Ullanlinnan surma saattaa muuttua murhatutkinnaksi – epäilty on paljastanut, mihin oli kuljettamassa vaimonsa ruumista

Ullanlinnan henkirikoksen rikosnimike saattaa muuttua murhaksi – tämä kaikki tiedetään nyt 7:04
Ullanlinnan henkirikoksen rikosnimike saattaa muuttua murhaksi – tämä kaikki tiedetään nyt.

Poliisi pitää täysin mahdollisena, että Ullanlinnan henkirikoksen rikosnimike muuttuu murhaksi. Vaimonsa taposta epäilty 48-vuotias psykiatri on tällä hetkellä Vantaan vankilassa.

Poliisin mukaan mies myöntää aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman. Asiasta kertoi ensimmäisenä HBL.

– Tunnustaa on ehkä liian vahva sana. Hän ei ole myöntänyt syyllistyneensä henkirikokseen, mutta myöntää sinänsä, että hänen toimintansa seurauksena toinen henkilö on kuollut, tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen kertoo.

Poliisin mukaan epäilty on kertonut oman näkemyksensä tapahtumien kulusta ja myös siitä, mihin oli kuljettamassa kumppaninsa ruumista teon jälkeen.

– Selvitämme parhaillaan sitä, saammeko tukea hänen kertomukselleen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ullanlinnan taposta epäilty on vangittu – media ei saanut nähdä miestä lainkaan 2:26
Katso myös: Ullanlinnan taposta epäilty vangittiin 20. joulukuuta – media ei saanut nähdä miestä lainkaan.

Asunnossa ei tehty etsintää ensi käynnillä

Epäilty henkirikos tapahtui 16. joulukuuta Helsingin Ullanlinnassa. Rikoksen uhriksi joutui vuonna 1975 syntynyt nainen, joka oli avioliitossa epäillyn kanssa.

Nainen oli ilmoitettu kadonneeksi, kun hän ei ilmestynyt perjantaina töihin. Poliisi kävi pariskunnan kotona perjantaina, jolloin nainen oli poliisin mukaan jo vainajana asunnossa.

– Kyllä näin on. Poliisi ei suorittanut etsintää tuolloin asunnossa, koska siihen ei sillä hetkellä ollut mitään syytä, Lehtonen kommentoi.

Tappo voi muuttua murhaksi

Epäilty henkirikos paljastui seuraavana aamuna, kun sivulliset näkivät miehen raahaamassa painavia jätesäkkejä autoonsa. Mies selitti suorittavansa siivousoperaatiota.

Mies jäi kiinni verekseltään, kun paikalle tullut poliisi löysi hänen vaimonsa yhdestä säkistä peittoihin käärittynä.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin taposta epäiltynä ja vangitseminen tapahtui poikkeuksellisellisesti psykiatrisessa sairaalassa, johon mies oli toimitettu hoidettavaksi.

Lehtosen mukaan miestä säilytetään tällä hetkelä Vantaan tutkintavankilassa.

– Tämä voin todeta sen enempää epäillyn terveystietoihin menemättä, Lehtonen muotoilee.

Poliisin mukaan on täysin mahdollista, että rikosnimike kovenee tutkinnan edetessä taposta murhaksi. 

– Näin voi tapahtua suunnitelmallisuuden tai raakuuden ja julmuuden perusteella. On myös mahdollista, että rikosnimike muuttuu murhaksi näiden kaikkien perusteella, Lehtonen arvioi.

Epäillyn ammatti asettaa haasteita

Rikosnimikkeen mahdollinen koventuminen riippuu kahdesta asiasta.

– Siitä minkälaista materiaalia epäillyn tietolaitteilta löytyy ja mitä lopullisesta kuolinsyylausunnosta selviää, Lehtonen kertoo.

Epäillyn ammatti asettaa omat haasteensa henkirikoksen esitutkinnalle. 

– Epäilty on lääkäri ja hänen tietolaitteissaan saattaa olla hänen asiakkaidensa salassa pidettäviä potilastietoja, joten poliisi ei voi tutkia laitteita ilman etsintävaltuutetun paikallaoloa, Lehtonen selvittää.

Etsintävaltuutetun tehtävänä on valvoa, ettei poliisin haltuun päädy rikostutkinnassa sellaista salassa pidettäväksi määrättyä tietoa, joka ei kuulu rikostutkintaan millään tavalla.

– Meidän on sovitettava tutkinta etsintävaltuutetun aikatauluihin, mikä hidastaa tutkintaa jonkin verran normaaliin verrattuna.

Kuolemansyyn selvittämisessä kiinnostavinta poliisin näkökulmasta on se, miten kauan uhrin kuolema on kestänyt.

– Uhri on kuollut ulkoisen väkivallan seurauksena, mutta selvityksen alla on, miten pitkäkestoista väkivalta oli ja tapahtuiko kuolema nopeasti vai hitaasti, Lehtonen sanoo.

Epäiltyä kuulusteltu useamman kerran

Poliisi on kuulustellut henkirikoksesta epäiltyä psykiatria useamman kerran. Lisäksi poliisi on kuullut useita muita ihmisiä, joilla saattaa olla tietoa rikoksesta.

– Jatkamme kuulusteluita edelleen ja pyrimme kuulemaan mahdollisimman monia ihmisiä, Lehtonen kertoo.

– Epäillyn tietolaitteista saatavan materiaalin läpikäyminen vie myös aikaa. Samoin meiltä puuttuu vielä teknisen tutkinnan tuloksia, niitä odotamme.

Poliisi ei ole toistaiseksi avannut esitutkintaa tapauksesta, jossa Ullanlinnan henkirikoksesta epäilty mies ajoi mereen helsingin kauppatorilta perhe kyydissään kesällä 2021.

– Otetaan nyt asia kerrallaan toistaiseksi, siitä tapauksesta ei toistaiseksi ole esitutkintaa avattu. Katsotaan sitäkin asiaa, mutta vielä ei sille ole tehty sen enempää.

Ullanlinnan henkirikoksen syyytteennoston määräpäivä on 8. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat