Suomi vie Ukrainaan tuhatmäärin kiväärejä, patruunoita ja sinkoja – Kaikkonen: "Tavara pyritään saamaan perille mahdollisimman pian"

Suomi toimittaa Ukrainalle aseita:"Päätös on Suomelta historiallinen" 6:20
Voit katsoa hallituksen pitämän tiedotustilaisuuden tältä videolta.

Hallituksessa on poliittinen valmius viedä aseita Ukrainaan. MTV Uutiset Live näytti asiaa koskevan hallituksen tiedotustilaisuuden suorana.

Artikkelista löydät viimeisimpänä päivittyneen tiedon ylimpänä. 

Hallituspuolueilla on yksimielisyys siitä, että Suomi on valmis viemään aseita Ukrainaan. Apu lähtee Kaikkosen mukaan liikkeelle todennäköisesti tiistaina ja keskiviikkona.

Pääministeri Sanna Marin (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) järjestivät tänään kello 18.30 tiedotustilaisuuden Ukrainaan annettavasta avusta ja EU:n toimista.

19.06 Kaikkonen: Nato-maat eivät suunnittele sotilaiden lähettämistä Ukrainaan, eikä tämä ole myöskään Suomen suunnitelmissa.

19.03 Haavisto: Myös Valko-Venäjään tulee kohdistaa sanktioita, sillä Valko-Venäjä on antanut oman maaperänsä käyttöön hyökkäystä varten.

19.02 Marin: Suomessa varaudutaan vastaanottamaan pakolaisia. Annamme Ukrainalle materiaaliapua ja muun muassa lääkinnällistä apua. Pyrimme vastaamaan avunpyyntöihin.

19.00 Marin sanoo ymmärtävänsä, että moni on muuttanut Nato-kantaansa vallitsevan tilanteen vuoksi. Hän ei kuitenkaan pääministerinä halua ottaa asiaan henkilökohtaisesti kantaa.

18.59 Media kysyy Ukrainan jättämästä EU-jäsenhakemuksesta: Marin vastaa: Emme ole hallituksena keskustelleet vielä Ukrainan EU-jäsenyydestä.

18.55 Marin: Suomen suhteet Venäjään ovat muuttuneet. Myös EU:n talouspakotteiden vaikutukset tulevat näkymään pitkään.

18.54 Suurin osa Ukrainalle lähetettävästä asepaketista on Kaikkosen mukaan korvattavissa. Näin ollen "aukko" Suomen aseellisissa resursseissa ei tule olemaan kovin suuri.

18.51 Haavisto: EU on tässä asiassa osoittanut yhtenäisyytensä. Osoitamme suoraa tukea Ukrainalle ja tämä on erittäin vahva viesti. Ukraina ei halua antautua, vaan aggression aloittaneen maan tulee poistua Ukrainasta. Tämä on myös kansainvälisen yhteisön tahto.

18.48 Marin: Ymmärrämme että tilanne huolestuttaa myös kaikkia suomalaisia. 

Kaikkonen: Pyrimme tekemään kaikkemme, että sota loppuisi mahdollisimman pian.

18.47 Kaikkonen: Suomen toimittamia sinkoja voidaan käyttää myös panssarivaunujen torjuntaan. Tavara pyritään saamaan perille niin nopeasti kuin mahdollista.

18.44 Marin vastaa median kysymykseen aseavun päätösen yksimielisyydestä. 

– Päätökset ovat olleet kaikissa vaiheissa yksimielisiä, Marin sanoo.

– Paketti on yleisen pohjoismaisen linjan mukainen. Kokonaisuus suunnitelmasta on valmistunut tänään, Kaikkonen täydentää.

18.43 Median kysymykset alkavat.

18.41 Haavisto: Genevessä on alkanut YK:n ihmisoikeusneuvoston istunto. Suomen puheenvuorossa tuomittiin vahvasti Venäjän tekemät ihmisoikeusloukkaukset.

18.39 Kaikkonen: Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaaliapuna 2500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150 000 kappaletta patruunoita rynnäkkökivääreihin, 1500 kappaletta kertasinkoja ja 70 000 kappaletta taistelumuonapakkauksia.

18.38 Kaikkonen: Varsinkin Saksan linjamuutos aseellisessa avussa on erittäin merkittävä – samoin Ruotsin ja myös Suomi liittyy nyt mukaan.

18.36 Marin: Presidentti Putinin aloittama sota ei ole tavallisten venäläisten päätös.

18.34 Marin: Tasavallan presidentti on päättänyt että Suomi toimittaa Ukrainalle aseellista apua. Päätös on historiallinen.

18.31 Pääministeri Sanna Marin (sd) toteaa että Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä vankasti. Suomen lisäavusta Ukrainalle on keskusteltu.

Puolustusvoimien ja puolustusministeriön virkamiehet ovat selvittäneet viikonlopun aikana, olisiko Suomella vietäväksi esimerkiksi lähitulevaisuudessa käytöstä poistuvaa asemateriaalia.

Puolustusministeri Kaikkonen huomautti sunnuntaina, että puolustusvoimien on toki tärkeä pitää oma varautumisensakin kunnossa.

Kypäristä ja luotiliiveistä on jo päätetty

Hallituksessa oli aiemmin myös poliittista vastustusta aseviennille, sillä hallitusohjelmassa lukee, ettei Suomi vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin maihin.

Ukrainan sodan nopea kehitys on saanut kuitenkin hallituspoliitikkoja päivittämään tilannearviotaan.

Oppositio on vaatinut kovaäänisesti Suomen vievän aseistusta Ukrainalle.

Suomi kertoi jo eilen lähettävänsä Ukrainaan 2 000 komposiittikypärää ja 2 000 luotiliiviä sekä kaksi ensihoitoyksikköä.

EU:n ulkoministerit ovat myös päättäneet Ukrainan aseellisesta tukemisesta EU:n rauhanrahaston avulla.

Lue myös:

    Uusimmat