Putin määräsi ydinasevoimat hälytystilaan – asiantuntija: "Ei pidä suhtautua pelokkaasti"

Vladimir Putin määräsi ydinasevoimansa hälytystilaan – ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kertoo, mihin Venäjä ilmoituksellaan pyrkii 2:00
Vladimir Putin määräsi ydinasevoimansa hälytystilaan – ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kertoo, mihin Venäjä ilmoituksellaan pyrkii.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt ydinasevoimia sisältävät joukkonsa valmiuteen, kertoo Reuters.

Putinin mukaan näin toimitaan länsimaiden määräämien taloudellisten pakotteiden sekä Nato-maiden johtajien antamien "aggressiivisten lausuntojen" vuoksi.

Reaktiota voidaan pitää odotettuna, toteaa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell MTV Uutisille.

– Tämä kielii siitä, että Venäjä on nyt aika ahtaalla. Hyökkäyssota ei oikein mene Venäjän suunnitelmien mukaan. Länsirintama on yllättävänkin yhtenäinen ja tämä on varmasti yllättänyt Putinin, Wigell arvioi.

– Putin on aikaisemminkin hieman uhitellut ydinaseilla. Tähän ei pidä suhtautua mitenkään pelokkaasti. Tässä pitää länsirintaman pysyä yhtenäisenä ja kylmänviileänä, Wigell jatkaa.

Yhdysvaltain YK:n suurlähettilään mukaan Putinin käsky on merkki siitä, että Venäjä kiihdyttää konfliktia entisestään tavalla, jota ei voi hyväksyä.

Länsi käy taloussotaa Venäjää vastaan

Viimeisten päivien aikana on siirrytty aivan uuteen vaiheeseen länsimaiden vastatoimissa, Wigell katsoo.

– Nyt on siirrytty taloudelliseen sodankäyntiin, jossa yritetään taloudellisesti saartaa Venäjä, Wigell katsoo.

Wigell uskoo, että kun maanantaina markkinat avautuvat, tullaan näkemään isoja liikkeitä.

– Rupla tulee tippumaan ja tämä aiheuttaa aikamoista taloudellista kurimusta Venäjälle, Wigell arvioi.

– Jos taloudellinen sodankäynti etenee, niin Venäjälle ainoa mahdollisuus on saada Kiinalta lainaa ja apua. Kiina vähän empii sen kanssa. Se myös veisi Venäjää Kiinan taskuun. Venäjästä tulisi hyvin riippuvainen Kiinasta, Wigell jatkaa.

Länsimaiden pakotteet alkavat Wigellin mukaan olla aidosti sellaisella tasolla, että sillä on vaikutusta myös Venäjän kykyyn käydä sotaa Ukrainassa.

– He joutuvat myös maksamaan palkkoja ja eläkkeitä. Jos valuuttavarantoja ei ole käytössä, niin siitä tulee aika vaikeaa, Wigell sanoo.

– Se voi johtaa aikamoisiin protesteihin ja kuohuntaan Venäjän sisällä. Silloin ehkä jopa presidentti Putinin palli alkaa hieman heilua, Wigell jatkaa.

Mihin pakotteet Venäjää kohtaan iskevät ja toimivatko ne? Studiossa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja 11:38
Mihin pakotteet iskevät ja toimivatko ne? Katso Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajan Mikael Wigellin koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat