Ukrainan ja Venäjän neuvottelut päättyneet – tavoitteena on toisen tapaamisen järjestäminen myöhemmin

Ukraina ja Venäjä neuvottelevat Ukrainan rajalla, mitä neuvotteluilta odotetaan? Katso uusimmat tiedot sodasta 9:55
MTV Uutisten maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki kertoo Ukrainan ja Venäjän neuvotteluista.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu jo viidettä päivää. Ukraina suostui neuvotteluihin Venäjän kanssa Valko-Venäjän rajalla. 

MTV Uutiset seurasi neuvottelujen tapahtumia tässä artikkelissa:

18.35: Ukrainan mukaan Venäjän ja Ukrainan edustajat ovat palanneet takaisin konsultaatioita varten. Tarkoituksena on järjestää toinen tapaaminen myöhemmin. Edustajat neuvottelivat tänään taisteluiden lopettamisesta Ukrainassa.

18.05: Uutistoimisto Tassin mukaan neuvottelut olisivat nyt päättyneet.

17.11: Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukašenka saattaa olla keskeinen toimija Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissa, kirjotitaa CNN.

Ukrainan tiedustelupalvelujen mukaan Valko-Venäjä on osoittanut "valmiutta ehkä osallistua suoraan" Venäjän hyökkäykseen, "sen lisäksi, että se sallii venäläisten käyttää aluettaan ja päästää heidät rajan yli Ukrainaan", kertoi Ukrainan hallituksen virkamies CNN:lle.

Valko-Venäjällä ja Venäjällä on läheiset sotilaalliset suhteet, ja venäläiset joukot ovat hiljattain sijoittuneet Valko-Venäjälle laajoihin sotaharjoituksiin.

16.20: Neuvottelut jatkuvat edelleen. 

15.48: Antaako Venäjän ego myöten, kysyy Lassila. Venäjä painaa päälle Ukrainassa, mutta toisaalta sen taloustilanne ja joutuminen täydelliseen hylkiön asemaan on koko maalle iso ongelma. 

Johtaako tämä tilanteeseen, jossa Venäjä haluaa eskaloida sotaa, kun kaikki on menetetty? 

– Itse en oikein jaksaisi uskoa sitä. Kyllä tässä varmasti jonkinlaista ratkaisua Kremlin taholta yritetään löytää, koska tilanne on todella katastrofaalinen Venäjälle tällä hetkellä.

Paluuta entiseen Putinilla ei tutkijan mukaan enää ole, vaan hänen asemansa maailmassa ja Venäjällä on varmasti hyvin erilainen sodan loputtua.

15.20: Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kertoo, että jo Venäjän delgaation kokoonpano neuvotteluissa antaa viitteitä siitä, ettei olla liikkeellä kovin suurella vakavuudella. 

– Kyseessä on poliittiselta painoarvoltaan vilttiketju, siinä ei ole mukana ketään Venäjän politiikan "raskassarjalaisia". Ukrainan puolelta on kuitenkin keskeisiä toimijoita mukana, Lassila sanoo. 

14.45: Vatikaani on valmis "helpottamaan" Ukrainan ja Venäjän välistä vuoropuhelua sodan lopettamiseksi, sanoi Vatikaanin kardinaalivaltiosihteeri Pietro Parolin. Hänen mukaansa koskaan ei ole liian myöhäistä neuvotella.

Parolin lisäsi, että Vatikaani on seurannut "suurella tarkkaavaisuudella Ukrainan tapahtumia" ja että se on "valmis helpottamaan vuoropuhelua Venäjän kanssa ja on aina valmis auttamaan osapuolia jatkamaan tätä tietä".

13.41: Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei toivotti Ukrainan ja Venäjän valtuuskunnat tervetulleiksi neuvotteluihin ja vakuutti, että he voivat tuntea olonsa "täysin turvalliseksi". 

– (Valko-Venäjän) Presidentti Lukashenko toivoo vilpittömästi, että tämänpäiväisten neuvottelujen aikana on mahdollista löytää ratkaisuja kaikkiin tämän kriisin kysymyksiin. Kaikki valkovenäläiset rukoilevat tämän puolesta. Odotamme innolla tuloksia, Makei sanoi.

13.17: Ukrainan ja Venäjän neuvottelut ovat alkaneet, kertoo CNN. Ukraina vaatii välitöntä tulitaukoa ja venäläisjoukkojen vetäytymistä maasta. Neuvottelut alkoivat hieman ennen kello 13 paikalllista aikaa, vaikka alun perin venäläismediassa puhuttiin siitä, että niiden on määrä alkaa kello 13. 

12.40: Kivimäen mukaan ukrainalaisten taisteluvalmius on yllättänyt koko maailman täysin. 

– Siellä todellakin laitetaan kova kovaa vastaan. Uskoisin, että se jossain määrin vaikuttaa myös lännen kykyyn auttaa Ukrainaa.

12.34: Jos realistisesti puhuttaisiin rauhasta, neuvottelut käytäisiin Kivimäen mukaan puolueettomalla maaperällä eikä Valko-Venäjällä, joka on Venäjän liittolainen ja jonka joukkoja on myös lähetetty Ukrainaan sotimaan. 

– Luottamus Venäjään neuvottelevana osapuolena on nolla. Mutta aina on järkeä neuvotella, jos saataisiin vaikka edes lyhyt tulitauko aikaiseksi, se saattaisi säästää ihmishenkiä ja pitää neuvottelukanavan jollakin tavalla auki, Kivimäki sanoo.

12.27: MTV Uutisten maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki  kertoo MTV Uutiset livessä, että tapaamisessa on luvassa "tunnelmien haistelua". 

Venäjä ei ole aikeissa perääntyä alkuperäisistä vaatimuksistaan eli osapuolten tavoitteet neuvotteluissa ovat hyvin kaukana toisistaan.

11.56: Mitä neuvotteluilta voidaan odottaa? Ukrainan presidentti Zelenskyi asetti sunnuntaina matalat odotukset tapaamiselle. CNN:n mukaan rajalla pidettävästä tapaamisesta ei tule juurikaan tuloksia.

Tapaaminen tarjoaa CNN:n uutisen mukaan kuitenkin Vladimir Putinille ainakin jonkin verran potentiaalista tilaa irtautua Ukrainan sodasta, mikäli hänen joukkonsa joutuvat edelleen kohtaamaan taistelukentällä takaiskuja Ukrainan joukkoja vastaan.

Uutistoimisto Reuters puolestaan kirjoitti aiemmin tänään, että Venäjä on kiinnostunut pääsemään Ukrainan kanssa käytävissä neuvotteluissa sopimukseen, joka on molempien osapuolten etujen mukainen.

11.11: Ukrainan presidentinkanslian mukaan neuvottelujen keskeinen kysymys on välitön tulitauko ja Venäjän joukkojen vetäytyminen Ukrainan alueelta.

11.00: Ukrainan delegaatio on saapunut Valko-Venäjän rajalle, kertoo Ukrainan presidentin hallinto. Saattue tavoittelee välitöntä tulitaukoa ja venäläisjoukkojen vetäytymistä.

Ukrainan mukaan delegaatioon kuuluu puolustusministeri Oleksii Resnikov sekä presidentin hallinnon neuvonantaja Mihailo Podolyak

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei osallistu päivän neuvotteluihin. Hän kieltäytyi aiemmin valtuuskuntien tapaamisesta Valko-Venäjällä ja vaati keskustelujen siirtämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalle.

Lue myös:

    Uusimmat