Mitä Harkovan menettämisestä seuraisi? Tutkijaupseeri arvioi vaihtoehdot: "Vähintäänkin symbolinen merkitys"

Mitä venäläisjoukkojen eteneminen Harkovaan tarkoittaa? Sotilasasiantuntija arvioi tilannetta 9:50
Mitä venäläisjoukkojen eteneminen Harkovaan tarkoittaa? Sotilasasiantuntija arvioi tilannetta – katso video!

Venäläisjoukot ovat edenneet Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri arvioi, mikä merkitys kaupungilla on Venäjän sotastrategian näkökulmasta. 

– Jos se jää Venäjän haltuun, toki sillä on vähintäänkin symbolinen merkitys. Toisaalta Harkova on aika lähellä Venäjän ja Ukrainan rajaa. Sen valtaamalla ei olla erityisen syvällä Ukrainan alueella, tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Pihlajamaan mukaan tiedot valtauksesta ovat vielä alustavia, eikä vielä voida esimerkiksi arvioida kunnolla, millaista ukrainalaisten vastarinta on Harkovassa. 

– Miten esimerkiksi siviiliväestö suhtautuu venäläisjoukkoihin? Mielenkiintoista on myös tarkkailla, sitoutuuko Venäjä ottamaan Harkovan kokonaisuudessan haltuunsa vai pyrkiikö se jatkamaan liikettä nopeasti ja määrätietoisesti syvemmälle Ukrainaan.

"Hyökkäyksen kärjen vaihtaminen saattaa hidastaa"

Etelä-Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen painopiste ei ole vielä täysin selvä, mutta Venäjä luo edellytyksiä hyökkäysten suuntaamisella eri ilmansuuntiin, Pihlajamaa arvioi.

Kiovan osalta tilanne ei ole muuttunut olennaisesti. Tutkijaupseeri kuvaa tilannetta jopa näennäisen rauhalliseksi.

Venäläisten eteneminen kohti Kiovaa oli eilen suhteellinen hidasta. Pihlajamaan mukaan päiviä jatkunut eteneminen vaatii Venäjältä uusien joukkojen vetämistä mukaan taisteluun.

 – Hyökkäyksen kärjen vaihtaminen saattaa myös tilapäisesti hidastaa liikettä. Varmaankin tämän päivän aikana nähdään, miten Kiovan saartopyrkimys etenee.

Venäjän raportoidut tuoreet iskut ukrainalaisiin energiantuotannon kohteisiin ovat myös looginen osa strategiaa.

 – Saarron voimakkuutta lisää, että kaupunkiin luodaan yleistä epävarmuutta, kaaosta, jopa paniikkia.

Katso koko tutkijaupseeri Antti Pihlajamaan haastattelu jutun alussa olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat