Ukrainan sota nyt: Venäjä aloittaa aamulla tulitauon siviilien evakuoimiseksi, kertovat venäläiset uutistoimistot

SAARIKKO-1 LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta tiiviisti. Katso viimeisimmät tiedot videolta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
  • YK:n mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta.
  • Mariupolin satamakaupungin humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä, arvioi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö. 
  • Ukraina ja Venäjä neuvottelivat jälleen tänään, evakuointireittien sopimisessa tapahtui pientä edistystä. 

23.38: Britannian liikenneministeri Grant Shapps on sanonut, että kaikki Iso-Britannian ilmatilaan saapuvat venäläiset lentokoneet syyllistyvät rikokseen. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

– Tukahdutamme Putinin ystävien kyvyn jatkaa elämäänsä normaalisti samalla, kun tuhansia viattomia ihmisiä kuolee, Shapps kirjoittaa.

23.32: Coca-Cola keskeyttää toimintansa Venäjällä.

23.27: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti tänään, että se on menettänyt yhteyden etätiedonsiirtoon Pohjois-Ukrainassa sijaitsevaan Tshernobylin ydinvoimalaitokseen. Asiasta uutisoi CNN.

Venäjän joukot ottivat aiemmin laitoksen haltuunsa. Tshernobylin ydinvoimala ei ole tällä hetkellä toiminnassa ja ydinmateriaalin käsittely on keskeytetty, IAEA sanoi viitaten Ukrainan ydinaseviranomaisen antamiin tietoihin.

Laitos sisältää käytöstä poistettuja reaktoreita sekä tiloja, joissa on radioaktiivista jätettä. 

23.21: Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjän armeija on menettänyt 8–10 prosenttia Ukrainan hyökkäyksessä käytetyistä sotilaallisista varoista. Asiasta uutisoi CNN.

23.12: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo keskustelleensa Tanskan ulkoministerin Jeppe Kofodin kanssa. Hän kertoo Ukrainan ja Tanskan jakavan historiallisen viikinkien perinnön.

– Nykyään ukrainalaiset taistelevat kuin viikingit venäläisiä hyökkääjiä vastaan taistelukentällä, kun taas tanskalaiset taistelevat viikinkien tavoin Ukrainan puolesta EU:ssa ja kahdenvälisesti, ulkoministeri kirjoittaa Twitterissä.

22.52: Yhdysvaltain ehdotettu avustuspaketti Ukrainalle nousee 12 miljardiin dollariin, kertoo The Kyiv Independent.

Avulla olisi tarkoitus tukea Ukrainaa käsittelemään humanitaarisia kysymyksiä, kuten ruoan ja tarvikkeiden ostamista. Lisäksi se antaisi maalle mahdollisuuden lisätä sotilaallisia voimavarojaan.

22.19: Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen, joka kieltää tuotteiden ja raaka-aineiden tuonnin sekä viennin tiettyihin maihin. Luettelo maista julkaistaan 48 tunnin kuluessa, kertoo The Kyiv Independent. 

22.07: Puola vahvistaa lähettävänsä hävittäjiä Ukrainaan. Se kertoo lähettävänsä "välittömästi ja maksutta" kaikkki MIG-29-suihkukoneensa Yhdysvaltojen käyttöön, joka toimittaa ne mitä ilmeisimmin Ukrainalle.

Puola pyytää Yhdysvaltoja toimittamaan maalle takaisin käytettyjä lentokoneita, joilla on pois annettavia lentokoneita vastaava toimintakyky. Puola kertoo olevansa välittömästi valmis määrittämään lentokoneiden ostoehdot.

Maa myös pyytää muita samaa konemallia omistavia Naton liittolaisia toimimaan samalla tavalla.

22.05: Kahvilaketju Starbucks kertoo keskeyttävänsä kaiken liiketoiminnan Venäjällä.

21.55: Venäjän mukaan tietoa humanitaarisista käytävistä Kiovasta, Chernihivistä, Sumysta, Harkovasta ja Mariupolista lähetetään Ukrainan varapääministerille. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan tulitauko alkaa kello yhdeksän Suomen aikaa.

21.49: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on antanut ymmärtää, ettei enää tavoittelisi Ukrainalle sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

Zelenskyi puhui asiasta ABC Newsin haastattelussa maanantaina. Hän sanoi ymmärtäneensä, ettei Nato ole valmistautunut hyväksymään Ukrainaa, eikä hän halua "rukoilla polvillaan" jäsenyydestä.

Ukrainan pyrkimys Naton jäseneksi ja Naton itälaajentuminen ovat olleet Venäjän ilmoittamia syitä hyökätä Ukrainaan.

21.44: Venäjä on siirtänyt panssaroidun sotilasjunan Ukrainaan Krimiltä. Asia käy ilmi CNN:n näkemästä videosta, jonka se on paikantanut ja vahvistanut aidoksi.

Sosiaalisessa mediassa julkaistun videon mukaan yhdeksän autoa pitkä panssaroitu venäläinen sotilasjuna on siirretty Ukrainan Hersonin alueelle. 

21.41: Venäjä aloittaa huomisaamuna Ukrainassa tulitauon siviilien evakuoimista varten, kertovat venäläiset uutistoimistot. Venäjän puolustusministeriön mukaan tulitauko alkaa kello yhdeksän Suomen aikaa.

Puolustusministeriön mukaan myös humanitaarisia käytäviä voidaan avata.

YK:n mukaan Ukrainasta on lähtenyt sotaa pakoon jo yli kaksi miljoonaa ihmistä.

21.22: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Twitterissä Yhdysvaltoja ja Joe Bidenia "henkilökohtaisesta johtajuudesta Putinin sotakoneiston ytimeen iskemisessä sekä öljyn, kaasun ja hiilen kieltämisessä Yhdysvaltain markkinoilta". 

20.55: Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo, että Putin ei tule koskaan lopettamaan, vaan hän tulee aina etsimään tapaa laajentaa valtakuntaansa.

20.53: Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre on kertonut maan olevan valmis auttamaan Ukrainaa sen jälleenrakentamisessa sitten, kun maa on vapaa. 

20.50: Ukrainan varapääministerin mukaan 5 000 siviiliä evakuoitiin Sumysta tänään. 

20.48: Ukrainan varapääministerin mukaan Mariupolin evakuointi ei ole onnistuneet tänäänkään. Hän sanoo humanitaarisen tilanteen olevan kaupungissa katastrofaalinen.

20.10: Unilever on keskeyttänyt kaiken tuotteidensa tuonnin ja viennin Venäjälle. Se myös lopettaa kaikki sijoituksensa maassa.

Unilever on yksi maailman suurimmista päivittäistavarayrityksistä. Se omistaa muun muassa tuotemerkit Ben & Jerry's, Dove, Knorr ja Rexona. 

– Jatkamme Venäjällä valmistettujen päivittäisten välttämättömien elintarvike- ja hygieniatuotteiden toimittamista maan asukkaille. Seuraamme tätä tarkasti, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

20.05: Eurooppa on hyvin riippuvainen Venäjän kaasusta ja öljystä.

MTV Uutisten Kalle-Ville Lahtinen avaa videolla asiaa lisää:

Näin riippuvainen Eurooppa on Venäjän kaasusta ja öljystä 1:29

19.52: Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainassa antaakin Venäjästä heikon kuvan, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola uskoo, että Venäjä tulee voittamaan sodan ennemmin tai myöhemmin.

– Vääjäämättä Venäjä pääsee niskan päälle, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Voit lukea koko haastattelun tästä.

19.48: McDonald's on ilmoittanut sulkevansa ravintolansa Venäjällä toistaiseksi. Lisäksi se keskeyttää kaikki toimintonsa maassa.

19.41: Ukrainan poliisin mukaan 27 siviiliä on kuollut itäisessä Harkovan kaupungissa viimeisen vuorokauden aikana. 

19.27: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskustellut humanitaarisista käytävistä ja tarvittavien tavaroiden toimittamisesta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

19.25: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt puheen Britannian alahuoneelle.

Zelenskyi sanoi, että Ukraina ei tule luovuttamaan ja se tulee taistelemaan loppuun asti. Zelenskyi ilmaisi kiitollisuudensa Britannian pääministeri Boris Johnsonille. 

Zelenskyi pyysi pakotteiden lisäämistä. 

Zelenskyi sai seisovat suosionosoitukset puheensa lopuksi. 

18.59: Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) julkaiseman tilannekatsauksen mukaan "Venäjän asevoimien toimet Kiovan suunnalla vaikuttavat olevan edelleen maltilliset." Tähän yksi vaihtoehto saattaa olla joukkojen ja huollon mahdollisessa uudelleenjärjestelyssä. 

Harkovan suunnalla Venäjän asevoimat ovat mahdollisesti pyrkineet etenemään kohti Iziumia. Harkovasta länteen sijaitseva Okhtrykan kaupunki lienee MPKK:n mukaan saarrosuhan alla.

Harkovan kaupunkia vastaan on jatkunut voimakas tykistöaseiden sekä epäsuoran tulen käyttö.

MPKK:n mukaan Mariupol on edelleen Ukrainan hallussa. Venäjän joukot ovat mahdollisesti suorittaneet etenemistä kohti Zaporizzian kaupunkia. 

– Tulevien päivien aikana Venäjän asevoimien ja Ukrainan väliset taistelut voivat kiihtyä, mikäli Venäjän tavoitteena on jouduttaa konfliktin päättämistä sotilaallisin keinoin, tilannekatsauksessa sanotaan. 

18.52: Britannia ilmoittaa lopettavansa öljyn tuonnin Venäjältä tämän vuoden loppuun mennessä.

Elinkeino- ja teollisuusministeri Kwasi Kwartengin mukaan Venäjän tuonnin osuus on 8 prosenttia Britannian kysynnästä.

18.48: Traficom kertoi tänään, että Suomen itärajalla on havaittu GPS-häiriöitä, ja että lentoliikennettä on varoitettu häiriöistä.

Itärajalla tapahtuneilla GPS-häiriöillä voi olla kytkös Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, sanoo ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

– Baltiassa on tapahtunut viime aikoina paljon GPS-häirintää, Aaltola sanoo.

GPS-häiriöt Suomen itärajalla voivat liittyä Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, sanoo Mika Aaltola 1:49

18.39: Bidenin puhe on päättynyt. Media ei päässyt esittämään kysymyksiään presidentille. 

18.38: – Ukraina ei tule olemaan ikinä voitto Putinille. Putinin voi olla mahdollista ottaa valtaan kaupunki, mutta hän ei voi ikinä pystyä pitämään maata, Biden sanoo. 

18.37: Biden nimittää Ukrainan sotaa Putinin sodaksi. Hän sanoo ukrainalaisten inspiroineen maailmaa heidän rohkeudellaan.

18.34: Bidenin mukaan tämä kriisi on muistutus siitä, että Yhdysvaltojen tulisi olla energiasta riippumattomia. 

18.33: Biden sanoo, että Ukrainan sota ei ole tekosyy oljy-yhtiöille nostaa hintojaan radikaalisesti.

18.32: Bidenin mukaan monet suuret yritykset ovat keskeyttäneen toimintansa Venäjällä ilman Yhdysvaltain hallinnon pyyntöä. Hän luettelee viikonloppuna toimintansa keskeyttäneitä yrityksiä. Näitä ovat esimerkiksi Visa ja Mastercard.  

18.31: Bidenin mukaan Yhdysvallat tulee jakamaan vastuun pakolaisisten huolehtimisesta.

18.30: Bidenin mukaan päätös kielloista on neuvoteltu liittolaisten kanssa. Biden sanoo ymmärtävänsä, että monet maan liittolaiset eivät voi liittyä päätökseen.

Bidenin mukaan niin demokraatit kuin republikaanit ovat samaa mieltä tilanteesta. 

18.27: Presidentti Biden ilmoittaa heti puheensa aluksi, että maa kieltää öljyntuonnin Venäjältä. Kielto koskee myös kaasua ja energiaa.

18.25: Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin puhe on alkanut. Pääset seuraamaan puhetta tämän jutun alussa olevalta videolta.

18.07: FBI:n johtajan mukaan FBI tekee yhteistyötä sosiaalisten median yritysten kanssa poistaakseen väärennettyjä venäläisiä tilejä, jotka levittävät väärää ukrainalaista sotilaallista tietoa. FBI:n mukaan Ukraina on pyytänyt asiaa. 

18.05: Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon arvioi, että Ukrainan sodassa on kuollut jo 2 000–4 000 venäläissotilasta.

18.00: Naton pääsihteri Jens Stoltenbergin mukaan Putin on aliarvioinut pahoin Ukrainan ja Naton. Asiasta uutisoi Reuters. 

17.49: Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson painottavat EU:n roolia turvallisuuden takaajana. Pääministerit ovat lähettäneet kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille asiasta.

Kirjeessä painotetaan, että EU:n solidaarisuus ja sitoutuminen keskinäiseen avunantoon korostuvat entisestään muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. 

17.40: Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin puheen on määrä alkaa pian. Pääset seuraamaan puhetta suorana tämän jutun alussa olevalta videolta.

17.38: Ukrainan terveysministerin mukaan 61 sairaalaa on poissa käytöstä Venäjän aggression vuoksi. 

17.30: Ainakin 27 lasta on kuollut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan toissa viikolla. Lisäksi kymmeniä lapsia on loukkaantunut iskuissa.

Esimerkiksi kuusivuotias Sofia oli pakenemassa perheensä kanssa, kun sotilaat avasivat tulen.

Videolla näkyvät tarinat voivat järkyttää osaa katsojista:

Sofia, 6, oli pakenemassa perheensä kanssa, kun sotilaat avasivat tulen – Venäjän hyökkäyksessä kuollut ainakin 27 lasta 2:24

17.23: Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines sanoo, että Venäjä aliarvioi Ukrainan puolustuksen ja hyökkäystä ovat vaikeuttaneet heikko suunnittelu ja taistelutahto. Haines uskoo, että sodassa on kaatunut jo tuhansia ja että presidentti Vladimir Putin saattaa eskaloida tilannetta entisestään ja uskoo edelleen voivansa voittaa Ukrainan. Ydinasevalmiuden on tarkoitus estää länttä auttamasta Ukrainaa.

17.20: Ainakin 100 ihmistä on pidätetty tänään sodan vastaisissa mielenosoituksissa Venäjällä. Asiasta kertoo OVD-Info. 

17.16: Saksan varaliittokansleri sekä talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck vaatii öljynviejämaiden järjestöä Opecia lisäämään öljyn tuotantoa, koska hinnat ovat nousseet rajusti Ukrainan sodan vuoksi. Habeckin mukaan järjestön on "helpotettava painetta markkinoilla".

Brent-raakaöljyn hinta on noussut yli viisi prosenttia, koska markkinat odottavat Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ilmoittavan pian Yhdysvaltojen lopettavan öljyntuonnin Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi.

17.15: Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ehdottaa Venäjältä poistuvien ulkomaisten yritysten venäläisen omaisuuden kansallistamista.

Puolueen korkea-arvoinen virkamies Andrei Turtshak mainitsee yrityksistä nimeltä Fazerin, Valion ja Pauligin puolueen verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan lausuntoon on syytä suhtautua suurella varauksella.

– Usein Venäjän duumassa kuullaan ja nähdään aika isoa poliittista teatteria. Tästä on vaikea sanoa ennen kuin nähtäisiin jotain konkreettista, mutta kyllä tämä toimena olisi aivan ennenkuulumaton ja aikaansaisi Venäjän jäämisen erittäin pitkäaikaiseen paitsioon ulkomaisten yritysten silmissä, arvioi johtaja Petri Vuorio EK:sta.

17.00: Euroopan komissio haluaisi velvoittaa EU:n alueella toimivia maanalaisia kaasuvarastoja täyttämään varastonsa vähintään 90-prosenttisesti joka lämmityskauden alkuun mennessä. Komissio aikoo esitellä asiasta lainsäädäntöehdotuksen ensi kuussa.

Kaasuvarastoille määrättävä vähimmäistaso on yksi toimista, joilla komissio pyrkii parantamaan EU:n energiatilannetta.

16.55: Euroopan komissio julkisti tänään suunnitelmansa EU:n riippuvuuden vähentämiseksi Venäjältä tulevasta tuontienergiasta. Tänä vuonna riippuvuutta on tarkoitus vähentää kahdella kolmasosalla.

Komission mukaan pyrkimyksenä on, että EU olisi riippumaton venäläisestä fossiilienergiasta vuoteen 2030 mennessä. 

16.47: Toinen siviilejä evakuoiva saattue on lähtenyt liikkeelle Ukrainan Sumysta. Asiasta kertoo ukrainalaisviranomainen.

16.45: Britannian odotetaan kertovan tänään, miten se aikoo leikata Venäjän öljyn ja kaasun tuontia. Asiasta kertoo The Guardian ja Politico-lehden toimittaja Alex Wickham Twitterissä.

16.40: Saksassa ja Espanjassa aletaan tutkia, ovatko Venäjän toimet Ukrainassa rikkoneet kansainvälistä oikeutta.

Espanjan yleinen syyttäjä ilmoitti tänään aloittaneensa tutkinnan mahdollisista "Venäjän Ukrainassa toteuttamista vakavista kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista". Viraston lausunnon mukaan tarkoituksena on määrittää Venäjän hyökkäyksen "rikollinen luonne".

Aiemmin tänään kerrottiin, että myös Saksan liittovaltion syyttäjä on avannut tutkinnan Venäjän joukkojen mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

16.38: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo keskustelleensa Alankomaiden pääministerin Mark Rutten kanssa. Zelenskyi kertoi maan humanitaarisesta tilanteesta, siviiliuhreista, evakuoinnin etenemisestä ja humanitaarisen avun toimittamisesta. 

16.35: Venäläiset sotilaat ovat käyttäneet Z-tunnusta. Informaatiovaikuttamisen asiantuntija avaa videolla, mitä tunnus tarkoittaa:

Mitä tarkoittaa venäläisten sotilaiden käyttämä"Z"-tunnus? Asiantuntija kertoo 1:32

16.29: Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut puhelimitse Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan kanssa. Niinistön mukaan presidentit jakoivat arviot Venäjän sodankäynnistä ja keskustelivat muista mahdollisuuksista tukea Ukrainaa.

16.25: Yli 64 000 pakolaista Ukrainasta on paennut Saksaan Venäjän hyökkäyksen alun jälkeen. Tänään Saksan sisäministeriö kertoi rekisteröineensä 64 604 Ukrainasta saapunutta pakolaista. 

Todellinen Saksaan saapuvien pakolaisten määrä voi kuitenkin olla merkittävästi suurempi, arvioitiin CNN:lle. 

16.16: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on kertonut tänään aiemmin Twitterissä Venäjän pitävän 300 000 siviiliä panttivankina Mariupolissa. Hänen mukaansa Venäjä estää humanitaarisen evakuoinnin Punaisen Ristin kansainvälisen komiten välityksellä tehdystä sopimuksesta huolimatta.

Ulkoministerin mukaan lapsi on kuollut nestehukkaan eilen. 

16.01: Pääministeri Sanna Marin osallistui tänään videokokoukseen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ja neljän muun EU-maan päämiehen kanssa.

Kokous valmisteli 10. ja 11. maaliskuuta järjestettävää EU-maiden johtajien epävirallista päämieskokousta.

Kokouksen aiheita ovat Ukrainan tilanne sekä unionin puolustuskyvyn vahvistaminen, energiariippuvuuden vähentäminen sekä vahvemman taloudellisen perustan rakentaminen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin koolle kutsumaan pienryhmätyöskentelyyn osallistuivat tänään myös Slovenian, Belgian, Liettuan ja Maltan päämiehet. Puheenjohtaja Michel järjestää muitakin vastaavia kokouksia toisille maaryhmille.

15.59: YK:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut 474 ja loukkaantunut 861 siviiliä.

15.47: Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa Ukrainan sodasta.

– Kiitin häntä suuresta muutoksesta Saksan turvallisuuspolitiikassa, joka avasi tien paljon vahvemmalle Euroopalle, Niinistö kirjoittaa Twitterissä.

15.45: Lähes 5 000 ukrainalaista on saapunut Ranskaan, kertoo Ranskan kansalaisministeri Marlène Schiappa. Hänen mukaansa lisää ukrainalaisia saapuu maahan päivittäin. Asiasta uutisoi CNN. 

– Meillä on lähes 5 000 ihmistä Ukrainasta, jotka ovat saapuneet Ranskaan. Se on nykyinen arvio; joka päivä saapuu uusia tulokkaita, hän sanoi haastattelussa ranskalaiselle yleisradioyhtiö Franceinfolle tiistaina.

15.41: Sumyn evakuointiletkassa lähteneitä autoja on saapunut Pultavan alueelle, kertoo alueen sotilasjohtaja Dmytro Lunin Facebook-viestissä.

Sumyn alueellista sotilashallintoa johtava Dmytro Zhyvytsky kertoi Telegramissa, että matkalla oli havaittu venäläisjoukkojen tulitusta, mutta sitä ei suunnattu autoletkaan. Zhyvytskyn mukaan Sumyn humanitaarinen käytävä on nyt rauhallinen ja yhä käytössä, mutta lupausta turvallisesta reitistä hän ei uskalla antaa.

Kiovan lähellä sijaitsevasta Irpinin kaupungista taas on ukrainalaisviranomaisten mukaan evakuoitu lähes 3 000 henkilöä.

15.37: Yhdysvaltain presidentti Biden ilmoittaa Venäjän vastaisista toimista 17.45 Suomen aikaa.

15.26: Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) päivittäisen tilannearvion mukaan sotatilanne Ukrainassa ei ole muuttunut merkittävästi. Venäjän asevoimien toimet Kiovan suunnalla ovat edelleen "maltillisia", mikä voi johtua joukkojen ja huollon uudelleenjärjestelyistä.

Etelässä esimerkiksi Mykolajivin ja Mariupolin kaupungit ovat edelleen ukrainalaisten hallinnassa, samoin Harkova, jota vastaan tykistö- ja muu tulitus on jatkunut voimakkaana. Venäjä on myös jatkanut ilmavoimien ja kaukovaikutteisten aseiden käyttöä entiseen tapaa, MPKK toteaa.

Korkeakoulun arvion mukaan tulevien päivien aikana taistelut voivat kiihtyä, mikäli Venäjän tavoitteena on jouduttaa konfliktin päättämistä sotilaallisin keinoin.

15.17: Lähteet: Yhdysvallat kieltää venäläisen öljyn tuonnin. Yhdysvallat ilmoittaa asiasta tämän päivän aikana. Asiasta uusitoivat Reutersin lähteet ja yhdysvaltalainen demokraattisenaattori Chris Coons. Coons myös varoittaa, että kaasun hinta todennäköisesti nousee Yhdysvalloissa. 

14.44: Suomi osallistuu tänään järjestettävään Pohjoismaiden ulkoministerien N5-kokoukseen. Suomea virtuaalikokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. 

Ulkoministerit keskustelevat kokouksessaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja tuesta Ukrainalle.

14.15: Kiinan presidentti Xi Jingping kehottaa osapuolia Ukrainassa "maksimaaliseen pidättyvyyteen" vieläkin suuremman humanitaarisen kriisin estämiseksi. Xi keskusteli tilanteesta videoyhteydellä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Kiina on yhtenä harvoista valtioista kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä. Videokeskustelussa Xi kuitenkin käytti tapahtumista Venäjällä kiellettyä termiä, kun hän sanoi Kiinan valittavan sitä, että Euroopassa käydään jälleen "sotaa".

Politicon mukaan Xi myös lupasi Kiinan koordinoivan toimiaan EU:n kanssa, jotta sodan laajenemiselta vältyttäisiin. 

Brasiliakaan ei ole tuominnut Kiinan hyökkäystä. Maan ulkoministeri Carlos Franca sanoi tiistaina, että että on rauhan puolella, mutta Brasilia ei ota puolia. 

14.10: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että luotettavien raporttien mukaan Venäjä on kohdistanut iskujaan siviileihin Ukrainassa. Stoltenberg vetoaa Moskovaan konfliktin päättämiseksi ja sen leviämise estämiseksi. 

14.02: Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikkaa tukeva Venäjän suurin puolue Yhtenäinen Venäjä ehdotti maanantaina verkkosivuillaan maassa toimivien länsimaisten yritysten toimintojen kansallistamista.

Puolueen yleisneuvoston sihteeri Andrei Turtshak mainitsee lausunnossa suomalaiset yritykset Fazerin, Pauligin ja Valion.

14.00: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat sekä eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa ylihuomenna torstaina Presidentinlinnassa.

Tapaamisen aiheena on Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja vallitsevan turvallisuustilanteen vaikutukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä sen edellyttämät jatkotoimet.

13.30: Öljyjätti Shell lopettaa venäläisen raakaöljyn ostamisen ja sulkee kaikki huoltoasemansa Venäjällä, kertoo BBC.

Shell sai kritiikkiä, kun se viikonloppuna osti halvan lastin venäläistä öljyä.

12.54: Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille jo yli kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Noin 1,2 miljoonaa on paennut Puolaan.

12.07: Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten määrä ylittää kahden miljoonan rajan joko tänään tai huomenna, arvioi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiistaina.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tietojen mukaan Ukrainasta on paennut Venäjän hyökkäyksen jälkeen ulkomaille yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on suunnannut Puolaan.

Puolan rajan lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupunki Lvivin pormestari kertoi eilen kaupungin kamppailevan pakolaisten määrän kanssa. Pormestarin mukaan kaupungin rautatieaseman läpi kulkee joka päivä noin 50  000 ihmistä.

11.18: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu tänään videoyhteydellä Britannian parlamentin alahuoneelle, kertoo muun muassa Guardian-lehti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ulkomainen valtiojohtaja puhuu suoraan alahuoneen kansanedustajille.

10.19: Ukraina kertoo jo toisen venäläiskenraalin kuolleen taisteluissa.

Ukrainan asevoimat kertoo venäläisen kenraalimajuri Vitali Gerasimovin saaneen surmansa taisteluissa lähellä Harkovaa. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan sotatapahtumia seuraava kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmä olisi saanut vahvistuksen Gerasimovin kuolemalle myös venäläislähteistä.

Jos tieto varmistuu, Gerasimov on jo toinen Ukrainan sodassa kaatunut venäläiskenraali. Venäjä vahvisti tämä kuun alussa kenraalimajuri Andrei Suhovetskin kuolleen taisteluissa. Molemmat kenraalit kuuluivat Venäjän 41. armeijakunnan johtoportaaseen.

9.53:  Britannian sotilastiedustelu odottaa Venäjä kiihdyttävän entisestään syytöksiä Ukrainaa kohtaa joukkotuhoaseiden valmistelusta. Tiedustelun mukaan Venäjä haluaa näin jälkikäteen rakentaa itselleen tekosyytä ja oikeutusta sotatoimien aloittamiselle Ukrainaa vastaan.

Tiedustelupalvelun arvioista tviittasi Britannian puolustusministeriö.

9.50: Venäjä on kertonut olevansa valmis avaamaan tänään humanitaarisia käytäviä pakoreiteiksi ukrainalaisille siviileille.

Ukraina hylkäsi vastaavanlaisen tarjouksen maanantaina, sillä suurin osa pakoreiteistä johti Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin syyttänyt Venäjän tarjouksia propagandatempuiksi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan humanitaarisen käytävien olisi ollut tarkoitus aueta Kiovasta, Mariupolista, Harkovasta ja Sumysta tiistaiaamuna kello yhdeksältä Suomen aikaa. Ukraina ei vastannut virallisesti tarjoukseen.

9.28: Reutersin mukaan saarrettuuun Sumyn kaupunkiin olisi perustettu  humanitaarinen käytävä, jota pitkin siviiliväestöä pääsisi poistumaan alueelta. 

– Olemme sopineet [venäläisten kanssa], että saattue pääsisi matkaan alkaen kello 10.00 [paikallista aikaa]. Paikallisväestö seuraa saattueen perässä henkilökohtaisissa kulkuneuvoissa, Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk, sanoi televisioidussa tiedotteessaan.

8.52: Tältä näytti Ukrainan presidentin videotervehdys omasta kansliastaan sodan keskelle joutuneesta Kiovasta. Katso video alta.

Ukrainan presidentti Zelenskyi julkaisi myöhään eilen videon työhuoneestaan ensimmäistä kertaa sitten Venäjän hyökkäyksen alun 1:57

06.26: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo saaneensa raportteja tykistötulesta, joka on vahingoittanut ydintutkimuslaitosta Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa. Venäjä on piirittänyt kaupunkia.

IAEA:n mukaan hyökkäys tapahtui sunnuntaina.

06.01:  YK sanoo tarvitsevansa turvallisen käytävän toimittaakseen humanitaarista apua Ukrainan konfliktialueille, sanoo YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths turvallisuusneuvostolle.

Griffiths sanoo, että esimerkiksi Mariupolissa, Harkovassa ja Melitopolissa tarvitaan epätoivoisesti apua, erityisesti henkiä pelastavia lääkkeitä.

05.33:  Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei aio lähettää varusmiehiä tai reserviläisiä taistelemaan Ukrainaan.

Televisioidussa puheessaan Putin lupasi, että Venäjä saavuttaa tavoitteensa Ukrainassa pelkkien ammattisotilaiden avulla.

05.21:  Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt jälleen myöhäisillan puheenvuoronsa. Tällä kertaa presidentti puhui pääkaupunki Kiovassa sijaitsevasta kansliastaan. Yhdysvaltalaiskanava CNN kirjoittaa, että Zelenskyi esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti kansliassaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ukrainan presidentin kanslia on julkaissut kirjallisen version puheesta sivuillaan. Presidentti sanoi, ettei ole piilossa ja ettei pelkää mitään.

Zelenskyi puhui videollaan myös muun muassa humanitaarisista käytävistä.

Mitä Ukrainan tilanteessa tapahtui sunnuntaina 7.3.? Lue seuranta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat