Mainos

Unkari juhlii lännen portit avannutta "vapauden piknikiä"

Paneurooppalainen piknik, Unkari, 19.8.1989.

Unkari valmistautuu juhlimaan historiallista piknikiä, joka osaltaan johti Berliinin muurin kaatumiseen ja Saksojen yhdistymiseen kaksikymmentä vuotta sitten. Juhlaan Unkarin ja Itävallan rajalla osallistuu mm. Unkarin presidentti Laszlo Solyom ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Tasan kaksikymmentä vuotta sitten - eli 19. elokuuta 1989 - Unkarin oppositiopuolueet järjestivät "yhteiseurooppalaisen piknikin" kommunistisen Unkarin ja kapitalistisen Itävallan rajalla. Unkari avasi ovensa Itävallalle ja samalla ei-kommunistiselle lännelle.

Piknikille lähellä Sopronia kokoontui arviolta 10 000 eurooppalaista muurin molemmilta puolilta. Heidän joukossaan oli kuusisataa itäsaksalaista, jotka hyödynsivät tilaisuutta ja rynnivät puisen portin läpi Itävaltaan.

Yksi tämänpäiväisistä juhlijoista on unkarilainen rajavartija, everstiluutnantti Arpad Bella, joka teki tietoisen päätöksen ja päästi itäsaksalaiset läpi yrittämättäkään estää heitä.

- En koskaan ajatellut lasten ja naisten olevan vihollisia, niinpä päästin heidät läpi. Tietysti kannoin täyden vastuun päätöksestäni, hän kertoo nyt.

Itä-Saksassa nuoruutensa viettänyt Saksan liittokansleri Angela Merkel ylistää unkarilaisten rohkeutta ja kykyä nähdä tulevaan.

Katso video, jolla kuvaa vuoden 1989 iloiselta piknikiltä, sekä muurin erottamien ystävien tarina

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.