Ukraina: Ainakin 11 kuollut Venäjän hyökättyä siviilien asuinalueille Harkovassa – Putin saneli Macronille ehtonsa sodan päättämiseksi

Mitä venäläisjoukkojen eteneminen Harkovaan tarkoittaa? Sotilasasiantuntija arvioi tilannetta 9:50
Mitä venäläisjoukkojen eteneminen Harkovaan tarkoittaa? Sotilasasiantuntija arvioi tilannetta – katso video!

Macron ja Putin ovat keskustelleet tänään puhelimessa.

Ainakin 11 ihmistä on kuollut Venäjän tykistötulessa Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa, kertovat viranomaiset. Kaikki kuolleet olivat siviilejä.

Lisäksi kymmeniä ihmisiä on haavoittunut. Paikallisen kuvernöörin mukaan Venäjä on ampunut tykistötulella asuinalueita. Koska tulitus on vielä käynnissä, viranomaiset eivät ole voineet toimittaa apua haavoittuneille.

Ukrainan sisäministeri kertoi brittilehti Guardianin mukaan aiemmin päivällä, että ainakin kymmeniä ihmisiä olisi kuollut tänään aamulla Harkovassa tapahtuneissa raketti-iskuissa. Sisäministerin mukaan myös satoja ihmisiä olisi haavoittunut.

Venäjä ja Ukraina käyvät parhaillaan neuvotteluita. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viisi päivää sitten.

EU:n ulkosuhteista vastaava johtaja Josep Borrell sanoi maanantaina, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käymässä yhä häikäilemättömämmäksi.

–  Venäjän sotatoimet ovat muuttumassa häikäilemättömämmiksi ja Ukrainan joukot taistelevat vastaan urheasti, hän sanoi.

Macron ja Putin puhuivat 1,5 tunnin puhelun

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat puhuneet tänään puhelimessa puolentoista tunnin ajan. Asiasta kertoivat niin Ranskan kuin Venäjän presidentinkansliat.

Macronin mukaan hän pyysi Venäjää olemaan iskemättä siviilikohteisiin Ukrainassa ja turvaamaan merkittävimpien valtateiden toiminnan.

Macronin mukaan Venäjä on sitoutunut näihin vaatimuksiin, vaikka Venäjä on useiden lähteiden mukaan iskenyt jo toistuvasti siviilejä vastaan.

Kremlin tiedote puhelusta oli varsin toisenlainen. Kreml toisti jälleen vaatimuksensa jo kertaalleen lännelle esittämistä "turvatakuista".

Putin totesi tiedotteen mukaan, että Ukrainan puolueettomuus ja Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää olisivat keinoja päättää sota.

Putin myös esitti jälleen valheellisen väitteen siitä, että Ukrainaa hallitsisivat natsit, joista hallinto tulisi Venäjän mukaan puhdistaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen.

Krimin Venäjä taas liitti itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014, ja valtaosa maailman maista ei ole tätä tunnustanut.

Ukrainan ja Venäjän neuvottelevat yhä

Ukrainan ja Venäjän edustajien neuvottelut ovat myös yhä käynnissä Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla. Ukrainan presidentinkanslia kertoi ennen neuvotteluja maan vaativan välitöntä tulitaukoa ja venäläisjoukkojen vetäytymistä Ukrainasta.

Helikopterilla neuvottelupaikalle saapunutta Ukrainan delegaatiota johtaa puolustusministeri Oleksi Reznikov. Venäjän valtuuskunnan johdossa on presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Vladimir Medinski. Hänen mukaansa Venäjä on halukas sopimaan sotimisen lopettamisesta.

Kiovassa taistelujen keskellä oleva Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei osallistu neuvotteluihin Valko-Venäjän rajalla.

–  En oikein usko tuloksiin tästä tapaamisesta, mutta antaa heidän yrittää, Zelenskyi sanoi eilen.

"Ukrainalaiset ovat näyttäneet maailmalle, keitä olemme"

Zelenskyin mukaan 16 lasta on kuollut ja 45 loukkaantunut Venäjän hyökkäyksen neljänä ensimmäisenä päivänä. Tänään YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi, että siviilikuolonuhreja on tullut ainakin 102, joista seitsemän on lapsia. Oikeat lukemat voivat olla Bacheletin mukaan kuitenkin paljon korkeampia.

–  Ukrainalaiset ovat näyttäneet maailmalle, keitä olemme. Venäjä on näyttänyt, mitä siitä on tullut, Zelenskyi kertoi.

Hän kannusti venäläissotilaita hylkäämään aseensa ja poistumaan Ukrainasta.

Zelenskyi kertoi myös, että Ukraina aikoo vapauttaa vankeja, joilla on taistelukokemusta.

–  Ratkaisu ei ollut moraalisesti helppo, mutta se on hyödyllinen puolustuksemme kannalta, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi vaati EU-jäsenyyttä välittömästi

Ukrainan parlamentti kertoo Twitterissä, että Ukraina on hakenut tänään EU:n jäsenyyttä.

Maan parlamentin mukaan maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut jäsenhakemuksen.  Presidentti Zelenskyi vaati tänään maalleen välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta. Zelenskyi julkaisi videopuheensa Telegram-tilillään samaan aikaan, kun Venäjän ja Ukrainan valtuuskunnat saapuivat tapaamiseen Valko-Venäjän rajalla.

Zelenskyi kertoi puheessaan, että ukrainalaiset taistelevat maansa lisäksi Euroopan, EU-maiden rauhan, tasa-arvon ja demokratian puolesta.

–  Tämä antaa meille oikeuden pyytää Ukrainan välitöntä liittymistä Euroopan unioniin erityismenettelyllä, Zelenskyi kertoi.

Zelenskyi kiitti puheessaan Ukrainan saamaa apua, mutta hänen mukaansa tavoitteena on olla yhtenäisiä ja samalla viivalla muun Euroopan kanssa.

–  Olen varma, että se on reilua ja mahdollista, hän kertoi.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kertoi eilen Euronewsin haastattelussa, että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia.

–  Ukraina on yksi meistä ja haluamme heidät Euroopan unioniin, hän kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat