Unkari hylkää suunnitelmansa venäläisen koronarokotteen hankinnasta – EU:n hitauteen tuskastunut Orban katsoo nyt kiinalaisrokotteiden suuntaan

Koronarokotukset alkoivat ympäri Eurooppaa –"Ei tuntunut missään", totesi 91-vuotias ruotsalaisrouva 1:16
Koronarokotukset alkoivat yhtä aikaa ympäri Eurooppaa.

Unkari on ottanut takapakkia suunnitelmassaan rokottaa kansalaisensa venäläisellä Sputnik-rokotteella koronavirusta vastaan. Pääministeri Viktor Orbanin mukaan Unkarin vetäytyminen johtuu siitä, että venäläisrokotetta ei ole riittävästi saatavilla.

– Tiedämme rokotteen olevan hyvä, mutta sitä ei ole eikä luultavasti tule olemaan riittävästi tuotantokapasiteetin rajoituksista johtuen, Orban sanoi radiohaastattelussa sunnuntaina.

Sputnik-rokote ei ole toistaiseksi saanut myyntilupaa Euroopan lääkevirastolta.

EU:n kanssa peistä muun muassa oikeusvaltioperiaatteesta vääntänyt Orban on kritisoinut rokotteiden yhteishankinnan hitautta. Maa irtautui jäsenmaiden yhteisestä rokotusaikataulusta ja aloitti Pfizerin ja Biontechin rokotteen jakamisen välittömästi joulukuun 26. päivä, kun se sai ensimmäisen rokote-erän. Rokotteiden anto aloitettiin muualla EU:ssa vuorokautta myöhemmin.

Orban toisti kritiikkinsä EU:n suuntaan myös sunnuntaina. Hänen mukaansa Unkarin on parempi "seisoa kahdella jalalla", joista toinen kurottaa Venäjää edemmäs itään.

– Kiinalaisrokote vaikuttaa (Sputnikia) lupaavammalta. Sitä on tarjolla aiemmin ja suurempia määriä, Orban sanoi.

– Parhaassa tilanteessa olisi mahdollista valita, haluaako tulla rokotetuksi länsimaisella vai kiinalaisella rokotteella, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat