Rikostoimittajat: Ullanlinnan tapon tutkinnassa poikkeuksellinen tilanne – "Voisiko epäilty jollain tavalla feikata?"

Eliittialueella asuvaa psykiatria epäillään vaimonsa taposta – tutkinnassa on nyt edessä poikkeuksellinen pulma. Katso Rikostoimittajien keskustelu aiheesta.

MTV:n Rikostoimittajat ruoti viranomaisten kohtaamaa kinkkistä tilannetta Ullanlinnan henkirikoksen tutkinnassa.

Vaimonsa taposta epäilty psykiatrian erikoislääkäri määrättiin eilen tutkintavankeuteen Auroran sairaalassa järjestetyssä Helsingin käräjäoikeuden istunnossa. Kyseisessä sairaalassa tarjotaan psykiatrista hoitoa.

Poliisi ei ole kertonut mitään yksityiskohtia henkirikoksesta epäillyn miehen terveydentilasta, mutta on todennut alkuviikosta, ettei miestä ole päästy vielä kuulustelemaan. Teon motiivi on yhä pimennossa.

Julki tulleista tosiseikoista voi päätellä, että henkirikoksesta epäilty mies on psykiatrisessa hoidossa.

Epäilty siirretään seuraavaksi mitä ilmeisimmin psykiatriseen vankisairaalaan, todennäköisesti Turkuun. Psykiatrisen vankisairaalan toinen yksikkö sijaitsee Vantaalla.

MTV Uutisten tietojen mukaan viranomaiset suhtautuvat jutun tutkinnassa kuitenkin vakavasti myös siihen mahdollisuuteen, että henkirikoksesta epäilty mies voisi yrittää itse vaikuttaa siihen, että hänen katsottaisiin olleen tapahtumien aikaan täyttä ymmärrystä vailla.

Kysymys on olennainen, sillä mies on itse lääkärinä psykiatrian erikoisalan ammattilainen, ja hän on aiemmin tehnyt tieteellistä tutkimusta oikeuspsykiatrian saralla, vaikka ei olekaan oikeuspsykiatri.

Tilanne on viranomaisten kannalta poikkeuksellinen ja erikoinenkin. Asiaa puitiin MTV:n Uutisaamun Rikostoimittajat-osiossa keskiviikkona.

– Viranomaisten keskuudessa on myös spekuloitu, voisiko epäilty jollain tavalla yrittää niin sanotusti "feikata" itseään vähän sekaiseksi, mikä taas vaikuttaisi tuomioon aikanaan, kertoo rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

– Tämä on iso kysymys, koska hän omaa kaiken kokemuksen psykiatrian erikoisalalta ja tietää mielentilatutkimuksen kommervenkit, kysymykset ynnä muut. Tämä on todella kuuma kysymys tällä hetkellä, että voisiko olla mahdollista, hän jatkaa.

Vaikutusta mahdolliseen rangaistukseen

Jos mies määrättäisiin aikanaan mielentilatutkimukseen ja hänen katsottaisiin olleen henkirikoksen tekoaikana syyntakeeton tai alentuneesti syyntakeinen, asialla olisi vaikutusta mahdollisesti oikeudessa määrättävään rangaistukseen tai siihen, määrättäisiinkö rangaistusta ylipäänsä.

Tällä hetkellä henkirikosjuttu on kuitenkin vielä vasta esitutkintavaiheessa, ja miestä vasta epäillään henkirikoksesta.

Mahdollinen mielentilatutkimus tullee ajankohtaiseksi vasta myöhemmin, jos mies joutuu henkirikoksesta syytteeseen.

On myös yhä täysin mahdollista, että syytettä ei nosteta.

Poliisi uskoo henkirikoksen tapahtuneen Helsingin arvoalueella Ullanlinnassa viime perjantaina 16. joulukuuta. Henkirikosepäily virisi lauantaina, kun poliisi löysi naisen ruumiin. Aviomies oli poliisin mukaan siirtämässä ruumista jätesäkissä autoonsa.

Oliko mereenajo vahinko?

Rikostoimittajat-osiossa puitiin myös taposta epäiltyyn lääkärimieheen liittyvää erikoista tapausta toissa kesältä.

Mies ajoi autolla mereen Helsingin keskustassa. Kyydissä oli miehen perhe sekä myös nyt henkirikoksen uhrina kuollut vaimo. Tuolloin kukaan ei loukkaantunut ja poliisitutkinnassa onnettomuus katsottiin vahingoksi.

– Kyllähän sekin asettuu vähän eri valoon, vaikka silloin sanottiin, että vahinko. Mutta voisi kuvitella, että poliisi ehkä myös tutkii sitä, oliko siinäkin mahdollisesti jotain, kommentoi MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén.

Koko keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta. Alta voit katsoa eilisen raportin miehen vangitsemisoikeudenkäynnistä.

Ullanlinnan taposta epäilty on vangittu – media ei saanut nähdä miestä lainkaan 2:26
Ullanlinnan taposta epäilty on vangittu – media ei saanut nähdä miestä lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat