaista muuta yksittäistä sairautta, jota hoitamalla erektiohäiriö lakkaisi olemasta. Erektiohäiriöön liittyy usein joku taustatekijä, mutta vaikka se korjattaisiin, ei erektio ala välttämättä pelaamaan, Jokelainen selittää.

Ajoittaiset vaikeudet erektiossa ovat hyvin tyypillisiä ja se, milloin erektio-ongelmat määritellään sairaudeksi, on tulkinnanvaraista. Sopivana määritelmänä voidaan Jokelaisesta pitää sitä, että potilas itse kärsii erektiokyvyn heikentymisestä.

– Määritelmä on varsin löyhä. Jos erektiokyky ei riitä riittävään seksuaaliseen kanssakäymiseen, puhutaan erektiohäiriöstä, Jokelainen kiteyttää.

Se, että erektiokykynsä kokee riittämättömäksi, vaikuttaa elämänlaatuun kokonaisvaltaisesti. Siksi lääkäriin on suositeltavaa hakeutua.

– Se on huomattavan suuri stressi ja vaikuttaa yleiseen mielialaan. Miehet reagoivat usein psyykkisiin asioihin myös ruumiillisilla oireilla, joten kyllä sillä on hyvin kokonaisvaltainen vaikutus terveyteen, kertoo Jokelainen.

– Vaikka löytyy paljon haluttomia miehiä, joilla ei ole erektiohäiriöitä, mutta erektiohäiriö aiheuttaa varsin usein haluttomuuden. Sehän on ymmärrettävää: jos ei seiso, ei halua tietenkään lähestyä seksuaalisessa mielessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja