Tiesikö Lukashenka Putinin sota-aikeista? "Kyllä hänellä toivomuksensa on" – Valko-Venäjä liittymässä Venäjän hyökkäykseen

Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa – miksi? 3:18
Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa – miksi?

Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen, kertovat Kyiv Independent ja Washington Post lähteidensä pohjalta.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi Washington Postille Valko-Venäjän voivan lähettää sotilaita Ukrainaan venäläisjoukkojen tueksi jo maanantaina. Nimettömänä kommentoinut virkamieslähde kuvaili olevan hyvin selvää, että Valko-Venäjän hallinto on Venäjän hallinnon jatke.

Kyiv Independentin mukaan useat lähteet kertovat, että päätös valkovenäläisten joukkojen lähettämisestä on tehty ja ensimmäisen kuljetuslentokoneen uskottiin lähtevän liikkeelle jo tänään aamusta.

Mikä on Lukashenkan motiivi?

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan toteaa, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on tähän saakka väittänyt, ettei millään tavalla ole osallinen Venäjän hyökkäykseen.

– Nyt alkaa tihkua tietoa ja syytöksiä, että valkovenäläiset sotilaat ovat osallistuneet hyökkäykseen Ukrainassa.

Silvanin mukaan on vaikea arvioida, mikä Lukashenkan motiivi ja rooli konfliktiin osallistumisessa on – tai onko hänellä edes omaa tahtoa Putinin kanssa toimiessa.

– Kyllä hänellä varmasti omat toivomuksensa on, mutta en usko, että niillä on hirveästi tällä hetkellä väliä.

Silvan ei pidä varmana sitä, että Lukashenka olisi edes ollut täysin tietoinen Putinin aikeista Ukrainassa.

– Siitäkin on puhuttu, että kuvitteliko hän tämän olevan ainoastaan sotaharjoitus, jonka tarkoituksena oli painostaa ja pelotella ukrainalaisia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on todennut, että Valko-Venäjä ei ole neutraali maaperä. Tämä on merkittävä seikka erityisesti Ukrainan pakolaiskysymyksessä.

– Käytännössä se toimii Venäjän kanssa, eli en usko, että ukrainalaiset sinne suuntaavat.

Valko-Venäjä: Neuvottelupaikka Ukrainalle ja Venäjälle odottaa valmiina

Valko-Venäjän mukaan neuvottelupaikka Ukrainan ja Venäjän tapaamiselle odottaa valmina valtuuskuntien saapumista. Valko-Venäjän ulkoministeriö julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan pitkästä neuvottelupöydästä, jota koristivat Ukrainan ja Venäjän liput.

Nexta-TV:n mukaan Ukrainan valtuuskunta olisi jo saapunut Valko-Venäjän alueelle ja olisi kohta neuvottelupaikalla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei osallistu päivän neuvotteluihin. Hän kieltäytyi aiemmin valtuuskuntien tapaamisesta Valko-Venäjällä ja vaati keskustelujen siirtämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalle.


Lue myös:

    Uusimmat