Ukrainan sodan tapahtumat 11. maaliskuuta

Päivän Ukraina-uutiset: Niinistö soitti Putinille, näin sota vaikuttaa Suomen talouteen 21:57
Päivän Ukraina-uutiset: Niinistö soitti Putinille, näin sota vaikuttaa Suomen talouteen

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
  • Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut tänään puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa
  • Liki 100  000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi
  • Venäjä on aloittanut tänään hyökkäykset miljoonakaupunkiin Dniproon sekä Lutskiin
  • Puolet Kiovan asukkaista on poistunut maan pääkaupungista
  • YK: Ukrainasta on paennut yli 2,5 miljoonaa ihmistä Venäjän hyökättyä maahan yli kaksi viikkoa sitten

  • Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa päivä päivältä sotilaiden liikkeet 0:30

23.38: Yhdysvallat on asettanut uusia pakotteita Venäjän oligarkeille ja eliitille.  Uutistoimisto Reutersin mukaan uudet pakotteet kohdistuvat muun muassa Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin perheeseen ja 12:een duuman jäseneen. 

Pakotteet on haluttu kohdistaa sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat tukeneet presidentti Vladimir Putinia Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi Twitterissä maan aikovan antaa Ukrainalle 13,6 miljardia dollaria lisäavustusta.

23.14: Yhdysvaltain mukaan Valko-Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ei ole havaittu illan aikana merkkejä.

Aiemmin tänään Ukraina varoitti siitä, että Valko-Venäjä suunnittelisi hyökkäämistä tänä iltana. Hyökkäyksen oli Ukrainan mukaan tarkoitus alkaa kello 21 Suomen aikaa.

USA:n puolustusministeriön tiedottajan John Kirby toteaa, että se ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että Valko-Venäjä hyökkäisi myöhemmin. Asiasta on uutisoinut uutistoimisto AFP.

22.52: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että Mariupolin satamakaupungin humanitaarinen katastrofi on nyt maapallon pahin.

Twitterissä hän kertoo, että kaupungissa on kuollut 12 päivän aikana lähes 1 600 siviiliä, joita on jouduttu hautaamaan jopa joukkohautoihin.

Kuleba sanoo tviitissään Ukrainan tarvitsevan lentokoneita pysäyttääkseen Venäjän sotarikokset.

22.50: Ukrainan historiaan perehtyneen kirjailijan Sofi Oksasen mukaan Venäjän ukrainalaisiin kohdistamalla sorrolla on jo vuosisatoja pitkä historia. 

Esimerkiksi 1930-luvulla Josif Stalin vaati ukrainalaisilta maita ja omaisuutta ja kun kansa ei suostunut, hän järjesti Ukrainaan nälänhädän, joka tappoi miljoonia ihmisiä.

Ukrainan historiaan perehtyneen kirjailijan Sofi Oksasen mukaan Venäjän ukrainalaisiin kohdistamalla sorrolla on jo vuosisatoja pitkä historia 0:54
Ukrainan historiaan perehtyneen kirjailijan Sofi Oksasen mukaan Venäjän ukrainalaisiin kohdistamalla sorrolla on vuosisatoja pitkä historia.

22.45: MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että USA aikoo uusilla luksustuotteiden vienti- ja tuontikielloilla tehdä venäläiseliitin elämän ankeaksi.

Yhdysvallat aikoo kieltää muun muassa venäläisten timanttien, merenelävien ja vodkan tuomisen maahan. Toisaalta USA kieltävää yhdysvaltalaisten luksustuotteiden viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

 – Luksustuotteiksi katsotaan timanttien ja vodkan lisäksi muun muassa luksusajoneuvot ja rannekellot. Tämän uskotaan häiritsevän erityisesti venäläiseliitin ja oligarkkien, eli presidentti Vladimir Putinin kavereiden elämää, Karppinen selvittää.

Yhdysvallat aikoo katkaista normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa 3:33
MTV Uutiset Yhdysvalloissa: USA aikoo katkaista normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa

21.26: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuuttaa Yhdysvaltojen puolustavan "jokaikistä tuumaa" Naton alueella, mutta maa ei hyökkää Venäjää kohtaan Ukrainassa.

Biden otti asiaan kantaa Twitterissä.

– Naton ja Venäjän suora yhteenotto tarkoittaisi kolmatta maailmansotaa. Ja se on jotain, mikä meidän on pyrittävä estämään, Biden totesi.

21.11: Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat edenneet tänään perjantaina yhä lännemmäs venäläisten pommitettua kaupunkeja Länsi-Ukrainassa. Pommeja osui Lutskiin, Ivano-Frankivskiin ja Lviviin. Iskuista kertoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti Guardian.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan Venäjä on vahvistanut iskut. Moskovan puolustusviranomaisten mukaan maan pitkän kantaman hyökkäyksensä iskivät sotilaslentokenttiin Länsi-Ukrainan kaupungeissa.

Pääkaupunkia Kiovaa puolestaan uhkaa joutuminen piiritetyksi. Venäläisten panssarivaunut ovat liikkeessä kaupungin pohjoisilla ja läntisillä alueilla, kertoi Ukrainan armeija. Joitakin Kiovan esikaupunkialueita on myös pommitettu voimakkaasti.

21.05: Piiritettynä olevan ukrainalaisen Mariupolin kaupungin pormestari on kehottanut tänään perjantaina Turkkia puhumaan Venäjän kanssa, jotta maa lopettaisi hyökkäyksen kaupunkia vastaan.

Pormestarin neuvonantaja Petro Andrjushtshenko sanoi, että taistelut ovat siirtyneet kaupungin länsipuoliselle alueelle, missä sijaitsee muun muassa moskeija. Siellä kerrotaan olevan loukossa 86 turkkilaista, joista 34 on lapsia.

Alue on ollut suoran hyökkäyksen kohteena ensimmäistä kertaa.

– Meidän hallituksemme ei voi keskustella Venäjän hallituksen kanssa, joten toivomme Turkin hallituksen voivan puhua heille (venäläisille) näiden turkkilaisten kuten myös ukrainalaisten pelastamiseksi, Andrjushtshenko sanoi. 

20.57:Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan todisteet viittaavat itäukrainalaiset Volnovahan  kaupungin joutuneen Venäjän joukkojen hallintaan. Ukraina ei ole raportoinut asiasta.

Kaupunki on ollut piiritettynä lähes Venäjän hyökkäyksen alusta asti, mutta on toistaiseksi onnistunut pitämään alueen Ukrainan hallussa.

CNN:n mukaan Venäjän puolustusministeriön tiedottaja sanoi Donetskin kansantasavallan joukkojen ”vapauttaneen” Volnovahan kaupungin ja sitä ympäröiviä alueita.

Sosiaalisessa mediassa on CNN:n mukaan julkaistu videoita venäläisistä sotilaista ja ajoneuvoista useissa kaupunginosissa sekä hylätyistä ukrainalaisista panssarivaunuista. Joillain videoilla on näytetty laajaa tuhoa kaupungissa.

20.28: Euroopan Unioni pyrkii katkaisemaan energiariippuvuutensa Venäjästä kokonaan vuoteen 2027 mennessä.

EU-maiden johtajat tapasivat tänään päättyneessä kaksipäiväisessä epävirallisessa huippukokouksessa Ranskan Versailles’sissa ja puhuivat muun muassa energiaomavaraisuuden kasvattamisesta.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU-komissio esittelee toukokuun puolivälissä suunnitelman, jolla EU korvaa Venäjän energian muilla toimittajilla ja vaihtaa fossiiliset energialähteet uusiutuvilla.

Jo aiemmin EU kertoi, että se aikoo vähentää Venäjältä tulevaa energiaa kaksikolmasosaa nykyisestä tämän vuoden aikana. 

Tänään EU:n johtohahmot totesivat kokouksen jälkeen, että ensi talvea varten on tärkeää varautua.  

– Tavoitteena on täyttää kaasuvarastot lokakuun alkuun mennessä, investoida paljon uusiin kaasuvarastoihin ja -putkistoihin eri maiden välillä ja tehdä myös suunnitelmia solidaarisuudesta materiaalien ja energian vaihdosta eri maiden kesken, selventää MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola lähiajan toimia.

– Tiedetään myös, että komissaarit matkustavat ympäri maailmaa sopimassa erilaisia esimerkiksi kaasusopimuksia nesteytetystä kaasusta.

Eurooppa haluaa eroon venäläisestä energiasta niin nopeasti kuin mahdollista, miten se toteutetaan? 3:15
Eurooppa haluaa eroon venäläisestä energiasta niin nopeasti kuin mahdollista, miten se toteutetaan? MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja raportoi Ranskasta.

19.38: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin maanantaina. Niinistö keskusteli tänään Anderssonin kanssa puhelimitse turvallisuusyhteistyöstä.

19.30: EU-maiden johtajat vaativat Venäjää lopettamaan hyökkäyksen Ukrainaan heti. Pääministeri Sanna Marin sanoo, että EU:n vahvojen pakotteiden vaikutukset ovat jo nähtävissä. Marinin mukaan Suomi haluaa kantaa osansa vastuusta sotaa pakenevia ihmisiä kohtaan ja myös tukea maita, joihin pakolaisvirrat saapuvat.

EU-maiden johtajat tapasivat epävirallisessa kokouksessa Ranskan Versailles'ssa 10. ja 11. maaliskuuta.

19.22: Ukrainan strategisen viestinnän keskus väittää, että Valko-Venäjä saattaisi aloittaa tänään perjantaina hyökkäyksen Ukrainaan, uutisoi Reuters.

Ukrainan mukaan Valko-Venäjän joukot voivat alustavan aikataulun mukaan aloittaa hyökkäyksen tänään kello 21 Suomen aikaa.

Ukrainan ilmavoimat ja rajavartiolaitos kertovat aiemmin tänään venäläisten hävittäjien tulittaneen Valko-Venäjän aluetta Ukrainan ilmatilasta käsin. Tietoja ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Ukrainalaislähteiden mukaan venäläiskone tai -koneet nousivat iltapäivällä ilmaan Valko-Venäjältä ja lensivät Ukrainaan, jossa ne kääntyivät ja tulittivat rajan yli Valko-Venäjälle.

Ukrainan ilmavoimien mukaan kyseessä on provokaatio, jolla yritetään saada Valko-Venäjä vedetyksi mukaan sotaan Ukrainassa.

19.10: Ukrainan sota on vaikuttanut myös turkiskauppaan Suomessa.

Saga Fursin mukaan sotatilanne heijastuu erityisesti tuotantoketjuun esimerkiksi kuljetusten vaikeutumisena, nousevina kustannuksina sekä kaiken epävarmuuden kasvuna. 

Saga Furs myi tänään päättyneessä huutokaupassa turkiksia pääosin Etelä-Koreaan, Kiinaan ja eurooppalaiselle muotiteollisuudelle. Kiinan kauppaan vaikuttaa yhä koronapandemia.

19.02: Posti on päättänyt lopettaa yhteistyön Teboilin kanssa. Posti on vahvistanut asian STT:lle.

Käytännössä päätös näkyy niin, että useat sadat Postin jakelu- ja kuljetusajoneuvot eivät enää tankkaa Teboililla. Posti selvittelee vielä muita mahdollisia käytännön toimia.

Useat yritykset ovat lopettaneet yhteistyön venäläistaustaisten yritysten kanssa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Teboil on venäläisen öljyjätti Lukoilin tytäryhtiö.

18.54: 

Presidentti Joe Biden sanoi perjantaina, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset lopettavat normaalit kauppasuhteet Venäjän kanssa. Presidentin mukaan tähän ryhdytään yhdessä Nato-liittolaisten, G7-maiden ja EU:n kanssa.

Bidenin mukaan tarkoituksena on lisätä taloudellista painostusta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan sekä entisestään eristää Venäjä maailmanlaajuisella näyttämöllä.

Uusi askel kauppasuhteissa mahdollistaa sen, että länsimaat voivat määrätä venäläisille tuontituotteille jyrkkiä korotuksia tullimaksuihin.

Yhdysvalloissa Biden ei pysty yksipuolisesti muuttamaan maansa kauppasuhteita Venäjän kanssa, vaan asiasta päättää maan kongressi, jossa sekä demokraattien että republikaanien edustajat ovat peräänkuuluttaneet kauppasuhteiden kumoamista.

Biden ilmoitti myös Yhdysvaltojen kieltävän muun muassa venäläisen vodkan ja timanttien tuonnin sekä toisaalta yhdysvaltalaisten luksustuotteiden viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

18.49: Ukrainan ja Venäjän välinen sota on muuttanut nopeasti myös Suomen turvallisuustilannetta. Villeimpien huhujen mukaan Venäjä kokoaa Suomessa salaista armeijaa.

Tähän eivät asiantuntijat, pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari ja entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri usko. 

Mutta venäläisiä tiedustelijoita Suomessa on, vieläpä paljon.

Kokoaako Venäjä salaista armeijaa Suomeen?"Suomessa on venäläistä tiedusteluhenkilöstöä ihan yhtä paljon, kuin oli kylmän sodan aikana" 6:08
Kokoaako Venäjä salaista armeijaa Suomeen? "Suomessa on venäläistä tiedusteluhenkilöstöä ihan yhtä paljon, kuin oli kylmän sodan aikana"

18.26: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt yli kaksi viikkoa ja maan ydinvoimaloiden tilanne herättää enenevissä määrin huolta. 

Heti hyökkäyksen alussa Venäjä otti haltuunsa Tshernobylin alueen. Nyt kaupungin surullisen kuuluisa ydinvoimalaitos on vailla sähköä.

Säteilyturvakeskuksen ydinvoimalaitosten valvonnan johtajan Kirsi Alm-Lytzin mukaan on täysin poikkeuksellista, että sotatoimia kohdistetaan ydinvoimalaitoksiin. Se on myös Geneven sopimuksen vastaista. Alm-Lytz kommentoi asiaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

18.25: Tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä ovat jo pitkään olleet erityisen tiiviit välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Puhelinkeskusteluja valtionjohtajien välillä on tämänpäiväinen soitto mukaan lukien yhteensä 27. 

Kasvotusten Niinistö ja Putin ovat tavanneet 16 kertaa, ilmenee tasavallan presidentin kanslian MTV Uutisille toimittamista tiedoista.

Vladimir Putin ja Sauli Niinistö: Kaikki kahdenkeskiset tapaamiset pikakelauksena 7:47
Vladimir Putin ja Sauli Niinistö: Kaikki kahdenkeskiset tapaamiset pikakelauksena

18.06: Suomen Pankki on kertonut tänään Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksista Suomeen. 

Pahimmillaan talouskasvu voi ennusteen mukaan hidastua 0,5 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. 

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Ilkka Korhosen mukaan näin käy, jos Ukrainan sota kestää pitkään tai jopa syvenee.

– Tai jos suomalaiset yritykset eivät löydä kovin nopeasti korvaavia markkinoita, Korhonen totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kuluttajahinnat voivat Suomen Pankin mukaan nousta tänä vuonna jopa 4–5 prosenttia.

Suomen Pankki kertoo Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksista Suomeen - mitä on luvassa? 7:41
Katso koko haastattelu: Suomen Pankki kertoo Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksista Suomeen – mitä on luvassa?

17.35: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi uusista Venäjän vastaisista pakotteista tänään. Yhdysvallat aikoo kieltää investoinnit Venäjän talouteen. Yhdysvallat ja G7-maat varmistavat, ettei Venäjä voi saada rahoitusta kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä tai maailmanpankilta. Yhdysvallat lisää pakotelistalle uusia oligarkkeja, kuten pankkiiri Juri Kovalchukin

Biden uhkaa vakavilla seuraamuksilla siinä tapauksessa, että Venäjä käyttää kemiallisia aseita.

17.31: Ukrainan presidentti Zelenskyi kertoo keskustelleensa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Zelenskyin mukaan he olivat Bidenin kanssa yhtä mieltä siitä, että pakotteita tulee koventaa.

17.24: Ukrainan ilmavoimat ja rajavartiolaitos kertovat venäläisten hävittäjien tulittaneen Valko-Venäjän aluetta Ukrainan ilmatilasta käsin. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja Ukrainan parlamentti. Tietoja ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Ukrainalaislähteiden mukaan venäläiskone tai -koneet nousivat iltapäivällä ilmaan Valko-Venäjältä ja lensivät Ukrainaan, jossa ne kääntyivät ja tulittivat rajan yli Valko-Venäjälle. Muun muassa Kopanin kylän kerrotaan joutuneen kohteeksi.

Ukrainan ilmavoimien mukaan kyseessä on provokaatio, jolla yritetään saada Valko-Venäjä vedetyksi mukaan sotaan Ukrainassa.

17.21: Ranskan Versailles'ssa pidetyssä epävirallisessa huippukokouksessa EU-maiden johtajat ovat linjanneet, että EU:n pitää vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta niin pian kuin mahdollista. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vaatii, että EU:n on lopetettava presidentti Vladimir Putinin sodan rahoittaminen energiaostoilla.

EU-maat eivät kuitenkaan ole sopineet vielä venäläisenergian tuontikielloista tai asettaneet tarkkaa vuosilukua siihen, mihin mennessä venäläisenergiasta tulisi päästä eroon.

Osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Etenkin venäläisestä maakaasusta luopuminen on tietyille maille vaikea pala. 

17.15: Kreml on julkaissut oman versionsa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja presidentti Sauli Niinistön tänään käymän puhelun sisällöstä.

Kremlin mukaan Putin selitti Niinistölle yksityiskohtaisia syitä ja tavoitteita Venäjän "Donbassin suojelemiseksi tarkoitetulle sotilasoperaatiolle" Ukrainassa.

Putin myös informoi Niinistöä Ukrainan kanssa käynnissä olevista neuvotteluista.

Presidentit kiinnittivät tiedotteen mukaan erityistä huomiota humanitaarisiin kysymyksiin ja toimiin siviiliväestön turvallisuuden varmistamiseksi sekä humanitaaristen käytävien järjestämiseksi siviilien evakuoimiseksi Ukrainasta.

Kremlin mukaan Putin ja Niinistä sopivat lisäksi siitä pitävänsä jatkossakin yhteyttä Ukraina-asioissa ja "venäläis-suomalaisessa agendassa".

16.47: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuoreen kyselyn mukaan nostanut reserviupseereiden Nato-kannatuksen ennätyskorkeaksi. 

Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) tuoreen kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä kannattaa nyt hieman yli 83 prosenttia reserviupseereista. Naton vastustajien osuus on yhdeksän prosenttia ja kannastaan epävarmoja on vajaat kahdeksan prosenttia. 

Nato-jäsenyyden kannattajien määrä on noussut jopa liki 19 prosenttiyksiköllä aiemmasta kyselystä, joka tehtiin vastikään eli helmikuun loppupuolella (16.–28.2.).

RUL:n jäsenkysely toteutettiin jäsenille sähköpostilla 7.–11. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi lähes 5 000 jäsentä.

16.44: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kritisoinut kovin sanoin Venäjän ilmoitusta, jonka mukaan syyrialaiset ja muut Lähi-idästä tulevat vapaaehtoiset saavat taistella Venäjän puolesta Ukrainassa.

Zelenskyin mukaan Venäjä on päättänyt palkata palkkasotureita Ukrainan kaupunkeja vastaan. Tulossa on hänen mukaansa "murhaajia" Syyriasta eli maasta, jossa kaikki on tuhottu.

Zelenskyin videolausunto julkaistiin Telegram-viestipalvelussa.

16.42: Presidentti Vladimir Putiniin ei ole katkaistu suhteita, koska toivo humanitäärisen tilanteen paranemisesta Ukrainassa kytee yhä. Toistaiseksi eri maiden johtajien Putinille soittamilla puhelinkeskusteluilla on kuitenkin ollut vain vähän vaikutusta, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.  

Täysin turhia puhelut eivät kuitenkaan hänen mukaansa ole.

– Varmaan yritetään saada myös informaatiota siitä, mitä Putin oikein ajattelee ja aikoo, Lehtimäki toteaa.

– Aika pieniä ja laihoja nämä tulokset ovat olleet. Macron on ollut ehkä aktiivisin näistä johtajista, joka on hänelle soittanut useaan kertaan, mutta on tuonut synkkää viestiä näistä puheluista, Lehtimäki sanoo.

Niinistö soitti Putinille – MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö kertoo, mitä puhelusta tiedetään 5:29
Niinistö soitti Putinille – MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö kertoo, mitä puhelusta tiedetään

16.35: Ukrainan ilmavoimat kertoo Venäjän ilma-alusten tulittaneen valkovenäläisiä asemia Ukrainan rajalla niin sanotussa valehyökkäyksessä. Asiasta uutisoi Reuters.

16.23: Kansainvälistä suojelua hakevien ukrainalaisten määrä on ollut Suomessa selvässä kasvussa tällä viikolla. Näin kertoo Maahanmuuttovirasto.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen suojelua on hakenut kaikkiaan 2 395 Ukrainan kansalaista. Eilen torstaina heitä oli 648. Valtaosa heistä haki tilapäistä suojelua.

Suomi myöntää muiden EU-maiden tavoin tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijaan.

Maahanmuuttovirasto on lisännyt vastaanottokeskuksissa käytössä olevien majoituspaikkojen määrää. Uusia vastaanottokeskuksia tai hätämajoitusyksikköjä ei ole toistaiseksi perustettu.

Valtion vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa. Lisäksi vastaanottokeskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset.

16.15: Jos Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa, sotahistorian dosentin Markku Salomaan mukaan Suomella on vain kesään asti aikaa järjestellä puolustusasioita paremmalle tolalle.

– Se olisi erittäin huono asia, siis Georgian ja Ukrainan jälkeen, Salomaa arvioi MTV Uutiset Livessä.

– Jos Venäjä valtaa Ukrainan ja vaihtaa hallituksen Ukrainassa, voidaan laskea viikkoja ja kuukausia. Meillä on ehkä kesään asti aikaa järjestellä asioita. Tilanne on siinä vaiheessa meidän kannaltamme, sanoisin näin, uhkaava.

Suomella on kesään asti aikaa, jos Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa 0:29
Sotahistorian dosentti: Suomella on kesään asti aikaa, jos Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa

15.59: Presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä, että hänen keskustelunsa Venäjän presidentin Vladimir Putnin kanssa kesti tunnin.

15.44: Pääministeri Sanna Marin (sd.) matkustaa ensi keskiviikkona Berliiniin tapaamaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzia. Marin ja Scholz keskustelevat tapaamisessaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä EU:n talous- ja energiapolitiikasta.

Saksa on viime aikoina tehnyt merkittäviä muutoksia ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa, muun muassa hyväksymällä aseavun Ukrainalle ja suunnittelemalla mittavaa lisäsatsausta puolustusbudjettiinsa.

15.38: Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo presidentin kanslia tiedotteessaan. Kanslian mukaan keskustelu keskittyi yksinomaan Ukrainan sotaan. 

Niinistö otti esiin muun muassa Ukrainassa pahenevan katastrofin ja inhimillisen kärsimyksen, joka vaikuttaa voimakkaasti läntiseen mielipiteeseen.  

Niinistön kerrotaan korostaneen tarvetta saada aikaan välitön tulitauko ja taata siviilien turvallinen evakuointi humanitäärisiä käytäviä pitkin. Lisäksi presidentti Niinistö kiinnitti huomiota Ukrainassa olevien ydinvoimalaitosten turvallisuuteen.

Niinistö kertoi aiemmin päivällä käymästään keskustelusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa ja toi jälleen esiin presidentti Zelenskyin valmiuden keskustella suoraan presidentti Putinin kanssa.

15.18: YK: Ukrainassa on kuollut 564 siviiliä eiliseen mennessä sen jälkeen, kun sota alkoi.

15.08: Kiovan pormestari Vitali Klytško sanoo, että Kiovassa on hänen arvionsa mukaan noin kaksi miljoonaa ihmistä. Kiovassa on tarpeeksi elintarvikkeita kahdeksi viikoksi, Klytško sanoo.

14.36: Monialayhtiö Aspon Ukrainassa sijaitsevia varastoja on tuhoutunut Venäjän sotatoimissa, yhtiö kertoo. Varastojen tuhoutumisen yhteydessä ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta Telkolle ja Leipurille kuuluneen tuhoutuneen vaihto-omaisuuden arvo oli noin 3–4 miljoonaa euroa.

Aspo aikoo jatkaa liiketoimintaansa Ukrainassa ja on järjestänyt paikallisille työntekijöille ja heidän perheenjäsenilleen kuljetuksia Puolaan ja Romaniaan Telkolla ja Leipurilla on Ukrainassa noin 60 työntekijää.

Aspo ilmoittaa samalla aikovansa sopeuttaa liiketoimintaansa Venäjällä. Telkon ja Leipurin lisäksi se koskee konserniin kuuluvaa ESL Shipping -yhtiötä, jonka Venäjän-liiketoiminta keskeytyy pääosin lähipäivien aikana. 

Aspo tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja aikoo aiemmin julkistetun strategiansa mukaisesti jatkossa suunnata kasvupanoksensa länsimarkkinoille. Aspo seuraa kriisin etenemistä ja toteuttaa mahdollisesti lisätoimia.

14.17: Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoo, että Ukraina on saavuttanut sodassa strategisen käännekohdan. Aikaa ja kärsivällisyyttä kuitenkin tarvitaan ennen kuin voitto on saavutettu, presidentti sanoo. Zelenskyi vetoaa, että EU asettaisi Venäjälle kovempia pakotteita.

Lisäksi hän toteaa, että Venäjää pitäisi rankaista humanitaaristen käytävien tulittamisesta.

14.04: Kanada määrää pakotteita venäläiselle miljardöörille Roman Abrahamovichille

14.00: Venäjän valtakunnansyyttäjä pyytää viestintäviranomaista rajoittamaan pääsyä Instagramiin, sanoo Ifax. Syyttäjä vetoaa määrittelemään Metan, joka omistaa Instagramin ja Facebookin, äärijärjestöksi.

13.48: Sveitsin ulkoimnisteriö suosittelee Sveitsin kansalaisia lähtemään Venäjältä, ellei heillä ole välttämätöntä syytä jäädä. 

13.30: Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan neuvotteluissa Ukrainan kanssa on edistytty. Hän ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia.

Putinin mukaan aiemmat pakotteet ovat tehneet Venäjästä vain vahvemman. 

13.18: Britannia asettaa pakotteet 386 venäläiselle lainsäätäjälle, jotka tukivat Putinin hyökkäystä Ukrainaan, kertoo Reuters. Britannia aikoo asettaa matkustuskieltoon ja jäädyttää varat niille Venäjän duuman jäsenille, jotka äänestyvät Luhanskin ja Donetskin alueen itsenäisyyden puolesta.

13.11: Ukrainan ihmisoikeusasiamiehen Lyudmyla Denisovan mukaan ainakin 78 lasta on kuollut Ukrainassa sodan aikana. 

13.08: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toistaa, että Nato ei lähetä joukkoja Ukrainaan, koska se voisi käynnistää täysimittaisen sodan Naton ja Venäjän välille. Stoltenberg tyrmäsi myös jälleen Ukrainan toiveen lentokieltoalueen perustamisesta maan ylle.

12.46: Ukrainan hallitus kertoo yrittävänsä avata tänään useita humanitaarisia käytäviä ukrainalaiskaupungeista ihmisten evakuoimiseksi. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Humanitaarisia käytäviä aiotaan tänään avata muun muassa Mariupolin, Volnovahan ja Izjumin kaupungeista sekä useista Kiovan länsipuolella sijaitsevista taajamista.

Liki 100  000 ihmistä on presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan onnistuttu evakuoimaan Ukrainan kaupungeista viime päivinä humanitaarisia käytäviä pitkin. Monet yritykset ovat myös epäonnistuneet toistuvien tulitaukorikkomusten vuoksi.

12.44: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi puhelinkeskustelun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa tänään.

Presidentit keskustelivat Ukrainan sotatilanteesta ja Suomen avusta ja tuesta Ukrainalle. Erikseen esillä olivat tarve taata sekä siviilien turvallinen evakuointi humanitäärisiä käytäviä pitkin että ydinlaitosten turvallisuus. Presidentit sopivat jatkavansa yhteydenpitoa.

Myöhemmin päivällä presidentti Niinistö keskustelee puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

12.40: Kreml suhtautuu epäuskoisen kauhistuneesta Reutersin uutiseen, jonka mukaan Facebook löyhentää sääntöjään, jotka koskevat väkivaltaista kirjoittelua. Palvelussa voidaan jatkossa hyväksyä lausunnot kuten "kuolema venäläisille tunkeutujille". Uskottavia uhkia siviilejä kohtaan ei sen sijaan hyväksytä.

Facebook julkaisi tiedotteensa sen jälkeen, kun uutistoimisto Reuters oli kertonut asiasta yhtiön sisältömoderaattoreilleen lähettämiin sähköposteihin pohjaten.

Venäjä aikoo estää kaikenlaisen yhteistyön muun muassa Facebookia ja Instagramia hallinnoivan Meta-yhtiön kanssa, jos Reutersin raportti pitää paikkansa.

Nähtävästi linjaus on voimassa vain osassa maailmaa. Reutersin mukaan uusi lepsumpi linja koskee Viroa, Latviaa, Liettuaa, Armeniaa, Azerbaidzhania, Georgiaa, Unkaria, Puolaa, Romaniaa, Venäjää, Slovakiaa ja Ukrainaa.

12.17: Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän poliisi on etsintäkuuluttanut Putin-kriitikko Aleksei Navalnyin lehdistöpäällikön. Vankilatuomiotaan suorittava Navalnyi ilmoitti aiemmin tänään kutsuvansa kansaa osoittamaan mieltä sotaa vastaan Moskovaan sekä muihin kaupunkeihin.

12.08: Ukrainan energiayhtiön Energoatomin mukaan lähes miljoona ihmistä elää sähköttä Ukrainassa.

11.53: EU pyrkii kaksinkertaistamaan puolustusapunsa Ukrainalle. EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan lisärahoituksen määrä olisi 500 miljoonaa euroa.

Borrell kertoi tänään olevansa varma siitä, että Ranskassa tapaavat EU-johtajat suostuvat laajentamaan Ukrainan avuksi tarkoitettua rahoituspakettia.

EU-maiden johtajat kokoustavat tänään toista päivää epävirallisessa huippukokouksessa Ranskan Versailles'ssa.

11.43: Ukrainan energiayhtiön Energoatomin mukaan maan kaikki ydinvoimalat toimivat vakaasti, vaikkei niihin oli saatu kunnollista yhteyttä viime päivinä.

Energoatomin mukaan Zaporizhzhian ydinvoimalan henkilökunta kärsii kuitenkin valtaisasti henkisestä paineesta, sillä voimala on venäläisjoukkojen hallussa.

– Aseistetut terroristit tarkastavat jokaisen henkilökunnan jäsenen heidän saapuessaan työpaikalle. Kaikki tämä vaikuttaa negatiivisesti työntekoon ja vaarantaa ydinvoimalan turvallisuuden, yhtiö tiedottaa.

11.35: Harkovan pormestarin mukaan kaupunki on jatkuvan pommituksen kohteena, ja jo 48 koulua on tuhottu. Yksi Venäjän iskuista osui myös ydinlaboratorioon, mutta tästä ei ole alueen kuvernööri Oleh Synegubovin mukaan vaaraa siviiliväestölle. Laboratoriossa säilytettiin muun muassa kokeellista ydinreaktoria.

11.23: YK: Ukrainasta on paennut yli 2,5 miljoonaa ihmistä Venäjän hyökättyä maahan yli kaksi viikkoa sitten. Järjestön mukaan sotaa paenneista 116  000 on kolmannen maan kansalaisia eli heillä ei ole Ukrainan eikä EU:n kansalaisuutta.

10.44: Harkovan kuvernöörin mukaan Venäjän joukot ovat iskeneet psykiatriseen sairaalaan jo ennestään pahoin tuhotussa kaupungissa.

10.39: Länsi-Ukraina oli aiemmin säästynyt Venäjän iskuilta. Monet siviilit pakenevat sotatoimia edelleen maan länsiosiin.

Ukrainalainen kansanedustaja Inna Sovsun totesi aamulla iskujen jälkeen viestipalvelu Twitterissä, ettei maassa kuitenkaan ole turvallisia kaupunkeja.

–  Niin minä kerron toimittajille, jotka kysyvät, olenko turvallisessa kaupungissa. Täällä ei ole turvallisia kaupunkeja. Tarvitsemme lentokieltoalueen Ukrainan ylle, Sovsun kirjoitti.

10.37: Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Venäjän "erikoisoperaatio" Ukrainassa sujuu suunnitelmien mukaan, ja 16 000 ihmistä Lähi-idästä on valmiina liittymään Venäjän joukkoihin Ukrainaa vastaan. Korjattu Kauko-itä Lähi-idäksi klo 11.29.

10.29: Venäjän presidentti Vladimir Putin on neuvotellut maan turvallisuusneuvoston kanssa. Putin kertoi olevansa tietoinen Ukrainan joukkoja täydentävistä ulkomaalaistaistelijoista ja sanoi sen olevan kaikkien säännöstöjen vastaista. Sen sijaan Putin toivottaa tervetulleeksi Ukrainan armeijaa vastaan taistelevat ulkomaalaiset ja toivoi, että heille taataan pääsy taistelualueille. 

10.18: Ukrainan valtiovarainministeriön mukaan Venäjän hyökkäyksestä on koitunut Ukrainalle 119 miljardin dollarin arvoiset taloudelliset menetykset. Ministeri Denys Kudinin mukaan 75 prosenttia sota-alueen yrityksistä on joutunut lopettamaan toimintansa ja suurin osa metallitehtaista itäisessä Ukrainassa on epäkunnossa. Ukrainan viennistä valtaosa on metallituotteita.

10.14: Vladimir Putinin kärkikriitikko Aleksei Navalnyi kutsuu kansaa sodanvastaisiin mielenosoituksiin Moskovaan sekä muihin kaupunkeihin sunnuntaiksi.

Hakkeriryhmä Anonymous kertoo murtautuneensa Venäjän liittovaltion valvontapalveluun ja vuotaneensa verkkoon satoja tuhansia dokumentteja.

Viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden valvontapalvelua kutsutaan nimellä Roskomnadzor ja se huolehtii esimerkiksi tiedotusvälineiden valvonnasta sekä sensuurista. MTV Uutiset ei suosittele lataamaan Anonymousin vuotamaa datapakettia, sillä se voi kantaa mukanaan haittaohjelmia.

10.08: Suomen Pankki: Talouskasvu Suomessa hidastuu kuluvana vuonna 0,5–2 prosenttiin. Aiempi ennuste on ollut 2,6 prosenttia.

Venäjä on Suomen pankin mukaan vajoamassa syvään talouskriisiin. Finanssikriisi, pääomaliikkeiden rajoitukset ja ulkomaalaisten yritysten laajamittainen maasta poistuminen johtavat siihen, että elintaso laskee ja investoinnit supistuvat jyrkästi. Venäjän talous saattaa supistua noin 10 prosenttia tänä vuonna. Venäjän tuonnin arvon arvioidaan romahtavan noin 50 prosenttia.

10.02: Ukrainan puolustusministerin mukaan sodassa on torstaihin mennessä kuollut enemmän ukrainalaissiviilejä kuin sotilaita.

10.00: Ainakin yksi ihminen on kuollut läntisen Ukrainan Lutskiin tehdyissä iskuissa kaupungin pormestari kertoo. Kolme ohjusta räjähti ennen aamukuutta kaupungin sotilaslentokentällä. Pormestarin mukaan kaupungin hälytysjärjestelmä ei toiminut ennen iskua ja asiaa selvitetään.

9.54: Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan asuinalueelle Dniprossa kohdistunut isku osui päiväkotiin ja kerrostaloon. Ukrainalaistietojen mukaan iskussa kuoli yksi ihminen.

9.41: Ukrainan presidentinkanslian neuvonantajan Mykhailo Podoliakin mukaan Dnipro ja Lutsk ovat tuhoisien iskujen kohteena. Lutskissa kaksi tehdasta on tuhoutunut räjähdyksissä. Myös Puolan rajan lähellä sijaitsevassa Ivano-Frankivskissä on kuultu räjähdyksiä.

– Venäjän tuhoisa sota siviilejä ja keskeisiä kaupunkeja vastaan jatkuu, Podoliak kommentoi.

9.30: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on valmis neuvottelemaan suoraan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, presidentinkanslian päällikkö Igor Zhovka kertoi uutiskanava CNN:lle. Ehdot ovat kuitenkin tiukat. Lue lisää: 

9.08: Ukrainan vapapääministeri Iryna Vereshchuk toivoo, että humanitäärinen käytävä Itä-Ukrainan Mariupoliin avattaisiin perjantain aikana. Aiemmat yritykset ovat epäonnistuneet verisesti viime päivien aikana.

8.53: Ukrainan energiayhtiö Energoatom keskeyttää venäläisen ydinpolttoaineen hankinnan, yhtiö vahvisti perjantaina. Ukrainan ydinvoimalat ovat Neuvostoliiton aikaisia, ja niihin on saatu polttoainetta Venäjältä ja Yhdysvalloista.

8.31: Uutistoimisto Tassin mukaan Ukrainalta on päässyt sotaa pakoon Venäjälle noin 222 000 ihmistä. Valtaosa Ukrainasta sotaa paenneista on kuitenkin lähtenyt länteen Puolan kautta.

8.16: Venäjän puolustusministeriön tiedottajan Igor Konashenkovin mukaan Venäjän ilmavoimat ovat tuhonneet kaksi sotilaslentokenttää Lutskissa sekä Ivano-Franivskissä Ukrainan länsiosissa. Länsi-Ukraina ei tähän mennessä ole ollut Venäjän hyökkäyksen kohteena. Monet siviilit pakenevat sotatoimia edelleen maan länsiosiin.

8.08: Unkarin venäjämielisen pääministeri Viktor Orbanin mukaan Euroopan unioni ei ole iskemässä pakotteilla Venäjän kaasuun ja öljyyn.

8.05: Venäjän tukemat taistelijat ovat ottaneet haltuun Volnovakhan kaupungin, joka sijaitsee pohjoiseen Mariupolista sen ja Donetskin välillä, Venäjän uutistoimisto Ria kertoo maansa puolustusministeriön mukaan. Kaupunki on merkittävä läpikulkureitti Mariupolista, jonka asukkaat eivät ole päässeet evakkoon Venäjän hyökkäystä.

7.50: Ukrainan pelastusviranomaisten mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut iskuissa Dniprossa.

7.40: BBC kertoo ukrainalaismedian lähteisiin viitaten, että Venäjän ensimmäinen hyökkäys miljoonakaupunki Dniproon on sisältänyt kolme räjähdystä. Yksi iskuista on osunut kenkätehtaaseen, toinen kerrostaloon ja kolmas lähelle lastentarhaa.

Lutskissa Venäjän tähtäimessä oli lentokenttä sekä ainoa tehdas, jossa voidaan korjata tietyn tyyppisten hävittäjien moottoreita.

BBC Ukrainan mukaan kyseessä oli yksi Venäjän täsmäkohteista sodassa.

7.38: OP-ryhmän ekonomistit laskevat reippaasti aiempaa ennustettaan Suomen talouskasvusta Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Uuden ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu tänä vuonna kahteen prosenttiin ja ensi vuonna yhteen prosenttiin.

Luvut molempina vuosina ovat 0,7 prosenttiyksikköä alhaisemmat kuin OP:n ekonomistit arvioivat tammikuussa. Kokonaisuutena Suomen taloustilanne pysyy kuitenkin ennusteen mukaan kohtalaisena Ukrainassa käytävästä sodasta huolimatta.

7.29: Venäjä on hyökännyt perjantaina kahteen ukrainalaiskaupunkiin, jotka ovat aiemmin välttyneet sotatoimilta, BBC kertoo.

Ukrainalaismedia raportoi räjähdyksistä Lutskissa maan luoteisosissa sekä Dniprossa Kiovan eteläpuolella, Dneprjoen varrella. Dnipro on Ukrainan neljänneksi suurin kaupunki sekä maan teknologian, koulutuksen, koneenrakennuksen, lentokoneteollisuuden ja kaupankäynnin keskus.

7.23: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on eilisiltana julkaisemallaan videolla vastannut tiukasti venäläissyytöksiin, joiden mukaan Ukraina valmistelisi biologista iskua Venäjälle.

– Kerta toisensa jälkeen olemme tulleet tästä entistä vakuuttuneimmiksi: Jos haluat tietää Venäjän suunnitelmista, katso, mistä maa syyttää muita, Zelenskiy kommentoi Facebook-videollaan.

– Nyt meitä syytetään iskusta "rauhallista Venäjää" kohtaan. Mitä muuta olette meitä vastaan valmistelleet? Milloin te iskette kemialisilla aseilla, Kremlin väitöksistä erittäin huolestunut Zelenskiy jatkoi.

Yhdysvaltojen turvaneuvosto kokoontuu tänään perjantaina käsittelemään Venäjän "virheellisiä väitteitä", että Yhdysvallat valmistelisi kemiallisia aseita Ukrainassa. Maan YK-edustaja Olivia Daltonin mukaan Venäjän kommentit ovat "juuri sellainen harhautusyritys, jolla Venäjä yrittää oikeuttaa hyökkäyksen kemiallisilla tai biologisilla aseilla".

7.14: Sodan syttyminen Ukrainassa on herättänyt suomalaisissa huolta ja pelkoa. Asiantuntijat kertovat STT:lle, että nämä tunteet ovat normaaleja, eikä niitä kannata tukahduttaa. Niiden ei kuitenkaan pidä antaa ottaa elämästä valtaa.

Mielen hyvinvointiin voi epävarmuuden ja huolen keskellä kiinnittää huomiota erilaisin keinoin. Ahdistavien uutisten seuraamista kannattaa rajoittaa vaikka vain tiettyyn hetkeen päivässä. Lisäksi uutisten herättämistä tunteista on hyvä puhua jollekulle, jottei niiden kanssa jää yksin.

6.57: Seuran teettämästä kyselystä selviää, että 71 prosenttia suomalaisista suhtautuu Suomessa asuviin venäjänkielisiin yhä myönteisesti huolimatta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Vastaajista kahdeksan prosenttia sanoo, että heidän asennoitumisensa on nyt muuttunut kielteiseksi. Viidellä prosentilla vastaajista asenne venäjänkielisiin Suomessa on ollut jo valmiiksi kielteinen ja se on muuttunut nyt entistä jyrkemmäksi.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi 1 063 ihmistä, ja virhemarginaali on kolmisen prosenttia suuntaansa.

5.59: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä esittää tänään, että Yhdysvallat purkaisi nykymuotoiset kauppasuhteensa Venäjän kanssa. Asiasta kertovat Bloomberg ja New York Times, jotka perustavat tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin.

Jos nykymuotoiset kauppasuhteet purettaisiin, voisi tämä johtaa esimerkiksi venäläisten tuontituotteiden tullimaksujen kasvamiseen.

Biden ei pysty yksipuolisesti muuttamaan maansa kauppasuhteita Venäjän kanssa, vaan asiasta päättää maan kongressi, minkä lisäksi asia tulee viedä Maailman kauppajärjestön WTO:n ratkaistavaksi.

Lähteiden mukaan vastaavanlaisia ilmoituksia on odotettavissa myös muilta G7-mailta sekä EU:lta.

5.49: Yhdysvaltalainen sijoituspankki Goldman Sachs kertoi eilen vetäytyvänsä Venäjältä. Pankista tuli uutistoimisto AFP:n mukaan samalla ensimmäinen Wall Streetin toimija, joka on ottanut etäisyyttä Venäjään hyökkäyksen jälkeen.

Citigroup taas kertoi arvioivansa vaihtoehtojaan. Citigroup kertoi jo viime vuonna myyvänsä pankkitoimintaansa Venäjällä ja nyt yhtiö sanoo toimivansa maassa nykytilanteen myötä aiempaakin rajoitetummin.

Yhdysvaltalaispankki JPMorgan Chase vuorostaan kertoi tiedotteessaan, että se on aktiivisesti purkanut liiketoimintojaan Venäjällä, eikä ole tavoitellut uutta liiketoimintaa maassa.

Kaikkiaan noin 300 yhtiön on kerrottu ilmoittaneen vetäytyvänsä Venäjältä.

Teknologiayrityksistä muun muassa Apple ja Microsoft ovat kertoneet lopettavansa tuotteidensa myynnin.

5.48: Facebook on päättänyt höllentää Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi väliaikaisesti sääntöjään koskien väkivaltaista kirjoittelua.

Palvelussa voidaan jatkossa hyväksyä lausunnot kuten "kuolema venäläisille tunkeutujille". Uskottavia uhkia siviilejä kohtaan ei sen sijaan hyväksytä.

Facebook julkaisi tiedotteensa sen jälkeen, kun uutistoimisto Reuters oli kertonut asiasta yhtiön sisältömoderaattoreilleen lähettämiin sähköposteihin pohjaten.

Nähtävästi linjaus on voimassa vain osassa maailmaa. Reutersin mukaan uusi lepsumpi linja koskee Viroa, Latviaa, Liettuaa, Armeniaa, Azerbaidzhania, Georgiaa, Unkaria, Puolaa, Romaniaa, Venäjää, Slovakiaa ja Ukrainaa.

5.38: Ukrainan ja Venäjän välinen sota on muuttanut nopeasti myös Suomen turvallisuustilanteen päälaelleen. Villeimpien huhujen mukaan Venäjä kokoaa Suomessa salaista armeijaa. Tähän eivät asiantuntijat usko, mutta venäläisiä tiedustelijoita Suomessa on, vieläpä paljon.

5.26: Satelliittikuvat näyttävät Venäjän yli 60 kilometriä pitkän, Kiovaan suunnanneen ajoneuvosaattueen laajalti levittäytyneen erilliseen suojaan Ukrainan iskuilta, uutiskanava CNN kertoo.

Kolonnan liikkeitä on ollut viime päivinä hankala havaita pilvisyyden vuoksi, mutta nyt taivas on osittain kirkastunut Ukrainan pääkaupungin yllä. Satelliittikuvia julkaisevan Maxar Technologies -yhtiön mukaan noin 64 kilometrin mittaiseksi pisimmillään ulottunut autoletka on nyt erillään. Osa saattueesta on sijoittunut metsiin ja puiden suojaamalle alueella lähellä Lubjankaa. 

Toinen satelliittikuva bongasi venäläistä sotilaskalustoa puolestaan Ozeran kaupungin asuinalueelta reilut 30 kilometriä luoteeseen Kiovasta.

– Tuolla etsii kaikenlaista suojaa taivaalta kohdistuvia iskuja vastaan kuin mahdollista. Kukaan ei halua uudelleen joutua täysin paljastetuksi, Yhdysvaltain armeijan eläköitynyt kenraali David Petraus kertoi CNN:lle.

5.19: Ukrainan sodan seurauksena viljan vienti Venäjältä ja Ukrainasta maailmalle Mustanmeren kautta on estynyt, mikä voi STT:lle puhuneiden asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa kansainvälisen ruokakriisin. Moni Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän valtio on pahasti riippuvainen nyt tyrehtyneestä tuontiviljan lähteestä.

Venäjän ja Ukrainan kasvattama vilja yhdessä muodostavat 25–30 prosenttia maapallon vientiviljasta, ja monet maat ovat tuoneet jopa 60–80 prosenttia ostamastaan viljasta alueelta. Erityisen riippuvaisia tuontiviljasta ovat muun muassa Libanon, Egypti ja Turkki.

5.17: Liki 100 000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan venäläiset ovat myös hyökänneet humanitaarista käytävää vastaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa.

Torstaina evakuoitiin noin 40 000 ihmistä.

Evakuoinnit Mariupolista eivät onnistuneet eilenkään. Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan asukkaiden tilanne alkaa olla epätoivoinen.

5.16: Presidentti Sauli Niinistö aikoo tänään keskustella puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kertoo tehneensä aloitteen puheluun.

Niinistö ei ole kommentoinut puhelun sisältöä etukäteen. Hänen mukaansa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on toivonut yhteydenpitoa Putiniin, jos mahdollisuus siihen on.

Niinistö tapasi viime viikolla Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa.

5.14: Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan venäläisjoukot ovat piirittäneet useita kaupunkeja Ukrainassa tuhottuaan ensin niiden infrastruktuurin. Ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan Venäjä tuhoaa asutuskeskuksia murtaakseen ukrainalaisten taistelutahdon.

Price ei eritellyt, mitä ukrainalaiskaupunkeja hän tarkoitti.

Venäjän hyökkäyksien vuoksi monien ukrainalaiskaupunkien asukkailla ei ole vettä, sähköä, ruokaa tai lääkkeitä. Kaupungeista ei myöskään pääse pakenemaan koska kranaattitulitus on herkeämätöntä, Price sanoi BBC:n mukaan.

Britannian puolustusministeriö kertoi torstaina puolestaan, että venäläiset ovat jättäneet suuret määrät joukkoja piirittämään ukrainalaiskaupunkeja.

–  Tämä vähentää niiden joukkojen määrää, joita voidaan käyttää etenemiseen, ja tulee entisestään hidastamaan Venäjän liikkumista, puolustusministeriö kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat