Ukrainan sota nyt: Mediat keskeyttävät uutistoimintaansa Venäjällä uuden "valeuutislain" vuoksi – Niinistö ja Biden tapasivat

MTV tapasi suomalaisia vapaaehtoissotilaita Ukrainassa - näin he kommentoivat ukrainalaisia taistelijoita 1:57
MTV tapasi suomalaisia vapaaehtoissotilaita Ukrainassa - näin he kommentoivat ukrainalaisia taistelijoita.

Seuraamme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina, 24.2.
  • Venäjä on iski torstain ja perjantain välisenä yönä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan. Voimalassa syttyi tulipalo, joka saatiin sammutettu aamulla.
  • Putin varoitti asettamasta uusia pakotteita Venäjälle.
  • Presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tänään Washingtonissa.
  • Nato vahvistaa tiedonvaihtoaan Suomen ja Ruotsin kanssa
  • YK: Ukrainan sota on vaatinut yli 300 siviiliuhria, joista 19 lapsia. 

Lauantai 5.3. 

2.19: Kansainväliset mediayhtiöt ovat laittaneet toimintaansa Venäjällä jäihin uuden, uutisointia vaikeuttavan lain vuoksi. Venäjällä duuma hyväksyi perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimiin liittyvien niin kutsuttujen valeuutisten levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Uutistoimintansa keskeyttämisestä Venäjällä ovat kertoneet tähän mennessä muun muassa uutistoimisto Bloomberg News ja uutiskanava CNN.

Kanadalainen CBC kertoi kantavansa uuden lain vuoksi huolta henkilökuntansa turvallisuudesta Venäjällä ja keskeyttävänsä uutisoinnin paikan päältä toistaiseksi. Yhtiön mukaan laki näyttää kriminalisoivan sotaa koskevan riippumattoman journalismin.

2.05: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi moittii Natoa, koska sotilasliitto ei ole suostunut perustamaan Ukrainan ylle lentokieltoaluetta.

Nato hylkäsi perjantaina Ukrainan pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta Venäjän ilmaiskujen pysäyttämiseksi. Länsimaiset liittolaiset sen sijaan varoittivat Venäjää mahdollisista lisäpakotteista, jos sotaa ei lopeteta.

Zelenskyin mukaan sotilasliitto on tietoinen, että Venäjän uudet iskut ja samalla myös uhrit ovat vääjäämättömiä. Zelenskyi kertoo myös uskovansa, että Nato-maat ovat itse luoneet narratiivin siitä, että taivaan sulkeminen Ukrainan yllä provosoisi Venäjää hyökkäämään suoraan Natoa vastaan. 

1.40: Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin perjantaina illalla. Tapaamisessa keskusteltiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Niinistö saapunut Valkoiseen taloon, Biden sanoo olevansa sitoutunut auttamaan Suomea puolustautumaan 2:45
Mistä Niinistö ja Biden keskustelivat neuvottelujen alussa? Katso presidenttien puhe (Video: Yle)

Perjantai 4.3. 

22.53: Eversti Petteri Kajanmaa vieraili Kymmenen uutisissa. Näin hän arvioi Venäjän hyökkäystä tällä hetkellä:

Eversti Kajanmaa:"Aika sotii Venäjää vastaan ja Ukrainan puolesta" 3:09
Eversti Kajanmaa: "Aika sotii Venäjää vastaan ja Ukrainan puolesta"

22.30: Lisää Venäjän jatkuvasta verkkosensuurista: Twitterin kieltämisen jälkeen myös Youtube näyttää olevan estetty koko maassa, kertoo The Guardian.

21.45: Venäjä on estänyt Twitterin, kertoo venäläisen Interfax-uutistoimisto. Asiasta tiedotti Reuters. Aiemmin illalla kerrottiin Venäjän kieltäneen myös Facebookin.

21.17: CNN kertoo, että hätäpalvelun mukaan ihmiset ovat mahdollisesti loukussa Borodjankassa tuhoutuneen kerrostalon raunioissa.

20.48: Ainakin kolme venäläiskomentajaa on tapettu, uutisoi BBC läntisiin viranomaislähteisiin vedoten.

41. yhdistetyn asearmeijan apulaiskomentaja kuoli tarkka-ampujan luotiin, myös divisioonan komentaja ja rykmentin komentaja ovat saaneet surmansa.

Lähteiden mukaan komentajat tunsivat, että heidän pitää siirtyä lähemmäksi eturintamaa.

He olivat halunneet saada enemmän hallintaa ja vauhtia operaatioiden taakse, jotka joissain tapauksissa ovat pysähtyneet.

20.37: Venäläisjoukot on Ukrainan mukaan ajettu pois eteläisestä Mykolaivin kaupungista.

– Taistelu jatkuu silti lähiöissä, sanoi hallinnon virkamies Andriy Yakobchuk.

Ukrainan maajoukot lähettivät myös kuvaa kaupungin lentokentästä, joka olisi otettu haltuun ja nostettu Ukrainan lippu salkoon. Tietoja ei ole voitu itsenäisesti vahvistaa.

Aiemmin perjantaina raportoitiin, että venäläisjoukot olivat edenneet strategisesti merkittävään kaupunkiin, jossa on asunut noin 500 000 ihmistä.

20.27: Venäjä on kieltänyt Facebookin Venäjällä, kertoo valtion omistama RIA Novosti BBC:n mukaan

Novosti kertoo, että Venäjän mediaviranomainen päätti estää pääsyn Facebookiin. Viranomaisen mukaan Facebook oli syrjinyt venäläistä mediaa 26 kertaa sitten lokakuun 2020 rajoittamalla pääsyä venäläisen valtionmedian sisältöihin. 

20.25: EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell sanoo, ettei pakotteiden tarkoituksena ole vaihtaa Venäjän hallintoa.

– Pakotteet johtuvat sodasta, Borrell sanoi.

19.29: Ukrainalla on edelleen suurin osa ilmavoimistansa käytössä yhdeksäntenäkin taistelupäivänä, kertoo Yhdysvaltain puolustuslähde Reutersille. 

Vaikka Venäjän armeijalla on ylivoima lentokoneiden määrässä ja tulivoimassa, Ukrainan omat ilmavoimat ovat edelleen voimissaan. 

Ukrainan ilmapuolustuksen katsotaan edelleen olevan elinkelpoinen, mikä on yllättänyt sotilasasiantuntijat.

19.16: Britannian tuoreiden tiedustelutietojen mukaan raskas taistelu on jatkunut Luoteis-Ukrainassa perjantaina. Taisteluun on jälleen todennäköisesti kuulunut taistelua Hostomelin lentokentän ympärillä. 

Kymmeniä kilometrejä pitkä kolonna Kiovan pohjoispuolella on puolestaan tehnyt vain pientä edistystä neljän viime päivän aikana.

19.03: Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa lauantaina 5. maaliskuuta, tiedottaa Presidentin kanslia.

18.37: Kiovan laitamilla asuinalueelle tehdyssä ilmaiskussa on kuollut Ukrainan poliisin mukaan kaksi lasta ja viisi aikuista.

18.34: Naton ulkoministerikokoukseen osallistunut ulkoministeri Pekka Haavisto pitää tiedotustilaisuuden kello 19. 

18.05: Venäjä ilmoitti pian Ukrainaan tekemänsä laajamittaisen hyökkäyksen jälkeen, että se on saavuttanut täydellisen ilmaherruuden Ukrainassa.

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Inka Niskanen huomauttaa, ettei tällaisiin ilmoituksiin voi luottaa. Toisaalta myöskään Venäjän toimet Ukrainan ilmatilassa eivät ole puhuneet ilmaherruuden puolesta.

Niskasen mukaan Venäjän odotettiin tekevän ensi-iskun jälkeen laajoja ilmaoperaatioita. Sen sijaan Venäjä on käyttänyt ilmavoimaa määrällisesti vähän, yksittäisinä hyökkäyksinä.

Miksei Venäjä olekaan niin ylivoimainen Ukrainaa vastaan ilmassa? Katso asiantuntijan arvio 5:18
Miksei Venäjä olekaan niin ylivoimainen Ukrainaa vastaan ilmassa? Katso asiantuntijan arvio

18.00: Euroopan unioni on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan. Asiasta tiedottaa Ulkoministeriö.

Tuontirajoitukset koskisivat tupakkatuotteiden valmistusta ja tuotantoa koskevia tuotteita, mineraalituotteita ja kaikkea kaliumkarbonaattia, eli potaskaa.

Tuontirajoitusten listalle lisättiin myös alumiini, teräs ja sementti sekä puu- ja kumituotteet.  Lisäksi tiettyjen koneiden ja laitteiden vienti kielletään.

EU:n Venäjään kohdistamaan niin sanottuun henkilöpakotejärjestelmään on lisätty 22 Valko-Venäjän puolustushallinnon henkilöä. Heitä koskevat varojen jäädytykset sekä matkustus- ja kauttakulkurajoitukset.

17.51: Venäjän presidentin Vladimir Putinin on kertonut Saksan liittokanslerille Olaf Scholzille olevansa avoin keskustelulle Ukrainan kanssa. Scholz puhui aiemmin tänään puhelimessa Putinin kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters. Scholz vaati hallituksen tiedottajan mukaan Venäjää lopettamaan sotatoimet heti.

Ukrainan on Putinin mukaan kuitenkin hyväksyttävä kaikki Venäjän vaatimukset.

17.30: Kaakkoisukrainalaisen Mariupolin kaupunginjohtaja kertoo Reutersin mukaan, että kaupunki tarvitsee kipeästi apua. Hänen mukaansa kaupungissa ei ole vettä, lämmitystä eikä sähköä. Myös ruoka on loppumassa.

Vadym Boychenko pyysi apua tv:ssä ja toivoi humanitaarisen käytävän luomista siviilien evakuoimiseksi kaupungista.

17.02: Britannian puolustusministeriö on julkaissut tuoreen kartan Ukrainan sodan kehittymisestä. 

Merkittävin muutos eiliseen ministeriön julkaisemaan karttaan nähden näyttää olevan se, että Venäjä on saanut haltuunsa tieosuuden Sumyn kaupungista Romnyyn ja Kiovaan päin Koillis-Ukrainassa.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Venäjä on lähestymässä pääkaupunki Kiovaa myös idästä. Matkaa on kuitenkin vielä parisataa kilometriä tietä pitkin.  

Toinen muutos eiliseen nähden on Zaporizhzhjan ydinvoimalan valtaaminen. 

16.44: Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo MTV Uutisille lähtevänsä Yhdysvaltoihin työmatkalle maanantaina. 

16.43: Saksan liittokansleri Olaf Scholz on puhunut puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Scholz vaati hallituksen tiedottajan mukaan Venäjää lopettamaan sotatoimet välittömästi.

Kansleri vaati myös Putinia sallimaan humanitaarisen avun alueille, joissa taisteluita käydään.

Tunnin kestäneessä puhelussa sovittiin, että keskustelua jatketaan pian.
16.31: Saksan ulkoministeri Baerbock sanoo, että Venäjä-pakotteiden jokainen porsaanreikä pitää tukkia. Myös Sveitsi ilmoitti asettavansa kaikki samat pakotteet kuin EU. 

Venäjän presidentti Putin varoitti tänään länttä asettamasta uusia pakotteita. 

16.23: Ukrainassa on 15 ydinreaktoria neljällä eri laitospaikalla. Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Voimalassa on kuusi ydinreaktoria, joista tosin vain yksi on STUKin tietojen mukaan tällä hetkellä käytössä.

15.53: YK on päivittänyt uhriluvut. 331 siviiliä on YK:n mukaan kuollut ja 675 loukkaantunut Ukrainan sodassa. Kuolleista 19 on lapsia. 

Torstaina keskiyöhön mennessä kuolleiden siviilien määrä oli 249 eli määrä on kasvanut 82 uhrilla. 

15.53: YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan, diplomaattilähde kertoo Reutersille. Kokouksen on määrä alkaa puoli seitsemältä Suomen aikaa.

Hätäkokouksen järjestämistä ehdotti Britannia. Ulkoministeri Liz Trussin mukaan Venäjän viimeöinen hyökkäys ydinvoimalaan muodostaa uhan Euroopan turvallisuudelle.

Ydinvoimalassa syttyi tulipalo Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Ukrainalaisviranomaisten mukaan tulipalo on saatu sammutettua, mutta venäläiset joukot ovat saaneet ydinvoimalan haltuunsa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan Venäjän iskusta ydinvoimalaan ei aiheutunut säteilyvuotoa.

15.50: Presidentti Niinistö kertoo Twitterissä keskustelleensa eilen illalla Washingtoniin saapumisen yhteydessä republikaanijohtajien Mitch McConnelin ja Tom Cottonin kanssa.

Niinistön mukaan hänellä ja johtavilla republikaanisenaattoreilla on perusteellinen yhteisymmärrys Suomen ja Yhdysvaltojen välisen yhteyden tärkeydestä.

15.43: YK:n mukaan jo 1,2 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta. YK on arvioinut, että luku saattaa lopulta kasvaa jopa neljään miljoonaan. 

15.38: Sotilasliitto Nato vahvistaa tiedonvaihtoaan Suomen ja Ruotsin kanssa. Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Suomi ja Ruotsi ottavat osaa nyt kaikkiin Naton konsultaatioihin Ukrainan kriisiin liittyen.

– Teemme myös läheistä yhteistyötä samanmielisten kumppaneiden kanssa. Tänään kokoukseen liittyivät EU, sekä Suomi ja Ruotsi, Stoltenberg sanoi. 

– Vastauksena Venäjän aggressioon olemme päättäneet vahvistaa koordinaatiotamme sekä tietojenjakoa Suomen ja Ruotsin kanssa. Molemmat maat ottavat nyt osaa kaikkiin Naton konsultaatioihin kriisistä.

Viime viikolla pidetyn Nato-huippukokouksen jälkeen presidentti Sauli Niinistö sanoi, että Naton kanssa on avattu MSI-yhteistoiminta. MSI-järjestelmässä on kyse siitä, että Suomi ja Ruotsi voivat halutessaan yksittäistapauksissa käydä Naton kanssa tehostettua tiedonvaihtoa ja olla mukana esimerkiksi strategisen viestinnän koordinoinnissa.

15.27: Naton pääsihteeri Stoltenbergin mukaan sotilasliitto on saanut todisteita, joiden mukaan Venäjä on käyttänyt rypälepommeja Ukrainassa.

Rypälepommi pudotetaan lentokoneesta, pommista jakaantuu useita pommeja. Pommit jakaantuvat laajalle alueelle, joten ase ei erottele, osuuko pommit siviileihin vai sotilaihin. 

Rypäleaseiden kieltosopimukseen on osallistunut yli sata maata. Esimerkiksi Venäjä, Suomi ja Yhdysvallat eivät ole sitoutuneet sopimukseen.

– Olemme nähneet rypälepommien käyttöä, ja olemme nähneet sellaisten aseiden käyttöä, jotka voivat rikkoa kansainvälistä laki, Stoltenberg sanoi.

15.22: Kiovassa on tapahtunut useita perättäisiä räjähdyksiä, minkä lisäksi ilmahälytyssireenit ovat alkaneet soida, kertoo Reutersin paikanpäällä oleva toimittaja.

Räjähdysten tarkkoja sijainteja ei toistaiseksi ole tiedossa. 

15.11: Useita ihmisiä kuoli tai loukkaantui Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelle tehdyssä hyökkäyksessä, kertoo Ukrainan ulkoministeriö Facebookissa julkaisemassaan tiedotteessa.

– Tulituksen vuoksi syttyi tulipalo, joka tappoi ja haavoitti useita ihmisiä. Palo on nyt sammutettu, ulkoministeriö kirjoittaa.

Zaporizhzhjan ydinvoimala-alue on tällä hetkellä Venäjän hallinnassa.

14.56: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää tiedotustilaisuuden.

Hänen mukaansa tulevat päivät ovat todennäköisesti edeltäviä pahempia Ukrainassa.

– Tulevat päivät ovat todennäköisesti pahempia, mukaan lukien lisää kuolleita, kärsimystä ja tuhoa, Stoltenberg totesi Naton ulkoministerien tapaamisen jälkeen medialle. 

Naton jäsenmaat eivät kannata lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle. 

Stoltenbergin mukaan sotilasliiton maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei pidä olla Ukrainassa. Aiemmin ainakin Ukrainan suunnalta oli ollut puheita esimerkiksi hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan. 

Stoltenberg myös vaati Putinia lopettamaan sodan välittömästi ja osallistumaan diplomaattisiin neuvotteluihin.

Hänen mukaansa on Naton vastuulla varmistaa, ettei sota leviä Ukrainasta. Hän myös sanoo, ettei Nato hae sotaa Venäjän kanssa. 

– Naton liittyminen taisteluun Ukrainassa voisi johtaa laajaan sotaan Euroopassa, mikä lisäisi kärsimystä.

Oikaisu: Aiemmin päivityksessä kerrottiin, että tulevat päivät olisivat Stoltenbergin mukaan kaikista pahimpia. 

14.50: Venäjän presidentin Vladimir Putinin televisioesiintymisestä on saatu lisätietoja.

BBC:n mukaan Putin sanoi, että pakotteet vahingoittavat yhtä paljon niiden asettajia kuin Venäjää. Putin kuitenkin sanoi, että Venäjä ratkaisee pakotteiden aiheuttamat tilanteet.

– Me hyödymme pakotteista, Putin totesi.

Venäjällä ruplan arvo on laskenut pahasti viime päivien aikana ja venäläiset ovat hamstranneet käteistä rahaa automaateilta.

Tuhottu venäläinen hävittäjä Ukrainassa.
Kuvassa kerrotaan olevan tuhottu venäläinen Su-25-maataistelukone.

Kaksi miestä palavan talon edessä.
Sodan tuhot ovat yltäneet Kiovan lähellä Irpinissä myös siviilikohteisiin.

Sotilas ja siviileitä Ukrainassa EPA
Ukrainan armeija on jakanut vettä ja hygieniatuotteita Irpinissä.

Lapsi katsoo ikkunasta Ukrainassa EPA
Irpinistä on evakuoitu siviilejä taisteluiden tieltä.

Tuhottu panssariajoneuvo Ukrainassa.
Tuhotun venäläisen panssarivaunun viereen tuodussa kyltissä lukee "tervetuloa helvettiin".

14.20: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syyttää venäläissotilaita ukrainalaisnaisten raiskauksista. Hän ei esittänyt väitteilleen todisteita.

14.19: Suomessa asuva 17-vuotias ukrainalainen Vladysalv on hyvin huolissaan Ukrainassa asuvista sukulaisistaan. 

Ukrainan sodalla on ollut suuri vaikutus nuoriin ympäri maailmaa.

– Tämä tuntuu niin kauhealta. Kun sota Ukrainassa alkoi, minulle tuli heti paniikki ja aloin täristä, sillä minun sukulaiseni asuvat Kiovassa ja lähellä Kiovaa. Ensimmäisenä soitin sukulaisille ja kysyin, ovatko he kunnossa?

Lue koko juttu täältä.

14.17: Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden kannalta pidetään tänä iltana tärkeä tapaaminen.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tänään Washingtonissa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu kertoi MTV Uutiset Livessä, että presidenttien tapaamisen nopea järjestyminen on jo itsessään merkittävä signaali.

– Tapaaminen onnistui nopealla aikataululla Yhdysvaltain presidentin kanssa äärimmäisen vakavan kriisin keskellä. Tilanteessa, jossa Biden ei ole paljon muita valtionjohtajia nähnyt, sanoo Pesu.

Lue koko juttu täältä.

14.15: Britannia haluaisi YK:n turvallisuusneuvoston kokoontuvan pikaisesti käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ulkoministeri Liz Trussin mukaan Venäjän viimeöinen hyökkäys ydinvoimalaan muodostaa uhan Euroopan turvallisuudelle.

Ydinvoimalassa syttyi tulipalo viime yönä Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Ukrainalaisviranomaisten mukaan tulipalo on saatu sammutettua, mutta venäläiset joukot ovat saaneet ydinvoimalan haltuunsa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan Venäjän iskusta ydinvoimalaan ei aiheutunut säteilyvuotoa.

13.20: Uutistoimisto Reuters kertoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii muita maita normalisoimaan suhteensa Venäjän kanssa.

Lukuisat maat ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan ja tukeneet sodassa Ukrainaa. Pakotteet ovat iskeneet pahoin Venäjän talouteen. 

Putin vakuutti myös, että Venäjä hoitaa taloudelliset velvoitteensa muille maille. Euroopassa ollaan hyvin riippuvaisia esimerkiksi venäläisestä energiasta.

– Meillä ei ole mitään pahoja aikomuksia naapurimaitamme kohtaan. Neuvoisin myös, että ette eskaloisi tilannetta, ette asettaisi pakotteita. Täytämme velvollisuutemme ja jatkamme niiden täyttämistä, Putin sanoi Venäjän valtiontelevision mukaan.

Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan on tuomittu laajalti. Venäjän valtiontelevisio ei puolestaan ole kertonut täysimittaisesta sodasta.  

13.11: Vaikka logistiset ja kenttähuollon ongelmat vaivaavatkin Venäjän maahyökkäystä, Kiovan suunnan uhka on kaikkea muuta kuin väistynyt, kirjoittaa maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen Twitterissä.

– Ylivoiman vääjäämätön vaikutus kuitenkin vie yllä pysyessään maaliin, vaikeuksien sävyttämänäkin, majuri Paronen arvioi.

Venäjän kannalta katsottuna kriittistä on Kiovan saartaminen, Paronen toteaa. Ukrainalle taas tärkeää on lännen antaman aseavun tuleminen perille.

Torstaina Naton sotilasviranomainen sanoi CNN:n mukaan, että Venäjä on muuttamassa sotastrategiaansa Ukrainassa.

– He keskittyvät nyt vähemmän kaupunkien piirittämiseen ja enemmän kaupunkeihin hyökkäämiseen, Nato-viranomainen sanoi CNN:lle.

– Kovemmat pommitukset ovat tämän muutoksen sivuvaikutus, viranomainen jatkoi.

Syynä strategian muutokseen ovat Naton viranomaisen mukaan sekä Venäjän kokemat kovat tappiot että hidas eteneminen.

– Venäjän koko logistiikkaketju ei jostain syystä toimi kunnolla, Nato-viranomainen totesi.

– Olemme todistaneet yhdistelmän todella huonoa strategiaa, heikkoa valmistautumista ja laskevaa moraalia, Nato-viranomainen jatkoi.

Venäjän joukoilla on pulaa sekä ruoasta, polttoaineesta että varaosista, Naton viranomainen arvioi.

Nato-viranomaisen mukaan Venäjällä on kuitenkin yhä reservejä jäljellä ja sotatilanne voi muuttua nopeasti.

Ukrainalle sodan merkitys on maanpuolustuskorkeakoulun Parosen mukaan valtava.

– Kyse on siitä, onko Ukraina sodan jälkeen suvereeni, itsenäinen valtio, Paronen toteaa.

12.57: Venäjän puolustusministeriö on julkaissut videon, josta otetuilla kuvakaappauksilla näkyy ukrainalaista kalustoa, jota Venäjä on kertonut tuhonneensa taisteluissa. Kuvien kerrotaan olevan Gnutovosta, joka sijaitsee Mariupolin kaupungin läheisyydessä.

Tuhottu ukrainalainen tankki.
Myös Ukrainan tuhoamasta venäläiskalustosta on nähty runsaasti kuvia.

12.15 Venäjän joukot ovat edenneet Mustanmeren satamakaupunki Mykolayiviin ensimmäistä kertaa. 

12.11 Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan säteilymittarit ovat värähtäneet  Tshernobylin ydinvoimala-alueella, mutta lukemat eivät vielä aiheuta suurta huolta.

12.03 Pohjoismaiden ministerineuvosto on päättänyt jäädyttää yhteistyönsä Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Päätös on seurausta Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjän toiminta on neuvoston mukaan hyökkäys Euroopan turvallisuusjärjestelmää vastaan, ja Pohjoismaat osoittavat yhdessä solidaarisuutta Ukrainalle ja ukrainalaisille.

11.58 Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Rafael Mariano Grossi kuvailee Zaporizhzhjan tilannetta erittäin epävakaaksi. Hänen mukaansa isku ydinvoimalaan on tullut Venäjän puolelta.

Grossin mukaan sekä Zaporizhzhjan että Tšernobylin ydinvoimala-alueet ovat nyt venäläisjoukkojen valloittamia. Toistaiseksi kuitenkin Zaporizhzhjan ydinvoimalatoimintoja pyörittää ukrainalainen henkilökunta.

Grossi aikoo keskustella ydinvoimaloiden tilanteesta sekä Ukrainan että Venäjän kanssa. Grossi aikoo matkustaa Ukrainaan.

11.48: Valko-Venäjän joukot eivät osallistu Ukrainassa käytäviin taisteluihin, eivätkä tule näin myöskään jatkossa tekemään, sanoo Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka. Venäjän armeijan joukot ovat kuitenkin hyökänneet Ukrainaan myös Valko-Venäjältä.

11.41: Uutistoimisto Reuters on julkaissut videon Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueelta. Videolla näkyy, kuinka suurikokoiset valosoihdut putoavat hiljalleen maahan:

Video Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta viime yöltä: Piha täyttyi taivaalta laskeutuvista ”magnesiumsoihduista” 1:24

Reutersin mukaan kyseessä ovat venäläisten magnesiumammukset. Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Tomi Routamo sanoo, että ei ole mahdollista, että magnesium voisi saada aikaan palamisreaktion tai räjähdyksiä.

11.23: Ukrainan presidentti Zelenskyi vetoaa suoraan Venäjän kansalaisiin, jotta nämä protestoisivat Zaporizhzhjan ydinvoimalaan tehtyä hyökkäystä. Ukraina kertoo Venäjän olevan hyökkäyksen takana, kun taas Venäjän puolustusministeri syyttää hyökkäyksestä Ukrainan sabotoijia.

– Venäläiset, haluan vedota teihin: Kuinka tämä on mahdollista? Me taistelimme yhdessä Tšernobylin katastrofin yhteydessä vuonna 1986, Zelenskyi muistutti televisiopuheessaan.

Zelenskyi myös totesi, että Venäjän joukot ovat tarkoituksella ottaneet kohteiksiinsa Ukrainan infrastruktuurin ja siviilien asuinalueet.

11.10: Venäjän puolustusministeri syyttää Ukrainan sabotoijia Zaporizhzhjan ydinvoimalahyökkäyksestä. Puolustusministerin mukaan kyse on hirvittävästä provokaatiosta.

Ukrainan mukaan hyökkäyksen takana ovat venäläiset joukot.

10.52: Venäjän puolustusministerin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimala toimii normaalisti, kertoo Venäjän TASS. Puolustusministeri myös vahvistaa ukrainalaisviranomaisten kertoman tiedon, jonka mukaan Venäjän joukot hallitsevat nyt ydinvoimalan aluetta.

10.37: AFP on julkaissut kuvia Ukrainan armeijan sotilaista, joiden se kertoo olevan Luhanskin alueella.

Tykistöä Ukrainan sodassa.
Ukrainaan on ennustettu runsaita lumisateita, jotka myös heikentävät näkyvyyttä.

Tykistöä Ukrainassa.
Kelirikko vaikeuttaa kaiken raskaan kaluston liikkumista.

10.35: Ukrainan mukaan se ei kerro etukäteen, milloin ja missä seuraavat neuvottelut Venäjän kanssa järjestetään. Maat neuvottelivat edellisen kerran eilen torstaina.

9.53: Venäjän parlamentin aluhuone hyväksyi perjantaina lain, jonka myötä maassa voidaan antaa vankilatuomioita ja sakkoja, jos  joku levittää armeijaan liittyviä niin sanottuja valeuutisia. Tuomio voidaan langettaa siinä tapauksessa, että levitetyllä tiedolla on vakava vaikutus, alahuone kertoo.

9.47: Moskovan pörssi pysyy kiinni myös perjantaina. Pörssi on ollut kiinni koko viikon ajan.

9.46: Ukrainalaiset jättivät  torstaina 97 turvapaikkahakemusta Suomessa, kertoo Naahanmuuttovirasto. Tänä vuonna Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet yhteensä 433 turvapaikkahakemusta.

9.41 Zaporizhzhjan ydinvoimalan tulipalo säikäytti sijoittajat Aasiassa. Nikkei 225 -indeksi päätyi 2,2 prosentin laskuun. Suunta oli alaspäin myös muualla Aasian markkinoilla, Hongkongissa kurssit olivat 2,4 prosentin laskussa.

9.36 Kiinan ulkoministeriö kertoo tarkkailevansa Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuutta ja kehottaa välttämään kaikin keinoin tilanteen eskaloitumista yleisen säteilyturvallisuuden vuoksi. Ulkoministeriön tiedottajan Wang Wenbinin mukaan kehotus koskee sodan "kaikkia osapuolia".

9.23: Ukrainan armeija väittää, että Venäjä on kuluttanut suurimman osan operatiivisista reserveistään yrittäessään valloittaa maan pääkaupungin Kiovan. Nyt varavoimia haalitaan muista divisoonista.

Ukrainan mukaan sotatoimissa on tähän mennessä kuollut 9 166 Venäjän sotilasta. Venäjä on Ukrainan mukaan menettänyt myös muun muassa 33 hävittäjää, 37 helikopteria, 251 panssarivaunua ja useita satoja panssaroituja kuljetusajoneuvoja. Asiasta kertoo The Keyiv Independent.

9.21: Mariupolin kaupunki on yhä Ukrainan joukkojen hallinnassa, joskin sen alue on kokenut viime päivinä kovia iskuja, kertoo Iso-Britannian tiedustelu. Iskut ovat kohdistuneet myös siviilikohteisiin. Brittitiedustelun mukaan kaupunki on todennäköisesti piiritetty.

9.06: Ukrainasta Puolaan on paennut sotaa 624 500 ihmistä, kertovat Puolan viranomaiset. Yhteensä sotaa Ukrainasta on paennut jo yli miljoona ihmistä.

8.40: Zaporizhzhjan ydinvoimala on nyt Venäjän joukkojen hallinnassa, paikallishallinnosta kerrotaan Reutersin mukaan.

8.35: Tulipalo Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella ei ole aiheuttanut varsinaista vaaraa laitoksen reaktoreille eikä säteilyä ole vuotanut, kertoo Säteilyturvakeskuksen (STUK) apulaisjohtaja Tomi Routamo.

Lue koko juttu täältä.

8.29: Suomen maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäen mukaan maavoimien aluetoimistojen palvelunumerot ovat ruuhkautuneet yhteydenotoista kertausharjoituksiin liittyen.

MTV Uutiset uutisoi perjantaina, että toisaalta reservistä eroamisessa on ollut hurja kasvu tänä vuonna.

– Selvästi tämä Ukrainan sota vaikuttaa siihen, hän toteaa.

Lue koko juttu täältä.

8.20: MTV Uutisten Niko Nurminen on Ukrainan Lvivissä, jossa osa siviileistä on jättänyt päivätyönsä auttaakseen sotaponnisteluissa. Voit katsoa Nurmisen raportin paikan päältä alta.

MTV Ukrainassa: Siviilit auttavat sotaponnisteluissa Ukrainassa 1:48
Katso MTV:n Niko Nurmisen raportti Ukrainasta.

8.07: Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto on myöntänyt 100 000 euroa kriisiapua Ukrainan sodasta kärsiville. Asiasta päätettiin torstaisessa kokouksessa. Kriisiapu välitetään perille Kirkon Ulkomaanavun kautta.

– Tämä apu on yksi konkreettinen keino tukea sodan uhreja seurakuntien jäsenten maksamilla kirkollisverovaroilla. Hyökkäyssotaa pakenevat ukrainalaiset tarvitsevat kipeästi apua, kirkkoneuvoston puheenjohtaja Jukka Pakarinen toteaa tiedotteessa.

8.06: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tärkeimmät osat eivät ole vaurioituneet tulipalossa, sanoo kansainvälinen atomienergiajärjestö. Myöskään säteilytasoissa ei ole haivattu muutoksia.

7.50: Venäjällä on uutisoitu viime päivinä poikkeuksellisen runsaasti Suomessa aktivoituneesta Nato-keskustelusta. Etenkin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) Nato-lausuntoja on siteerattu lukuisissa venäläisviestimissä.

Jutussa haastatellun "riippumattoman sotilasasiantuntijan" Igor Nikolaitshukin mukaan Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisellä olisi Venäjälle jopa suurempi periaatteellinen merkitys kuin Ukrainan kohdalla.

Lue koko juttu täältä.

7.40: Ukrainan presidentti Zelenskyi syytti yöllä julkaistussa videoviestissään Venäjää ydinterrorismista. Zelenskyin mukaan Venäjä haluaa toistaa Tshernobylin katastrofin. 

– Mikään muu maa kuin Venäjä ei ole koskaan ampunut kohti ydinvoimaloita. Tämä on ensimmäinen kerta historiassamme. Ihmiskunnan historiassa. Terrorivaltio turvautui nyt ydinterroriin, Zelenskyi sanoi.

7.27: AFP on julkaissut kuvia, joiden se kertoo olevan Ukrainan Zaporizhzhjanin ydinvoimala-alueelta. Kuvat ovat kuvakaappauksia Zaporizhzhjanin ydinvoimaviranomaisten lähetyksestä. Kuvissa näkyy räjähdyksiä. Zaporizhzhjan ydinvoimalassa syttyi yöllä sittemmin sammutettu tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena, Ukraina kertoo.

Räjähdyksiä Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella.
Tulipalo syttyi Venäjän hyökkäysten vuoksi, väittää Ukraina.

Räjähdyksiä Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella.
Zaporizhzhjanin ydinvoimala on Euroopan suurin.

06.49: Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on syttynyt yöllä tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Uutistoimisto Reutersin mukaan palo on saatu nyt sammutettua.

06.04: Euroopan unionin sekä sotilasliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuvat tänään tahoillaan Brysselissä. Kummassakin kokouksessa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Lue lisää tästä artikkelista.

05.50: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Presidenttien tapaaminen on illalla Suomen aikaa. Presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisestä yhteistyöstä. Lue lisää tästä artikkelista.

Video: Miksi Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin juuri nyt? Asiantuntija avaa Niinistön ja Bidenin tapaamista

Miksi Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin juuri nyt? Asiantuntija avaa Niinistön ja Bidenin tapaamista 9:07

05.29: Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien välille on luotu suora yhteys Ukrainan tilanteeseen liittyen, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News. NBC:n mukaan kommunikointikanavien avulla on tarkoitus estää suorien konfliktien syntymistä maiden välillä.

05.05: Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on syttynyt yöllä tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena, kirjoittavat useat mediat. Ukrainalaisviranomaiset kertovat, että ydinvoimalan turvallisuus on taattu.

Zaporizhzhjan alueen sotilashallinnon johtajan mukaan voimalasta vastuussa olevat kertoivat palon syttyneen laboratoriossa ja opetusrakennuksessa. Epäselvää on, onko palokunta päässyt sammuttamaan paloa. 

Ydinvoimalan edustaja Andrei Tuz sanoo brittilehti Guardianin mukaan, että tulitus kohti ydinvoimalaa on loppunut, mutta hän kuvaa tilannetta erittäin epävarmaksi.

Torstai 3.3.

23.18: Reutersin mukaan Enerhodarin kaupungin pormestari sanoo, että venäläisten joukkojen kolonna on matkalla kohti läheistä ydinvoimalaa.

22.12: Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo Twitterissä, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin on kieltäytynyt jälleen kerran lopettamasta hyökkäyksiä Ukrainaa vastaan.

– Puhuin presidentti Putinin kanssa tänä aamuna. Hän kieltäytyy lopettamasta hyökkäyksiään Ukrainaa vastaan tässä vaiheessa, Macron twiittasi.

– On elintärkeää ylläpitää vuoropuhelua inhimillisen tragedian välttämiseksi.

22.03: Venäjä väittää, etteivät sen joukot kohdista iskuja siviilialueille, vaikka todisteet kertovat muuta. Muun muassa tänään Venäjän joukkojen on raportoitu iskeneen siviilikohteisiin, ja Ukraina on kertonut satojen siviilien saaneen surmansa edellisen viikon aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sen sijaan väitti torstaina pitämässään puheessa, että ukrainalaiset käyttäisivät siviilejä ihmiskilpinä.

Lue myös:

    Uusimmat