Mainos

Meteorisade jo alkanut – myös revontulia nähtävissä

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että myöhään tänä iltana ja ensiyönä voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa, mikäli taivas on ihanteellisen kirkas. Myös revontulia voi havainta.

Tähdenlentoja voi nähdä, koska Geminidien meteoriparven ennustettu maksimi on maanantai-iltana, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan julkaisema Avaruus ja Tähdet -lehti kertoo

Paras meteorien havaintoaika on puolen yön jälkeen, mutta niitä näkyy jo nyt, esimerkiksi Helsingissä.

Ursan mukaan Geminidit ovat tähdenlennoiksi verraten hitaita, viipyen taivaalla sekunnin tai pari.

– Ne jättävät usein jälkeensä vanoja, jotka saattavat viipyä taivalla useita sekunteja, jopa minuutteja. Geminidien mukana on todennäköisesti useita kirkkaita meteoreja. Parven tähdenlennot näyttävät toisinaan hiukan kellertäviltä, yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Ursan mukaan Geminidit aiheutuvat pölystä ja sorasta, jonka Phaethon-niminen aurinkokunnan pienkappale on jättänyt radalleen avaruuteen. Ursa neuvoo, että tähdenlentoja näkee sitä enemmän, mitä pimeämpi taivas on, ja mitä pidempään tarkenee pysytellä ulkona.

– Lähellä kaupunkien valosaastetta vain kirkkaimmat meteorit erottuvat taivaalta. Lepotuoli tai makuualusta ovat hyödyllisiä apuvälineitä, tiedotteessa kerrotaan.

Myös revontulia voi nähdä

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että tänään voi myös havaita revontulia. 

– Revontulia voi nähdä ihan eteläisintä Suomea myöten, Pekka Pouta sanoo.

Hänen mukaansa taivas on enimmäkseen kirkas tähdenlentojen tarkkailuun länsirannikolla Porista pohjoiseen, Kaakkois-Suomessa ja etelärannikolla.

Alla lukijan Instagram-kuva revontulista Kuusamossa.

MTV Uutisille voi lähettää kuvia revontulista ja tähdenlennoista sovelluksen kautta tai sähköpostiosoitteeseen kuvat@mtv.fi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.