Mainos

Unohda kaikki muut – puhelinnumero on nyt tärkein käyttäjätunnus, jota käytät

Sosiaaliturvatunnuksen lisäksi mikään ei ole yhtä henkilökohtainen tunnus kuin puhelinnumero. Koska puhelinta tarvitaan nykyään niin monessa paikassa tunnistautumiseen ja maksamiseen, on puhelinnumeron jakamista mietittävä entistä tarkemmin.

Facebook mahdollistaa moniin muihin palveluihin kirjautumisen omilla tunnuksillaan ja Twitter yritti tehdä omasta @-käyttäjänimestään yhtä tärkeää henkilötunnusta internetiin. Mutta WhatsAppin perustaja Jan Koum tajusi suosittua pikaviestipalvelua luodessaan, että kukaan ei jaksaisi luoda enää yhtäänkään uutta käyttäjätunnusta ja salasanaa uutta sovellusta varten – uusien kaverilistojen keräämisestä puhumattakaan.

Koum päättikin, että WhatsAppin käyttäjät voisivat rekisteröityä palveluun käyttäen pelkkää puhelinnumeroa. Lisäksi hän päätti käyttää älypuhelimien ohjelmointirajapintaa hyväkseen, jotta WhatsApp osaisi katsoa puhelimen yhteystietolistasta kaikki ne henkilöt, jotka käyttävät WhatsAppia myös.

Koum muistelee Wired- teknologiajulkaisun haastattelussa, että päätös puhelinnumeron käyttämiseen oli kenties yksi keskeisimmistä syistä, miksi WhatsAppista tuli niin suosittu.

WhatsApp olikin yksi ensimmäisistä sovelluksista, joka rinnasti käyttäjätilin käyttäjän puhelinnumeroon. Nykyään samaa tekevät myös sellaiset palvelut kuten Snapchat, Twitter ja Facebook Messenger.

Myös Apple lupailee nyt, että syksystä lähtien iPhonen ottaminen käyttöön tapahtuu syöttämällä puhelinnumeron laitteeseen. Monien sovellusten huipputurvallinen kaksivaiheinen varmennuskin nojaa puhelinnumeroon tekstiviestitse lähetettävään varmennuskoodin.

Puhelinnumero on syrjäyttämässä käyttäjätunnuksen ja salasanan muistamisen. Siksi puhelinnumeroa onkin syytä vartioida tarkasti, sillä huijarit osaavat varastaa tai selvittää puhelinnumeron suhteellisen helposti.

Puhelimesta voikin lopulta tulla tärkein väline henkilöllisyytesi todistamiseen, kun kasvojen, sormenjäljen ja äänen tunnistaminen yleistyvät älypuhelimissa. Siksi edelleenkin kannattaa miettiä tarkkaan, mihin yhteyteen puhelinnumeronsa kirjoittaa tai luovuttaa.

Lähde: Wired


***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.