Ukrainan tiedustelun ennuste: Venäjä saattaa pian aloittaa uuden pommituskampanjan – yksi iso ero viime syksyyn

Venäjän pommituskampanja Ukrainan infrastruktuuria vastaan saattaa alkaa syyskuun lopussa tai lokakuussa, ukrainalaistiedustelu arvioi julkisesti.

Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä on kohdistanut tiedusteluaan infrastruktuuria kohtaan. Ukrainan tiedustelun lausunnoista kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW).

Venäjä käytti merkittävän määrän ohjuksia viime syksynä ja talvena lamauttaakseen Ukrainan sähköntuotannon. Sota-asiantuntijoiden mukaan pommituskampanja epäonnistui.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjän uusi mahdollinen pommituskampanja saattaa käyttää uusia taktiikoita, joiden ydin on se, että taivaalta sataa enemmän droneja kuin ohjuksia, ISW summaa.

Ukrainalaistiedustelun tiedottajan Vadym Skibitskyi mukaan Venäjä on parantanut pommitustensa maalitusta ja päätöksentekonopeutta. Venäläiset myös valitsevat kohteensa paremmin ja huolellisesti etsivät ohjuksilleen ja droneilleen lentoreittejä, jotka ohittaisivat Ukrainan ilmapuolustuksen.

Skibitskyin julkisesti lausuma teoria on, että Venäjä saattaa käyttää yhdessä iskussa noin 10–30 ohjusta, joiden seurana on merkittävästi suurempi määrä iranilaisvalmisteisia Shahed-131/136-droneja. Edellisessä pommituskampanjassaan Venäjä käytti jopa 100 ohjusta per hyökkäysaalto.

Venäjä on väitetysti alkanut itsekin valmistaa Shahed-131/136-droneja, mutta tuotantotahti ei ole vielä toivotulla tasolla.

Ukraina: Venäjän ohjusvarastot täydentyneet

Venäjä on myös saattanut hieman kyetä kohentamaan korkean tarkkuusluokan ohjustensa varastotilannetta, väittää Skibitskyi. Näin siksi, että Venäjä on säästellyt ohjuksiaan kesän aikana.

Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjällä olisi jäljellä 585 sellaista ohjusta, joilla on yli 500 kilometrin kantama. Tietoa ei ole vahvistettu.

Erityisesti Britannian puolustusministeriö on pitkin sotaa arvioinut, että Venäjän korkean tarkkuusluokan ohjukset ovat loppumassa.

Ukraina on aiemmin väittänyt, että Venäjä kykenee valmistamaan noin sata erilaista ohjusta per kuukausi. 

Ajatushautomo ISW:n mukaan Ukrainan antamien lukujen keskeinen anti on se, että maa ainakin julkisesti väittää uskovansa Venäjällä olevan nyt enemmän ohjuksia kuin viime syksyn ja talven pommituskampanjan jälkeen.

Ukraina valtasi strategisesti tärkeän Robotynen – mitä seuraavaksi? 6:26
Ukraina valtasi strategisesti tärkeän Robotynen – mitä seuraavaksi?

Lue myös:

    Uusimmat