Miksi Venäjä hakee apuja Syyriasta? Kenraalimajuri: "Tarvitaan tykinruokaa – kasvonsa menettänyt autoritäärinen johtaja on heikoilla"

Tilannekatsaus viimeisimpiin käänteisiin Ukrainassa 11:00
Venäjä on myös väläytellyt mahdollisuutta käyttää ydinasetta. Miten kaukana ollaan siitä, että hän käyttäisi taktista ydinasetta? "Kyllä vihjaus siitä, että nostetaan ydinasevalmiutta, oli suunnattu lännelle". Katso Toverin haastattelu kokonaisuudessaan tästä!

Tiedustelutietojen mukaan Venäjä aikoo hakea Syyriasta vahvistusta joukoilleen ja rekrytoi palkkasotilaista. Kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri uskoo Venäjän havittelevan sellaisia joukkoja, joilla on enemmän kokemusta asutuskeskustaistelusta.

Hyökkäys Ukrainaan ei ole edennyt Venäjän odottamalla tavalla ja Toverin mukaan eteneminen on ollut hidasta myös viikonlopun aikana.

– Selvästi Venäjällä on mittavia huolto-ongelmia. On otettu haltuun isoja alueita, mutta ei niitä kuitenkaan hallita. He yrittävät nyt koota lisää voimaa ja saada huoltoasioita kuntoon, että voisivat jatkaa muutaman päivän kuluttua operaatiota suuremmalla voimalla, Toveri sanoo MTV:n Uutisaamussa.

Venäjä luottaa syyrialaisten kokemuspohjaan

STT kertoi syyrialaisen Deir Ezzor -sivuston jutusta, jonka mukaan Venäjä on tarjonnut vapaaehtoisille 200–300 dollarin palkkaa "Ukrainaan menemisestä ja toimimisesta vartijana" kuusi kuukautta. Jutussa ei kerrota, millaiselle ajanjaksolle palkka on.

Toveri muistuttaa, että syyrialaisiin on turvauduttu ennenkin.

– Syyrialaisia on rekrytoitu aikaisemminkin muun muassa Kaukasuksen sodassa vuonna 2020 heitä tuotiin Azerbaidzanin puolelle.

Syyrialaisten rekrytointi haiskahtaa jo hieman epätoivoiselta.

– Ilmeisesti Venäjällä on mittavia tappioita. Heillä ei ole riittävästi voimaa ja nyt yritetään Kaukoitää myöten saada kuljetettua viimeisiä taisteluosastoja. Reserviläisiä on myös jonkin verran laitettu liikekannalle täydentämään tappioita.

– Nyt jos aiotaan tosiaan Kiova ja Harkova ottaa, se on kovaa asutuskeskustaistelua. Venäläisiä joukkoja ei ole kovin perusteellisesti koulutettu. Tappiota pukkaa tulemaan ja tarvitaan tykinruokaa. Syyriasta tuodaan eri ryhmittymien taistelijoita. Heillä on varmasti jonkin verran enemmän asutuskeskustaistelusta kokemusta.

Syyrialaisten kokemat mahdolliset tappiot eivät myöskään ole kovin merkityksellisiä Venäjälle.

– Syyriasta tuodaan palkkasotilaita. Ei heidän tappiollaan ole Venäjälle niin paljon väliä kuin omien tappiolla, Toveri huomauttaa.

Kaupunkisota, jota käydään kortteli korttelilta, vaatii Toverin mukaan satojatuhansia tonneja ampumatarvikkeita.

–  Huolto pitäisi saada kuntoon ensin ja se ei näytä Venäjällä sujuvan. 

Venäjän asevoimien huolto perustuu Toverin mukaan rautateihin. Kaikki merkittävät rautateiden solmukohdat ovat asutuskeskuksissa, kuten Harkovassa, joka on yhä ukrainalaisten hallussa.

– Näin ei olla saatu raideliikennettä käyntiin ja riittävästi pyöräkalustoa hoitamaan kuljetusta – saati sitten joukkoja suojaamaan kuljetuksia.

"Kasvonsa menettänyt autoritäärinen johtaja on heikoilla"

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikuttaa ajaneen itsensä tilaan, josta on enää hyvin vaikea neuvotella sopimuksia diplomaattisesti.

– Autoritäärinen johtaja, joka menettää kasvonsa ja häviää sodan, on hyvin heikoilla myös omassa hallintojärjestelmässään. Kaikki keinot käytetään, ennen kuin siihen ajaudutaan.

– Siksi käytetään voimaa ja kyllä Venäjällä sitä vielä on. Sitä ruvetaan käyttämään raskasta tulivoimaa ja yritetään säästää sotilaallista voimaa, koska tappioita on tullut merkittävästi. Jos tässä rytmissä tappioita tulisi vielä muutama viikko putkeen, niin kyllä sillä olisi mittava vaikutus heidän taistelukykyynsä.

Venäjä on myös väläytellyt mahdollisuutta käyttää ydinasetta. Miten kaukana ollaan siitä, että hän käyttäisi taktista ydinasetta? "Kyllä vihjaus siitä, että nostetaan ydinasevalmiutta, oli suunnattu lännelle". Katso Toverin haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat