Venäjä pääsee vääjäämättä niskan päälle Ukrainassa, sanoo Mika Aaltola: ”Kaikki panokset tulee pistää nyt siihen, että sota saadaan rajattua”

Voisivatko Venäjän sotatoimet ulottua myös Suomeen? 10:42
Voisivatko Venäjän sotatoimet ulottua myös Suomeen? Mika Aaltola vastaa.

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainassa antaakin Venäjästä heikon kuvan, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola uskoo, että Venäjä tulee voittamaan sodan ennemmin tai myöhemmin.

– Vääjäämättä Venäjä pääsee niskan päälle, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolasanoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Mutta mitään suurta salamasotaa ja massiivista voimannäyttöä Ukrainasta ei tullut.

Vaikka pakotteet ja Venäjän kauppasaarto romahduttavatkin Venäjän talouden, presidentti Vladimir Putin todennäköisesti pitää Venäjän kunniaa todennäköisesti tärkeämpänä kuin taloutta, Aaltola sanoo.

Aaltola kertoo, että hänen tilannekuvansa sodasta on varsin lohduton. Väkivallankäyttö on summittaista ja kohdistuu myös siviileihin.

– Näkymät, mitä siellä Itä-Ukrainan kaupungeissa on, muistuttavat hyvin paljon Syyrian romahduksen aikaisia näkymiä syyrialaisista kaupungeista, Aaltola vertaa.

– Viidakon lait ovat voimassa.

Aaltola sanoo, että tällä hetkellä kaikki panokset tulee pistää siihen, että sota saadaan rajattua.

– Onneksi esimerkiksi suurvaltasuhteissa Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä on käytäntöjä, jotka estävät sitä, että suurvaltakonfliktiin ajauduttaisiin. Se on epätodennäköistä.

”Suomea pitää turvassa havahtuminen siihen, mitä Euroopassa tapahtuu”

Aaltola kirjoitti aiemmin tänään Facebook-kirjoituksen, jossa totesi, että ”amerikkalainen ratsuväki ei meitä tule pelastamaan laajamittaisessa eurooppalaisessa sodassa.”

Aaltola sanoo haastattelussa, että vaikka yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on viisasta, niin ei kannata olla liian toiveikas sen suhteen, että joku pelastaisi hädän hetkellä.

– Kyllä Suomenniemellä kannattaa siihen varautua, että itse osaamme täällä asiat hoitaa ja niin me olemme aina tehneet.

Aaltola pitää mahdollisena, että Venäjän aseellinen painostus kohdistuisi myös Suomeen muutaman vuoden sisällä.

– Venäjähän on uhannut suoraan sotilaallisilla seuraamuksilla, jos Suomi tekee itsenäisiä puolustuspoliittisia ratkaisuja. Eihän siinä tarvitse muuta kuin katsoa, mitä Ukrainassa tapahtuu. Täytyy ottaa hyvin vakavasti tämä Venäjän viesti, Aaltola sanoo.

–  Suomea pitää turvassa se, että viimein havahdumme siihen, mitä Euroopassa on tapahtumassa.

Lue myös:

    Uusimmat