MTV:n toimittaja Niko Nurminen Puolassa – tunnelmat Ukrainan vastaisella rajalla: "Kaaos vallitsee"

Onko Valko-Venäjällä osaa konfliktissa? 9:44
Katso videolta toimittaja Niko Nurmisen raportti Puolan ja Ukrainan vastaiselta rajalta. Sen jälkeen keskustelua Valko-Venäjän roolista Ukrainan sodassa.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen päivystää Puolan Samoscissa lähellä Puolan ja Ukrainan rajaa, josta pakolaisia virtaa maahan.

Aamu on valjennut kylmänä pakkasyön jälkeen.

– Siitä voi kuvitella, miltä se tuntuu noista sadoista tuhansista ihmisistä, joita tänne on tullut, Nurminen kuvailee.

Nurmisen mukaan rajanylityspaikoille on muodostunut jonoja. Osalla ylityspaikoista pääsee yli raiteita pitkin, osasta autolla ja osasta jalkaisin.

Tällä hetkellä rajalla ei kysellä passeja, koronatodistuksia tai muita vastaavia dokumentteja, joita on aiemmin vaadittu.

– Ihmiset kertovat toki ikävistä tapauksista. Siellä on tapeltu, tallottu ja on tullut luunmurtumia. Kaaos vallitsee, Nurminen raportoi.

"Matka on ollut useilla hyvin rankka"

Nurmisen mukaan tällä hetkellä Puolan avustustoimet perustuvat hyvin pitkälti siihen, että vapaaehtoiset ovat ottaneet tilanteen haltuun.

– Kun tänne Puolan puolelle pääsee, vapaaehtoisia ihmisiä on ottamassa heitä vastaan. Heille tarjotaan välittömästi huopia, toppatakkeja, kaloripitoista evästä ja vettä. Että he pysyvät edes jossain määrin tolpillaan, sillä matka on ollut useilla hyvin rankka ja kestänyt päiviä halki Ukrainan.

Nurminen sanoo, että Puola ei pysy täysin laskuissa siitä, kuinka paljon Ukrainasta on tullut ihmisiä rajan yli. Viikonloppuna on ollut puheita noin 200 000 pakolaisesta Ukrainan puolelta.

– Viranomaisten kirjanpito on mennyt.

18–60-vuotiaiden ukrainalaisten miesten on jäätävä Ukrainaan puolustamaan maata hyökkäykseltä.

Lue myös:

    Uusimmat