Anonymous hakkeroi venäläisiä uutismedioita – lue sanasta sanaan, millainen viesti ilmestyi yhtäkkiä ruudulle

Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoo, millaista jälkeä se on saanut aikaan. 13:26
Anonymous käy kybersotaa Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoo, millaista jälkeä se on saanut aikaan

Hakkerien kollektiivi Anonymous on toteuttanut torstaista lähtien useita Venäjän hallintoon kohdistuneita kyberiskuja.

Kybersodan Venäjän hallintoa vastaan viime torstaina julistanut hakkerien kollektiivi Anonymous on kohdistanut hyökkäyksiään venäläismediaan. Venäjän Itä-Eurooppaan kohdistuvaa disinformaatiota vastaan toimiva East StratCom -työryhmä kertoo Twitterissä, että hakkeroinnin kohteeksi ovat joutuneet venäläiset uutistoimisto Tass, taloussanomalehti Kommersant ja sanomalehti Izvestiya.

Suomen aikaan iltapäivästä mikään edellämainituista uutismedian verkkosivuista ei toiminut MTV Uutisten toimituksessa.

Reutersin mukaan valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin verkkosivut hakkeroitiin maanantaina. Sivuston tavallinen näkymä oli korvattu sodanvastaisella viestillä, jossa kehoitettiin pysäyttämään presidentti Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan.

– Kehotamme teitä lopettamaan tämän hulluuden, älkää lähettäkö poikianne ja aviomiehiänne varmaan kuolemaan. Putin pakottaa meitä valehtelemaan ja laittaa meidät vaaraan... Tämä ei ole meidän sotamme, pysäytetään hänet! Viestissä luki Reutersin mukaan.

Lue tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta tästä artikkelista.

Ideologisia vaikutuksia sotaan

Hakkerien kollektiivi Anonymous väittää onnistuneensa jopa kaatamaan useita sivustoja.

Business Insiderin mukaan hakkeri-iskujen kohteeksi olisivat joutuneet ainakin Kremlin, duuman sekä Venäjän puolustusministeriön sivut.

F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan ryhmältä on nähny tähän mennessä runsaasti erilaisia hyökkäyksiä.

– Osa on ollut tällaisia DDoS-hyökkäyksiä eli palvelunestohyökkäyksiä, joilla pyritään haittaamaan jonkun verkkosivuston tai vaikka sähköpostipalvelimien toimintaa. Siellä on ollut myöskin tietovuotoja eli murtaudutaan sisään järjestelmiin, kohteena on ollut erilaisia valtion hallinnon järjestelmiä. Viedään sieltä tietoja ja vuodetaan niitä julkisuuteen, Hyppönen kommentoi MTV Uutisille sunnuntaina.

Ryhmän kybersodalla on Hyppösen mukaan ideologisia vaikutuksia meneillään olevaan sotaan.

– Kohteena ovat olleet esimerkiksi venäläiset TV-kanavat. Ne ovat aika näyttäviä ja näkyviä hyökkäyksiä, jotka vaikuttavat siihen mielikuvaan, mitä ihmisillä on tästä koko tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat