Unelmien joulu – parhaat reseptit, lahjavinkit ja koristeet

Joulun tuoksut ja maut, kauniit kynttilät, kuusen alta pilkistävät paketit ja etenkin rakkaat ihmiset luovat kotiin ihanaa joulutunnelmaa. Kokosimme yhteen joulun suosikkireseptit, koristeideat ja parhaat lahjavinkit.

Energiaa aattoaamuun antaa pitkään hautunut riisipuuro. Kuka saa tänä jouluna mantelin? Tanskalaisena versiona saat puuroon ripauksen eksotiikkaa. Tämä herkku nautitaan kirsikkakeiton kanssa.

Tanskalainen riisipuuro ja kirsikkakeitto

5 dl kylmää riisipuuroa
1,5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl paahdettuja mantelilastuja
1 kokonainen manteli
jauhettua kanelia

Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Sekoita se kylmään riisipuuroon. Lisää joukkoon hieman kanelia, paahdetut mantelilastut ja kokonainen manteli.

Laita tarjoilukulhoon ja jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Tarjoile lämpimän kirsikkakeiton kanssa.

Kirsikkakeitto:

noin 250 g kivettömiä pakastekirsikoita
1 dl sokeria
2 dl vettä
1 sitruuna
hieman perunajauhoja saostukseen

Laita kirsikat, vesi, sokeri ja sitruunanmehu kattilaan. Hauduta hiljalleen, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Saosta tilkalla kylmään veteen sekoitettua perunajauhoa. Jatka kypsentämistä vielä viisi minuuttia.

Perinteiset herkut – ihana jouluateria

Runsas jouluateria aloitetaan lasimestarin sillillä ja muilla kylmillä alkupaloilla, pääruokana on tietysti sekä kinkkua että laatikoita ja makeaksi lopuksi nautitaan luumuvaahtoa tai vaikka puolukkajäädykettä. Valitse joulupöytään omat suosikkisi ja nauti .

Ruokaisat laatikot kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Herkulliset lanttu-, peruna-, ja porkkanalaatikot ovat vaivan arvoisia. Maija Silvennoinen paljastaa täydellisen laatikon salaisuuden.

Imelletty perunalaatikko

1 ps (400 g) Oolannin perunasoseainesta (pakaste)
4 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl kevytmaitoa
2-3 rkl siirappia
1 tl suolaa

Pinnalle:
voita

Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.

Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Hyvä imeltymislämpötila on 50-60 astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta.

Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita.

Kypsennä laatikkoa ensin 225-asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125-asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2-2 tuntia.

Vinkki! Mausta perunasose halutessasi ripauksella pippuria, muskottipähkinää, kanelia tai kardemummaa.

Suu makeaksi

Jouluna kodissa tuoksuu kaneli ja kardemumma. Piparkakut maistuvat glögin kanssa sellaisenaan, mutta kannattaa kokeilla myös piparinmuruilla maustettuja .

Täydellinen suklaakonvehti on nautintoa alusta loppuun. Kokeile joulun ihania uutuusrasioita.

Makea houkutus kruunaa jouluherkuttelun. Valitse suosikkisi Makuja-sivujen taivaallisista suklaakakuista tai kokeile raikasta glögitorttua.

Mausteinen glögitorttu

Pohja:
150 g Pirkka piparkakkuja
75 g Pirkka meijerivoita tai Mainio rasvaseosta

Täyte:
4 liivatelehteä
1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa
1 rs (200 g) Pirkka Kevyt maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiininmehua

Pinnalle:
4 liivatelehteä
1 dl vettä
3 dl glögitiivistettä

Koristeeksi:
kanelitankoja

Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Pane liivatteet kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon.

Kuumenna appelsiininmehu. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Liota liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögin joukkoon samalla sekoittaen. Anna hieman jäähtyä.

Kaada mehuhyytelöä puoliksi hyytyneen kakun päälle varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Koristele kanelitangoilla.

Kuppi glögiä, kiitos

Kupille höyryävää glögiä lämmittää pakkasella. Tee glögi itse tai osta valmiina kaupasta. Koti & Makuja testasi valmisglögit – katso toimituksen suosikit!

Ravintoloitsija Henrik Poulsen suosittelee joulun kalapöytään sopivan viinin. Viinin tammituksen ansiosta se maistuu myös kinkun kera nautittuna.

Glögin, viinien ja oluiden lisäksi erilaiset itse valmistettavat juomasekoitukset ovat suosiossa. Kokeile Sami Garaminalkoholittomia joulujuomia, kupliva joululimsa maistuu pienille joulujuhlijoille.

Omenainen joululimsa

1 korkillinen omenalimutiivistettä
1 pullo hiilihapotettua vettä
1 pieni omena
1 kanelitanko
2 neilikkaa

Mausta hiilihapotettu vesi ensin kanelilla, parilla neilikalla ja muutamalla pienellä omenanpalasella. Lisää lopuksi limutiiviste ja anna maustua jääkaapissa tovi ennen juomista.

Syötävät lahjavinkit

Säilö, leivo tai purkita! Hyvänmakuinen lahja ilahduttaa aina. Katso vinkit suolaisiin ja makeisiin jouluyllätyksiin. Anna syötävät lahjat suloisessa itse tehdyssä purkissa tai pussissa.

Rommi-suklaamakeiset

4 dl (225 g) tomusokeria
1 valkuainen
1 tl rommiaromia

Koristeeksi:
noin 75 g taloussuklaata
hopeanvärisiä koristerakeita

Sekoita valkuainen tomusokerin joukkoon. Mausta seos aromilla. Tiputa seoksesta pikkulusikalla nokareita öljyllä voidellulle leivinpaperille. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

Kun seos on jähmettynyt, koristele karkit nokareella sulaa suklaata ja hopeanvärisellä koristerakeella.

Muista myös luontoa

Vietä ekologinen joulu ja muista lähimmäisten lisäksi myös ympäristöä. Lahjarumban jälkeen taloyhtiöiden roskapöntöt täyttyvät ruokapakkauksista, lahjapapereista ja muista jätteistä. Kääri joululahjat sanomalehtiin tai mainoksiin, persoonallinen paketti ilahduttaa myös lahjansaajaa.

Ekologisen joululahjapaperin voi tehdä vaikka koristelemalla tai värjäämällä vanhan sanomalehden tai kiinnittämällä voimapaperiin vanhoista lehdistä ja kalentereista leikattuja kuvia.

Pehmoiset lahjat tuntuvat hyvältä ja ovat ilo silmälle. Huopa ja villa muuntautuvat luontevasti arkeen sekä juhlaan. Raikkaan valkoisen ja klassisen harmaan rinnalla sykkii lämpimän punainen joulu.

Koti pukeutuu jouluun

Joulukukat tuovat tuulahduksen kesää pakkaspäiviin. Tämän joulun trendikukka on perinteisen hyasintin ja joulutähden rinnalla valkoinen jouluruusu. Katso joulukukkien hoito-ohjeet.

Tyylikäs kattaus päästää hyvän ruuan ja huolella valitut juomat oikeuksiinsa ja vimeistelee jouluaterian.

Valoisaa ja herkullista joulua!

Venla Männistö/MTV3

Kuvat: Lehtikuva, Ruokakesko ja MTV3

Lue myös:

    Uusimmat