Analyysi: Suhteet Putiniin näyttivät jo katkeavan, mutta nyt presidentti Niinistökin tarttui puhelimeen

Niinistö soitti Putinille – MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö kertoo, mitä puhelusta tiedetään 5:29
Katso yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen analyysi kokonaisuudessaan videolta.

Presidentti Vladimir Putiniin ei ole katkaistu suhteita, sillä toivo humanitäärisen tilanteen paranemisesta Ukrainassa kytee yhä. Toistaiseksi puhelinkeskusteluilla on kuitenkin ollut vain vähän vaikutusta.  

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hetken näytti siltä, että läntiset johtajat katkaisevat suhteensa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin täysin.

Nyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat kuitenkin käyneet keskusteluja Putinin kanssa.

– Vaikutti siltä, että Putiniin katkaistaan kaikki suhteet ja että hän joutuu tällaisen taloudellisen ja henkisen rautaesiripun taakse, mutta tuo tilanne on totta kai pahentunut Ukrainassa niin nopeasti, että kaikki keinot on pakko käyttää ja yrittää vaikuttaa Putiniin, kertoo MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

– Varmaan yritetään saada myös informaatiota siitä, mitä Putin oikein ajattelee ja aikoo.

Erityisesti humanitäärinen tilanne Ukrainassa on paha ja tasavallan presidentin kanslia kertoikin, että Niinistö painotti keskustelussa inhimillistä kärsimystä ja tarvetta turvata siviilien evakuointi.

Toistaiseksi tulokset neuvotteluissa Putinin kanssa ovat kuitenkin olleet laihoja.

– Aika pieniä ja laihoja nämä tulokset ovat olleet. Macron on ollut ehkä aktiivisin näistä johtajista, joka on hänelle soittanut useaan kertaan, mutta on tuonut synkkää viestiä näistä puheluista, Lehtimäki sanoo.

Vladimir Putin ja Sauli Niinistö: Kaikki kahdenkeskiset tapaamiset pikakelauksena 7:47
Katso myös: Näin kaikki Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön kahdenkeskiset tapaamiset ovat sujuneet.

Lue myös:

    Uusimmat