Sofi Oksanen kritisoi venäläisen Sberbankin hallituksessa toiminutta Esko Ahoa: "Valkopesee menneisyyttään nyt innokkaasti"

Erikoishaastattelussa kirjailija Sofi Oksanen 17:17
Näin kirjailija Sofi Oksanen selittää Venäjän hyökkäyksen taustoja.

Kirjailija Sofi Oksanen pitää Venäjän hyökkäyksen yhtenä syynä sitä, että venäläisen rahan virtaamiseen länteen on suhtauduttu löperösti. Yhtenä esimerkkinä ongelmallisuudesta hän mainitsee entisen pääministerin Esko Ahon toimimisen venäläisen Sberbankin hallituksessa.

Suomen entinen pääministeri Esko Aho meni venäläisen Sberbankin hallitukseen kaksi vuotta sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainassa vuonna 2014.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan toistamiseen ja aloitti täysimittaisen sodan, Aho ilmoitti eroavansa venäläispankin hallituksesta.

Eroaminen oli Ahon mukaan hänen protestinsa Venäjän sotatoimia vastaan. Hän korostaa, ettei kyseessä ollut protesti nimenomaan venäläispankkia kohtaan.

Kun Aholta tiukattiin, miksi hän ei ole eronnut aiemmin, hän vastasi viitaten hänen mukaansa 1990-luvulla vallalla olleeseen ajatukseen, että Venäjää ei saa eristää eikä sen saa antaa eristäytyä.

Sberbank on Venäjän suurin pankki, joka nykyään hallitsee kolmasosaa maan kaikista pankkitalletuksista.

Kirjailija Sofi Oksanen tylyttää Ahoa MTV Uutisten haastattelussa.

– Vaikka Esko Aho valkopesee nyt menneisyyttään innokkaasti, niin hän on ollut mukana pankissa, joka on edesauttanut Moskovan poliittista agendaa, Oksanen sanoo.

"Eurooppa on ollut mukana Venäjän rahanpesussa"

Aho totesi haastattelussa myös, että strategia, jossa Venäjää ei saisi eristää, on kantanut näihin päiviin saakka.

Oksanen on toista mieltä. Hän uskoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan olisi nimenomaan ollut vältettävissä, jos länsimaat olisivat olleet aktiivisempia Venäjän toimien suhteen aiemmin ja venäläisen rahan virtaaminen länteen olisi estetty.

– Eurooppa on toiminut Venäjän rahanpesussa mukana.

– Tällainen Venäjän vaikuttaminen on jatkunut pitkään koko Euroopassa ja olisi pitänyt lopettaa alkuunsa.

Oksanen muistuttaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on pääsyyllinen hyökkäykseen.

Mutta jos lännen olisi pitänyt jossain toimia toisin, niin taloudellisten toimien lisäksi Venäjän informaatiovaikuttamiseen olisi pitänyt puuttua.

– Voimme syyttää itseämme siitä, että olemme antaneet Venäjän propagandakoneistojen pumpata omaa sekavuutta meidän informaatiotilaamme, mikä on vaikuttanut esimerkiksi siihen, miten Putinin aggressioihin on aikaisemmin suhtauduttu. Niihin on suhtauduttu hyvin löperösti.


Oikaisu 17.3. klo 15.28: Eroaminen oli Ahon protesti Venäjän sotatoimia, ei venäläispankkia kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat