Unelmana toimivat kaapit ja siisti varasto? Toimi näin!

Kaapit ja varasto kannattaa laittaa kuntoon ennen kevätsiivoukseen ryhtymistä. Muista, että toimivuuden ohella voit kiinnittää huomiota myös säilytysjärjestelmien ulkonäköön – olisiko aika muuttaa kotia toimivampaan suuntaan?

Asuuko kaapeissasi kaaos ja varastossasi epäjärjestys? Ei hätää, et ole yksin – ongelma on yleinen suomalaisperheissä. Siksi myös erilaisia säilytysjärjestelmiä löytyy jokaiseen hintaluokkaan ja tyyliin.

Nyt on aika laittaa vaatekaapit, varastot ja muut säilytysjärjestelmät kuntoon: Varaa projektille riittävästi aikaa, voit muuntaa vaikkapa yhden ongelmakohdan kerrallaan.

Aloita suunnittelulla

Tärkeintä on aloittaa kunnon suunnittelulla – mitä eri ratkaisuja on tarjolla, ja mikä voisi toimia juuri teidän kodissanne?

Tällä hetkellä säilytysjärjestelmäsi eivät selvästikään toimi, muutenhan tavarasi olisivat edelleen hyvässä järjestyksessä. Olisiko aika hankkia uusia laatikoita, hyllyköitä tai kenties vaikkapa kokonainen kaapisto? Esimerkiksi vaatekaappiin voi laittaa lisää henkaritilaa ja kaapistoja erilaisilla lisälaatikoilla, joiden avulla järjestyksenpito helpottuu.

Varasto tulvillaan tavaraa?

Jokaisen järjestyksenpitäjän tärkein sääntö on aloittaa raivaustyö kellarista. Myös siellä kannatta hyödyntää seinäpinnat lisäämällä hyllyköitä. Tärkeintä on kuitenkin jälleen luopua turhakkeista, jotka vievät tilaa oikeasti säilytettäviltä tavaroilta.

Yksi toimiva tapa on kuorruttaa yksi seinä kokonaan hyllyköillä ja varata toinen seinä suurempien tavaroiden säilytykseen. Näin keskelle jää vapaata tilaa ja löydät helpommin kaiken.

Miten kaapit pysyvät siistinä?

Hanki riittävästi erilaisia laatikoita ja hyllyköitä. Pyri siihen, että sinulla olisi mahdollisimman vähän irrallista tavaraa ja täytettyä pinta-alaa, jotta siistinä pito helpottuu – kun on jälleen siivouksen aika, voit vain nostella laatikot pois paikaltaan, pyyhkiä pölyt ja asetella laatikot takaisin.

Esimerkiksi vanhat lasipurkit toimivat loistavasti pienten tavaroiden säilytyksessä ja puulaatikot ovat yhtä aikaa tilavia ja esteettisiä valintoja. Jos sinulla on rahaa käytettävänäsi, osta useita erikokoisia säilytyslaatikoita ja hanki niitä myös varastoon muutamia. Se helpottaa tavaroiden säilyttämistä myös tulevaisuudessa.

Turhakkeiden kanssa pää kylmänä

Kerää turhat tavarat kolmeen eri pinoon: Pois heitettäviin, säilytettäviin ja kierrätettäviin. Älä säilytä mitään, mitä et ole käyttänyt viimeisimmän vuoden aikana tai jonka tiedät jäävän varastoon. Muistoesineistä ja perintötavaroista voit säilyttää muutamia, mutta älä kasaa niitä pinoittain hyllyille.

Vanhat muistoesineet, kirpputoria odottelevat vaatteet ja lukematta jääneet lehdet saavat sinut helposti harhautumaan. Pidä tehtävä mielessäsi siivotessasi, äläkä unohdu tekemään jotain muuta. Älä jätä esimerkiksi kierrätykseen meneviä vaatteita tai vanhoja lehtiä enää nurkkaan lojumaan, vaan vie ne vihdoin ja viimein sinne, minne ne kuuluvat.

Muistathan pitää pääsi kylmänä myös tulevaisuudessa, etkä kerää kaappiin uusia turhakkeita? Muista myös säännöllinen siivous!

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat