Opposition kansanedustajat marssivat ulos sote-valiokunnasta

Opiskelijat osoittavat mieltä hallituksen leikkaussuunnitelmille 0:32
Katso myös: Opiskelijat valtasivat eilen tiistaina Helsingin yliopiston päärakennuksen – kovaa kritiikkiä hallituksen leikkaussuunnitelmille

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä vammaispalvelulain lykkäämisestä. Valiokunnan oppositiojäsenet kritisoivat hallituksen toimintaa ja marssivat ulos valiokunnasta.

Hallituksen esityksen mukaan vammaispalvelulain voimaantuloa siirretään vuoteen 2025. Alun perin sen piti tulla voimaan tämän vuoden lokakuussa.

Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan hallituksella on ollut omat perusteensa lain siirtämiseen, mutta opposition mukaan perusteet lykkäämiseen eivät ole olleet kestäviä.

Laki tuotiin eduskuntaan hyvin nopealla aikataululla. Oppositioedustajat kertovat marssineensa pois kokouksesta. Heidän mukaansa parlamentarismin sääntöjä ei ole noudatettu.

Keskustan Hilkka Kemppi kertoi X:ssä, eli entisessä Twitterissä vähän ennen puolta päivää, että on lähtenyt valiokunnasta.

– Hallitus jyrää valiokunnassa mahdollisuuksia toimia niin, että laadukas lainsäädäntötyö kärsii. Vammaispalveluiden käsittely ei ollut asiallista. Olen valmis keskustelemaan tästä klo 13, Kemppi kirjoitti päivityksessään.

Sote-valiokunnan jäsen, kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) sanoo, että prosessia ei ole pidetty asiallisena eikä oppositio ole tullut kuulluksi lain käsittelyprosessissa.

– Vammaispalvelulain siirto tehtiin hallituksen toimesta runttaamalla. Hallitusta eivät kiinnostaneet nepsy-lasten oikeudet eikä eduskunnan parlamentaariset toimintatavat. Näin ei voi jatkua. Tämän vuoksi jouduimme lähtemään kokouksesta, SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen kertoi X:ssä.

"Ihmisoikeusloukkauksen lopettavan lainsäädännön voimaantuloa ei pidä lykätä"

Vihreiden kansanedustaja, valiokunnan jäsen Bella Forsgren kertoo esittäneensä kokouksessa hallituksen esityksen hylkäämistä, sillä hänen mukaansa vammaispalvelulakiin olisi voitu tehdä tarvittavia muutoksia ilman sen voimaantulon lykkäämistä.

– Ihmisoikeusloukkauksen lopettavan lainsäädännön voimaantuloa ei pidä lykätä. Katson, että hallituksen esityksessä ei ole esitetty vakuuttavia perusteluja sille, ettei uutta vammaispalvelulakia voisi kehittää sen ollessa voimassa, kansanedustaja Forsgren katsoo.

Hän sanoo, että ehdotettu uuden vammaispalvelulain voimaantulon siirtäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että vammaispalvelut järjestettäisiin vuoden 2025 alkuun asti vanhentuneen ja osittain puutteellisen lainsäädännön perusteella.

Ulosmarssista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vammaisjärjestöissä ihmtelellään, miksi viranomaiset saavat olla noudattamatta lakia 2:13
Katso myös: Vammaisjärjestöissä ihmetellään, miksi viranomaiset saavat olla noudattamatta lakia

Juttua korjattu 20.9.2023 kello 13.37. Toisin kuin otsikossa ja jutun alussa alun perin kirjoitettiin, oppositiopuolueet eivät ole marssineet ulos eduskunnasta vaan opposition kansanedustajat ulosmarssivat sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. 

 

Lue myös:

    Uusimmat