Lvivissä räjähdyksiä, slovakialaisyhtiö alkaa korjata Ukrainan sotilaskalustoa  – MTV seuraa sotaa

Asiantuntija: Ukrainan pakolaiset vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi 4:53
Asiantuntijan mukaan Ukrainan pakolaiset ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 3. toukokuuta 2022. 

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan tapahtumista:

  • Mariupolista evakuoituja siviilejä kerrotaan saapuneen Zaporizhzhjaan
  • 200 siviiliä yhä jumissa terästehtaalla, joista 20 lapsia
  • Yhdysvallat: Venäjä suunnittelee separatistialueiden liittämistä itseensä 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23.45: Iskuissa loukkaantui kaksi Lvivissä

Lvivin pormestari Andryi Sadovyin mukaan ohjusiskuista johtuvat sähkökatkot vaikuttavat joidenkin sairaaloiden toimintaan. Sadovyi kuvailee iskujen aiheuttaneen vakavaa vahinkoa infrastruktuurille.

Iskuissa loukkaantui kaksi ihmistä, jotka ovat sairaalahoidossa.

22.45: YK:n pääsihteeri toivoi lisää humanitaarisia taukoja taisteluihin Ukrainassa 

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres peräänkuulutti tiistaina lisää "humanitaarisia taukoja" Ukrainan taisteluihin. 

– Toivoisin, että Ukrainan ja Moskovan jatkuva yhteistyö johtaa lisääntyviin humanitaarisiin taukoihin, joiden myötä siviilit voivat turvallisesti päästä pois taistelujen keskeltä ja apua voidaan saada niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, Guterresin lausunnossa sanottiin.

YK:n Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Osnat Lubrani toivoi niin ikään, että yli sadan ihmisen evakuointi Avovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista toimisi osviittana tulevasta.

Lubrani joutui kuitenkin myös toteamaan, ettei uusia evakuointeja ollut tiistaina suunnitteilla.

22.02: Slovakialaisyhtiö alkaa korjata Ukrainan sotilaskalustoa 

Slovakialaisyhtiö alkaa korjata ja modernisoida Ukrainan sotilastarvikkeita, kertoi puolustusministeriö.

Valtiollinen Konstrukta-Defence-yhtiö aloittaa työt korjaamalla tiedustelukäytössä olevia BRDM-2-panssariajoneuvoja. Slovakian pääministeri Eduard Heger ja puolustusministeri Jaroslav Nad olivat jo aikaisemmin ehtineet kertoa, että Slovakia on halukas auttamaan Ukrainaa.

Slovakian itäosassa Lieskovecissa sijaitseva Konstrukta-Defence korjaa normaalisti kaikkea maan oman armeijan kalustoa ja teknologiaa. Sillä on myös jonkin verran omaa asetuotantoa.

21.25: Ainakin 10 kuollut hyökkäyksessä Donetskissa

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja 15 haavoittunut hyökkäyksessä tehtaaseen, kertoo Donetskin kuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoo.

Kyrylenko kertoo työntekijöiden olleen bussipysäkeillä työvuorojensa loputtua, kun pommitus alkoi.

– Venäläiset tiesivät tarkalleen, mihin he tähtäävät, hän lisäsi. 

21.20: Lvivissä räjähdyksiä

Ukrainan läntisessä Lvivin kaupungissa on ollut räjähdyksiä, sanoo kaupungin pormestari Andri Sadovyi Twitterissä.

Sadovyin mukaan kaksi sähkönjakelukeskusta vahingoittui iskuissa. Hänen mukaansa osa kaupungista on ilman sähköä.

Lvivissä olevat uutiskanava CNN:n toimittajat kuulivat räjähdyksiä kaupungin keskustasta itään, etelään ja länteen. CNN:n mukaan kaupungin yllä leijailee savua ja keskustan länsipuolella palaa.

Päivitetty kello 21.42

21.15: Venäjän presidentin Vladimir Putinin huhutaan joutuvan syöpäleikkaukseen

Huhujen mukaan Putin olisi joutumassa syöpäleikkaukseen toukokuussa. 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassilan mukaan huhuun tulisi suhtautua tietyllä varauksella.

– On kuitenkin selvää, että Putinin terveydentilassa jotain hieman poikkeavaa on.

Lassilan mukaan asiaa tukevat Putinin poissaolot julkisuudesta viime vuosina. Myös tutkiva journalismi on pystynyt paikantamaan Putinin saamia hoitoja ja häntä hoitaneita lääkäreitä.

– Mahdollinen syöpäoperaatio ei ole missään nimessä poissuljettu. Sanoisin, että se liittyy yleisemmin vilkastuneisiin keskusteluihin ja huhuihin Putinin terveydentilasta.

Voit lukea lisää aiheesta tästä.

17.50: Putin vaati jälleen länsimaita lopettamaan asetoimitukset Ukrainaan 

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati jälleen länsimaita lopettamaan aseiden toimittamisen Ukrainaan. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa puhelimitse keskustellut Putin väitti niin ikään, ettei Ukraina yritä vakavissaan päästä ratkaisuun aseleponeuvotteluissa.

–  Venäjä on edelleen valmis dialogiin, Putin sanoi Macronille Kremlin mukaan.

Macron kuuluu niihin harvoihin länsimaiden johtajiin, jotka ovat säilyttäneet keskusteluyhteyden Putiniin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa ja yli 13 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Kyseessä on pahin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

17.30: Putin Macronille: Länsi voisi käyttää vaikutusvaltaansa lopettaakseen "julmuudet" Ukrainassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kehottanut länttä painostamaan Ukrainaa, jotta se lopettaisi ”julmuudet”. Asiasta kertovat venäläiset uutistoimistot.

Putinin mukaan länsi voisi auttaa ”Donbassin kaupungin sekä alueiden massiivisten pommitusten ja sotarikosten” lopettamisessa, jotka johtavat siviiliuhreihin.

Venäjä on kiistänyt omien joukkojensa väitetyt sotarikokset Ukrainassa ja syyttänyt siviilien kuolemasta ”nationalisteja” ja ”uusnatseja”.

Putinin sanotaan kertoneen myös Macronille Venäjän olevan edelleen valmis vuoropuheluun Ukrainan kanssa.

16.52: Azovstalin terästehtaalta evakuoitu sata siviiliä 

Etelä-Ukrainassa Azovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista on evakuoitu 101 siviiliä yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa, kertoo YK.

YK:n edustajan mukaan evakuoitujen joukossa oli naisia, miehiä, lapsia ja vanhoja ihmisiä.

Venäjä aloitti tänään uudelleen terästehdaskompleksin tulittamisen tykistöllä ja lentokoneilla. Ukrainan mukaan tulitus on raskasta.

Mariupol on ollut piiritettynä noin kaksi kuukautta.

16.05: Paavi Franciscus haluaa tavata Putinin

Paavi Franciscus on valmis tapaamaan Putinin Moskovassa, uutisoi The Kyiv Independent. Paavi on myös ilmoittanut, että hän ei aio matkusta Kiovaan.

Venäjältä ei ole kommentoitu Vatikaanin ehdotusta tapaamisesta. 

15.54: Britannia antaa Ukrainalle satojen miljoonien arvosta lisää sotilasapua 

Britannia antaa Ukrainalle noin 358 miljoonan euron edestä lisää sotilasapua, kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson. Apu pitää sisällään muun muassa elektronisen sodankäynnin laitteita, paikannusjärjestelmien häirintäteknologiaa ja tuhansittain pimeänäkölaitteita.

Videolinkin välityksellä Ukrainan parlamentille puhunut Johnson ylisti ukrainalaisten rohkeutta ja sanoi, että se toimii esimerkkinä tuleville sukupolville. 

15.24: Venäjä pommittaa Azovstalin terästehdasta

Venäjä kertoo pommittavansa Azovstalin terästehdasta Mariupolissa Ukrainassa. Asiasta kertoo maan puolustusministeriö venäläisille uutistoimistoille. Venäjän mukaan se hyökkää tehtaassa olevia ukrainalaisia sotilaita vastaan.

Azovstalin terästehtaalta on kerrottu evakuoidun siviilejä tänään ja eilen. Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko kertoi tänään CNN:n mukaan, että evakuointi jatkuu edelleen eikä siitä kerrota kaikkia yksityiskohtia julkisuuteen.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kuitenkin kertoneet, että terästehtaalla olisi yhä jumissa noin 200 siviiliä, myös lapsia.

14.51: Julistaako Putin sodan voitonpäivänä? 

CNN:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa julistaa virallisesti sodan Ukrainalle voitonpäivänä eli 9. toukokuuta. Tähän asti Putin on puhunut vain erikoisoperaatiosta Ukrainassa. Sodan julistus mahdollistaisi venäläisten reservijoukkojen täydellisen mobilisoimisen, kertovat USA:n ja lännen viranomaiset CNN:lle. 

Voitonpäivää vietetään Venäjällä natsi-Saksasta toisesta maailmansodasta vuonna 1945 saadun voiton kunniaksi. 

13.42: Italian pääministeri toivoo EU:lta vahvoja ja välittömiä päätöksiä

Italian pääministeri Mario Draghi kehottaa Euroopan unionin löytämään kestäviä ratkaisuja energian hinnan nousun suhteen. Draghi puhui tänään Strasbourgissa Euroopan parlamentille, uutisoi uutistoimisto Reuters. Hänen mukaansa Eurooppa-neuvoston on tehtävä päätöksiä seuraavassa kokouksessa. 

– Tarvitsemme vahvoja ja välittömiä päätöksiä, hän totesi puheessaan. 

Draghin mukaan EU:n pitäisi mukauttaa koronapandemian aikana käyttöön otettuja järjestelmiä ja oppeja myös Venäjän hyökkäyssodan vaikutusten osalta. 

13.36: Venäjältä ryhtyy kostotoimiin maalle asetettujen talouspakotteiden takia

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen kostotoimena "tiettyjen ulkomaisten valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen epäystävällisille toimille", kertoo uutistoimisto Reuters Kremlin lausuntoihin viitaten. 

Asetuksen mukaan Venäjä kieltää tuotteiden ja raaka-aineiden viennin maihin, jotka ovat asettaneet Venäjää vastaan talouspakotteita. Samainen asetus kieltää myös liiketoiminnan pakotteissa mukana olevien ulkomaisten henkilöiden ja yritysten kanssa.  

12.48: Presidentti Emmanuel Macron keskustelee presidentti Vladimir Putinin kanssa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuu presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimessa noin kello 13 Suomen aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Macron on puhunut Putinin kanssa viimeksi 29. maaliskuuta, siis yli kuukausi sitten. 

Puhelu on lähtöisin Macronin aloitteesta ja se on seurausta Macronin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa viime lauantaina käydylle keskustelulle. 

12.36: Ukraina: Venäjä menetti vuorokaudessa 400 sotilasta ja kaksi alusta

Venäjä on kärsinyt arviolta 400 sotilaan tappiot viimeisen vuorokauden aikana, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä tilannepäivityksessään, josta kertoo The Kyiv Independent.

Yhteensä Venäjä on sodan aikana menettänyt noin 24 200 sotilasta, väittää Ukraina.

Edellisen vuorokauden aikana Venäjä on Ukrainan armeijan mukaan menettänyt myös muun muassa 14 panssarivaunua, 48 panssariajoneuvoa, 16 tykkiä sekä kaksi laivaa tai muuta alusta.

Lukuja ei ole vahvistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.54: Pääministerit Sanna Marin ja Magdalena Andersson saapuivat Saksaan 

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vierailevat tänään Saksan hallituksen tapaamisessa Mesebergin linnassa lähellä Berliiniä.

Pääministerit saapuivat paikalle Luftwaffen helikopterilla.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

11.39: Venäjä ryhtynyt toimiin korvatakseen "merkittäviä kalustomenetyksiä", kertoo BBC

Venäjä on ryhtynyt toimiin korvatakseen "merkittävät kalustomenetykset" Ukrainan sodassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC Ukrainan armeijan tiedustelutietoihin viitaten.

Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän armeijan varastoista on lähetetty 27.4. ja 2.5. välisenä aikana 17 panssarivaunua ja 60 rynnäkköpanssarivaunua Ukrainan alueita miehittäville joukoille.

Ukrainan armeija kertoo torjuneensa 12 venäläisten hyökkäystä Donetskin ja Luhanskin alueilla. Ukraina sanoo tuhonneensa taisteluissa panssarivaunuja, tykistöjärjestelmiä sekä sotilasajoneuvoja.

10.06: EU:lta lisää pakotteita Venäjälle

Uusien pakotteiden myötä lisää venäläispankkeja suljetaan Swift-järjestelmän ulkopuolelle, kertoi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vierailullaan Panamassa.

EU:n odotetaan tänään esittävän kuudes pakotepaketti Venäjää vastaan. Siihen kuuluisi muun muassa venäläisen öljyn tuontikielto.

Öljyä suurempaa päänvaivaa on aiheuttanut kuitenkin kaasu. Venäjä on vaatinut eurooppalaisia kaasuyhtiöitä maksamaan maan kaasutoimitukset ruplissa, mihin eilen pidetyssä energiaministereiden hätäkokouksessa Brysselissä pyrittiin etsimään ratkaisuja.

Energiakomissaari Kadri Simson on sanonut, että komissiolla ei ole tietoa yhtiöistä tai maista, jotka olisivat valmiita sitoutumaan Venäjän maksumekanismiin.

Lue lisää aiheesta täältä

09.20: Venäjä uudisti asevoimansa, mutta se ei ole Ukrainassa auttanut

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Venäjä on raskaalla kädellä uudistanut armeijaansa, joka Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kärsi maan heikosta taloustilanteesta ja yleisestä sekasorrosta.

Venäjän puolustusbudjetti arviolta kaksinkertaistui vuosien 2005 ja 2018 välisenä aikana, toteaa Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Uudistuksista huolimatta Venäjä on pahasti epäonnistunut tavoitteissaan Ukrainassa, jossa se ensin joutui tyystin vetäytymään Kiovan alueelta, eikä hyökkäykset Itä- ja Etelä-Ukrainassakaan ole painopistealueen siirtämisen jälkeen sujuneet suunnitellusti.

– Epäonnistumiset strategisessa suunnittelussa ja operaatioiden toteutuksissa ovat tarkoittaneet sitä, ettei Venäjä ole pystynyt kääntämään matemaattisia vahvuuksiaan ratkaiseviksi eduiksi, arvioi Britannian puolustusministeriö.

Venäjän armeijan taistelukyky on merkittävästi laskenut hyökkäyksen myötä, sillä sen tappiot ovat ylittäneet villeimmätkin ennakkoarviot. Britannia uskoo länsimaiden talouspakotteiden tekevän tappioiden korvaamisesta entistä vaikeampaa.

– Tällä on pysyvä vaikutus Venäjän kykyyn käyttää tavanomaisia asevoimia, Britannia toteaa.

Tavanomaisiksi asevoimiksi katsotaan esimerkiksi panssarivaunut, lentokoneet ja tykit. Joukkotuhoaseita, kuten ydinkärkiä, ei lasketa tavanomaisiin aseisiin.

09.11: Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Ulkopoliittisen instituutin tutkija vastaa

Onko vaarana, että Ukrainan jälkeen Venäjä hyökkää jonnekin toisaalle? Asiantuntija vastaa 0:36

08.00: Ukraina kertoo torjuneensa 12 hyökkäystä Donetskissa ja Luhanskissa

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä täydentää merkittäviä tappioita kärsineitä joukkojaan Donetskin alueen Rubizhnessa ja Popasnassa, jotka se pyrkii nyt saamaan täysin haltuunsa.

Ennen sotaa Rubiznessa asui noin 57 000 ihmistä, kun taas Popasnassa noin 20 000.

Eilisen aikana Ukraina kertoo torjuneensa onnistuneesti 12 Venäjän hyökkäystä Donetskin ja Luhanskin alueilla. Niissä Venäjä menetti kuusi panssarivaunua, viisi tykkiä ja 22 panssariajoneuvoa, Ukrainan armeija väittää Facebook-päivityksessään. Lukuja ei ole vahvistettu.


Sotaa analysoivan ajatushautomon Institute for the Study of Warin mukaan Venäjä ei tehnyt maanantaina yhtäkään vahvistettua maahyökkäystä. 

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Venäjä olisi voinut menettää Ukrainan armeijan luettelemaa kalustoa. Lisäksi ISW arvioi maanantain tapahtumia, kun taas Ukraina viimeisen 24 tunnin. Ukrainan armeija julkaisi Facebook-päivityksensä Suomen aikaa hieman ennen kello aamuseitsemää.

Maahyökkäysten sijaan Venäjä keskittyi pommittamaan tykistöllään Ukrainan etulinjoja, ISW kertoo.

07.49: Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainalle tuhansia sinkoja – The Guardian: Toimitustahti ei ehkä voi jatkua tällaisena

Yhdysvalloissa on herännyt huoli siitä, voiko Ukrainaa avokätisesti aseilla avustanut valtio jatkaa myös tulevaisuudessa vastaavan laajuisia asetoimituksia.

Kyse ei ole niinkään poliittisesta tahdosta, vaan varastossa olevien aseiden ja ampumatarvikkeiden riittämisestä, kirjoittaa The Guardian

Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainaan esimerkiksi tykkejä sekä modernia panssarin- ja ilmantorjuntakalustoa. Muun muassa paljon mainetta niittänyt Javelin-panssarintorjuntaohjus on amerikkalaista alkuperää.

Tähän mennessä Yhdysvallat on toimittanut 7 000 Javelinia, joista osa lähetettiin Ukrainaan jo presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana.

Vaikka Yhdysvallat on sotilaallinen supervalta, niin moinen määrä aseita ei ole edes sille pieni määrä, vaan vastaa noin kolmannesta koko varastosta, kertoo vanhempi neuvonantaja, eläköitynyt eversti Mark Cancian Centre for Strategic and International Studiesista.

Stinger-ilmantorjuntaohjuksistaan Yhdysvallat puolestaan on paketoinut Ukrainan käyttöön noin neljänneksen. Aseita valmistavan Raytheon Technologiesin toimitusjohtajan Greg Hayesin mukaan ohjustuotantoon on mahdollista lisätä kierroksia osien puutteen vuoksi vasta ensi vuoden puolella.

Yhdysvaltain tuorein asepaketti Ukrainalle ei sisällä sen enempää Javelineja kuin Stingereitäkään. Cancianin mukaan tämä voi olla merkki siitä, että Yhdysvallat haluaa huolehtia, että näitä aseita on riittävästi myös maan omassa käytössä.

07.08: Mariupolin joukkojen varakomentaja: ”Jos ruoka loppuu, metsästämme lintuja”

Mariupolin Azovstalin terästehdasalueella vielä jumissa olevat sotilaat ja siviilit ovat jatkuvien pommitusten kohteena, kertoo tehdasalueen joukkojen varajohtaja, kapteeni Svyatoslav PalamarCNN:n mukaan. 

– Iskut jatkuvat ilman keskeytyksiä. Meitä ammutaan tankeilla, tykeillä ja 3–5 minuutein välein vuorossa on ilmahyökkäys. Täällä on yhä siviilejä, mutta vihollinen jatkaa pommittamista, Palamar kertoo.

Terästehdasalueelta evakuoitiin satakunta siviiliä sunnuntaina, mutta maanantaille suunnitellut evakuoinnit eivät CNN:n tietojen mukaan onnistuneet.

– Olemme erittäin peloissamme ilman vettä, ruokaa ja erityisesti ammuksia, Palamar totesi.

Palamer ei ymmärrettävistä syistä halunnut kertoa, kuinka paljon peruselintarvikkeita ja taisteluvälineitä terästehdasalueella olevilla joukoilla tarkalleen ottaen on jäljellä. Hän kuitenkin vakuutti sotilaiden jakavan kaiken mahdollisen siviilien kanssa.

– Jos ruoka loppuu, niin me metsästämme lintuja ja teemme kaikkemme pitääksemme asemamme, Palamar sanoi.

Venäjän mukaan sen sotilaat ovat tunkeutuneet terästehdasalueella ja puhdistavat aluetta askel askeleelta.

Palamarin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Koko tehdasalue on meidän hallussamme ja puolustuslinjamme seuraa Azovin tehdasalueen rajoja, hän toteaa.

04.47: Zelenskyi: Venäläisjoukot ovat surmanneet hyökkäyssodan aikana 220 lasta

Venäläisjoukot ovat surmanneet Ukrainassa hyökkäyssodan alkamisen jälkeen 220 lasta, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuoreessa puheessaan.

Presidentti painottaa, ettei kaikista kuolonuhreista ole edelleenkään tietoa, sillä Ukrainalla ei ole pääsyä kaikille niille alueilleen, jotka Venäjä on miehittänyt.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) on kertonut Ukrainassa saaneen surmansa tiettävästi yli 3  150 siviiliä Venäjän aloitettua hyökkäyksensä helmikuun lopulla. Todellisen luvun uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti korkeampi.

4.46: Mariupolin terästehtaalta evakuoituja siviilejä kerrotaan saapuneen Zaporizhzhjaan

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoituja siviilejä on saapunut maanantaina Zaporizhzhjaan, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen New York Times.

Guardian pohjaa tietonsa Ukrainan sotilaspoliisin maanantaina Facebookissa julkaisemaan päivitykseen, jonka mukaan Zaporizhzhjaan saapuneille tarjotaan ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Lisäksi lääkäreiden kerrottiin tarkastavan heidän kuntonsa.

Tiedot evakuointisaattueiden liikkeistä ovat vaihdelleet eri lähteiden välillä. Ukrainan valtion tietotoimisto Ukrinform kertoi myöhään maanantaina, että tehtaalta evakuoidut siviilit olisivat pääsemässä Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina.

Lue aiheesta pidemmin täältä.

01.31: Yhdysvallat: Venäjä pyrkii liittämään Itä-Ukrainan separatistialueet osaksi Venäjää

Venäjä suunnittelee liittävänsä Itä-Ukrainassa sijaitsevat Luhanskin ja Donetskin separatistialueet osaksi Venäjää, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Yhdysvaltain-edustaja Michael Carpenter.

Liittämisaikeista kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa CNN ja New York Times.

Carpenterin mukaan yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee separatistialueilla järjestettävän toukokuun puolivälin tienoilla kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Carpenter kuvailee suunniteltuja äänestyksiä "huijauksiksi".

Venäjän kerrotaan lisäksi sieppaavan Itä-Ukrainassa paikallisia viranomaisia ja korvaavan heitä Venäjä-myönteisillä edustajilla.

Voit lukea aiheesta pidemmin täältä.

00.37: Washington Post: Mariupolin terästehtaalla edelleen noin 200 siviiliä

Etelä-Ukrainassa Mariupolin satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla on edelleen noin 200 siviiliä, mukaan lukien 20 lasta, kertoo ukrainalaisviranomainen yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

Donetskin alueellisen poliisin edustajan mukaan Mariupolista oli maanantaina määrä lähteä bussisaattue Zaporizhzhjaan, mutta jokin meni pieleen. Saattueen on nyt määrä lähteä tiistaina.

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet tehtaan pommittamista, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti määränneensä, että iskut lopetettaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat