Ruplan arvo romahti – talouspakotteet iskevät nyt tavallisiin venäläisiin, jotka eivät näe, mitä Ukrainassa tapahtuu: "Tulee lisäämään tyytymättömyyttä"

Ruplan arvo romahti yöllä – näin talouspakotteet iskevät nyt kansalaisiin Venäjällä 3:08
"Kohta raha-automaatilta ei saa enää käteistä" – katso videolta asiantuntijoiden analyysi pakotteiden seurauksista.

Venäjän ruplan arvo on laskenut yön aikana ennätysalhaisiin lukemiin länsimaiden asettamien talouspakotteiden vuoksi. Guardianin mukaan rupla sukelsi uuden pörssipäivän avautuessa liki 30 prosenttia verrattuna dollariin.

Uutisaamussa vierailleet maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä uskovat, että tämä on vasta alkua ruplan syöksykierteessä.

Penttilä toteaa, että Venäjän taloustilanne on huomattavan paljon huonompi kuin vielä eilen. Suuri lasku alkoi länsimaiden ratkaisusta jäädyttää Venäjän keskuspankin varat ulkomailla.

STT:n tietojen mukaan Venäjän keskuspankki on nostanut ohjauskorkonsa 20 prosenttiin 9,5 prosentista. Keskuspankki perustelee ohjauskoron nostoa sillä, että maan taloustilanne on muuttunut dramaattisesti.

Ohjauskoron nostolla pyritään pankin mukaan pitämään yllä hintavakautta ja suojaamaan kansalaisten säästöt inflaatiolta. Länsimaiden pakotteet ovat johtaneet siihen, että ruplan arvo on romahtanut. Tänään eurosta on joutunut maksamaan yli 101 ruplaa, kun perjantaina kurssi oli vajaat 93 ruplaa.

Muun muassa Venäjän valtion omistaman Sberbankin eurooppalainen tytäryhtiö on kaatumaisillaan tai todennäköisesti kaatuu Euroopan keskuspankin arvion mukaan.

– Yhtäkkiä tämä muutti sotakassan tilanteen oleellisesti.

Suurimmat vaikutukset kohdistuvat kuitenkin tavalliseen venäläiseen kuluttajaan.

– Ruplan arvo tulee alas romahtaen. Taloustilanne on huomattavan synkkä.

Teivainen huomauttaa, että Venäjälle asetettujen pakotteiden yksi keskeinen tehtävä on muistuttaa kansalaisia siitä, että minkälaisia vaikutuksia hyökkäyksellä Ukrainaan on.

– Eiköhän se näiden pakotteiden tehtävä nimenomaan ole muistuttaa niitä venäläisiä, jotka eivät kenties oman maansa median läpi näe mitä siellä tapahtuu, että jotakin isoa on tapahtumassa.

Hän korostaa, että pakotteet eivät ole historian saatossa kovin usein saaneet hallitsijoita polvilleen, mutta tässä tapauksessa niillä on monenlaisia muita merkittäviä vaikutuksia.

– Tämä tulee lisäämään tyytymättömyyttä Venäjän sisällä.

Koko Uutisaamun keskustelu katsottavissa alla olevalta videolta.

Mitä Venäjän toiminta muuttaa maailmassa? 11:06

Uutista päivitetty tiedolla Venäjän ohjauskoron nostamisesta kello 10.40. Korjattu haastateltavan nimen kirjoitusvirhe klo 11.26.


Lue myös:

    Uusimmat