"Mitä patriootti tekee Nato-maassa kesken sodan?" – näin Suomessa kiinniotetun venäläisen terroriepäillyn tilanne nähdään Venäjällä

Rusich-sotajoukon johtaja otettu kiinni Suomessa – tästä on kyse 3:36
Rusich-sotajoukon johtaja otettu kiinni Suomessa – tästä on kyse.

Suomessa kiinniotetun, terrorismirikoksista epäillyn venäläismiehen tapaus on herättänyt kritiikkiä ja ihmettelyä Venäjällä.

Venäläisen Rusich-sotaryhmän komentaja Jan Igorevitsh Petrovski jäi kiinni Suomessa viime kuussa, ja hän on edelleen säilössä Vantaan vankilassa. Nykyisin Petrovski käyttää nimeä käyttää nimeä Voislav Torden. 36-vuotiasta Tordenia epäillään terrorismista Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla vuosina 2014 ja 2015.

Tordenin pidätyksestä on uutisoitu laajasti venäläismedioissa. Sosiaalisen median keskusteluissa Tordenin tilanne on saanut osakseen pääosin kritiikkiä ja jopa irvailua. Esimerkiksi venäläisen Readokva -uutissivuston Vkontake-seinällä ihmetellään, mitä Torden teki Suomessa. 

– Mitähän Jan teki Nato-maassa? yksi kommentoija kysyy. 

– Jos eivät halua puolustaa maataan, niin menkööt johtajineen Suomeen. Miten heillä riittää älliä edes lähteä sinne? 

Fontanka-median uutisen alle kertyneissä kommenteissa Torden ei saa sen enempää sympatiaa tilanteestaan. Monissa kommenteissa myös irvaillaan Rusich-sotilasryhmän yhteyksillä uusnatsismiin.

– Natsithan ovat Ukrainassa. Nyt ei pidä mennä sekaisin. 

– Kuinkakohan paljon venäläisiä natseja osallistuu aktiivisesti Ukrainan "denatsifikaatioon"?

– ”Denatsifikaatiosta” tuli natsif…. Miten tässä näin hassusti kävi…, kirjoittaa yksi anonyymi kommentoija.

Tordenin tilannetta on myös pyritty hyödyntämään herättämällä ihmisissä isänmaallisia tunteita. VKontaktessa on levinnut elokuvajulistetta muistuttava kuva Tordenista. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Julistemaisen kuvan mukaan "legendaarinen" Torden on "Naton erikoisjoukkojen" sieppaama Venäjän kansalainen. Tordenia kerrotaan uhkaavan kuolema. Kuvan on jakanut muun muassa paikallispolitiikko Vladimir Kornev Tšeljabinskista saatesanoilla "Omiamme emme jätä".

Kuva ei kuitenkaan ole herättänyt kaikissa toivottua reaktiota.

– Mitä tällainen patrioottien patriootti tekee Nato-maassa kesken Natoa vastaan käytävää sotaa? kommenttikentässä irvaillaan. 

Vaikuttaako Tordenin tapaus maahantulosäädöksiin?

Terrorismirikoksista epäillyn Tordenin pääsy Suomeen on herättänyt myös Venäjällä runsaasti keskustelua myös mahdollisista maahantulorajoitusten kiristämisistä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että maahantulosäännöksiä ja tarvetta mahdollisille kiristyksille voidaan arvioida uudelleen. Myös sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kommentoi asiaa Ilta-Sanomille ja totesi, että Suomen oleskelulupajärjestelmä pitäisi käydä tarkkaan läpi.

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti uutisoi jo varmana, että Suomi haluaa kiristää venäläisten maahantulorajoituksia. Ria Novostin mukaan syynä on Torden, jonka kerrotaan rikkoneen Suomen maahanmuuttolakia. 

Suomen aie kiristää venäläisille myönnettävien viisumeiden ja oleskelulupien perusteita olisi Ria Novostin mukaan tehty Tordenin pidätyksen jälkeen.

Suomi ei kuitenkaan ole toistaiseksi tehnyt muutoksia maahantulorajoituksiin sitten heinäkuun kuudennen, jolloin Venäjän kansalaisten maahantulorajoituksia päätettiin jatkaa valtioneuvoston periaatepäätöksellä.

Ria Novostin uutista on siteerattu laajasti myös muissa venäläisissä tiedotusvälineissä. Ria Novostin uutisen alle sosiaalisen median alusta Vkontaktessa kertyneissä kommenteissa keskitytään Suomen maahantulosäännöksiin ja itse pidätetyn Voislav Tordenin tilanne jää varjoon.

Juttua muokattu 28.8. klo 20.25, viittaukset henkilön pidätykseen on muutettu muotoon kiinniotettu ja säilössäpito.

Lue myös:

    Uusimmat