Ullanlinnan psykiatrille syyte vaimonsa murhasta – syytteet myös kadonneesta omaisuudesta

Sellipuheet: Ullanlinnan murhasta epäilty psykiatrimies ei joudu enää oikeuteen mereenajosta - Korkein oikeus antoi ratkaisunsa 4:37
Rikospaikan sellipuheet: Ullanlinnan murhasta epäilty ei joudu enää oikeuteen mereenajosta.

Syyttäjä on nostanut syytteen Ullanlinnan henkirikoksesta. 49-vuotias psykiatri sai syytteen vaimonsa murhasta sekä törkeästä varkaudesta.

Henkirikos tapahtui pariskunnan yhteisessä kodissa Helsingin Ullanlinnassa viime joulukuussa. 47-vuotias nainen kuoli päähän kohdistuneen väkivallan seurauksena 16. joulukuuta.

Aviomies otettiin kiinni kotinsa edustalla myöhemmin, kun hän oli siirtämässä vaimonsa ruumista autoonsa.

Kuulusteluissa mies on myöntänyt aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman. Poliisin mukaan mies on kuitenkin pitänyt vaimonsa kuolemaa lähinnä tapaturmana.

Mies määrättiin toukokuussa 2023 mielentilatutkimukseen. Tutkimus ei ole vielä valmistunut. 

Murhan lisäksi mies on saanut nyt syytteen törkeästä varkaudesta. Syyttäjän mukaan syyte liittyy henkirikoksen yhteydessä kadonneeseen omaisuuteen. 

Syyttäjä ei tiedotteessaan täsmennä, mistä omaisuudesta on kyse. 

Syyttäjän mukaan asiasta ei tiedoteta toistaiseksi enempää, koska jutun haastehakemus ja esitutkintamateriaali tulevat julkisiksi vasta oikeudenkäynnin yhteydessä. 

Tulevan murhaoikeudenkäynnin ajankohdasta ei ole vielä tietoa. 

Teossa suunnitelmallisuutta

Poliisi tutki Ullanlinnassa tapahtunutta henkirikosta ensin tappona, mutta muutti rikosnimikkeen esitutkinnan edetessä murhaksi. Perusteluna oli teon suunnitelmallisuus. 

Poliisin mukaan epäilty oli esimerkiksi hankkinut tarvikkeita peittääkseen tekonsa jälkiä. Hänellä oli myös ruumiin kuljettamiseen ja hävittämiseen sopivia välineitä.

Henkirikokselle ei kuitenkaan selvinnyt motiivia poliisin esitutkinnassa. 

Teon aikaan huoneistossa oli pelkästään uhri ja epäilty.

Mereenajo jäi sakkoteoksi

Henkirikoksen ohella Helsingin poliisi tutki myös elokuussa 2021 tapahtunutta tapausta, jossa mies ajoi Helsingissä Kauppatorilta mereen perhe kyydissään. Poliisi tutki juttua viitenä murhan yrityksenä.

Juttu meni syyteharkintaan, mutta korkein oikeus (KKO) päätti viime kesäkuussa, ettei näyttö riitä vuonna 2021 asiasta annetun sakkotuomion purkamiseen. 

Tapausta ei siis voida viedä enää uudestaan oikeuteen, koska mies sai asiaan liittyen tuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta jo aiemmin. Tuolloin ei edes epäilty, että mereen ajossa olisi voinut olla kyse muusta kuin vahingosta.

Tapaukset ovat saaneet poikkeuksellisen paljon huomiota, sillä henkirikoksesta syytetty mies on ammatiltaan psykiatrian erikoislääkäri. Työssään hän on ollut tekemisissä myös oikeuspsykiatrian kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat