GPS-häiriöt Suomen itärajalla voivat liittyä Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, sanoo Mika Aaltola

GPS-häiriöt Suomen itärajalla voivat liittyä Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, sanoo Mika Aaltola 1:49
Katso Aaltolan kommentit sanasta sanaan tästä.

Itärajalla tapahtuneilla GPS-häiriöillä voi olla kytkös Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, sanoo ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Traficom kertoi tänään, että Suomen itärajalla on havaittu GPS-häiriöitä, ja että lentoliikennettä on varoitettu häiriöistä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pitää mahdollisena, että häiriöt liittyvät Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

– Baltiassa on tapahtunut viime aikoina paljon GPS-häirintää, Aaltola sanoo.

– Se on juuri tämän tyylistä ja mehän koimme tällaista myös pari vuotta sitten Pohjoisessa Suomessa.

Suomen lennonvarmistus antoi vuonna 2018 ilmaliikenteelle varoituksen GPS-signaalin häiriöstä Lapissa Naton sotaharjoituksen aikana.

Norjan puolustusministeriö vahvisti myöhemmin, että kyse oli Venäjän tarkoituksellisesta häirinnästä.

Voi johtua salaamisesta tai joukkojen siirrosta

Aaltola sanoo, että vaikka tämänpäiväisellä häiriöllä olisikin yhteys Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, vielä ei voida sanoa, että kyse olisi tarkoituksenmukaisesta häirinnästä.

– Totta kai, kun Euroopassa on käynnissä suurimittainen sota, niin sodan häntä pyyhkii vähän arvaamattomillakin tavoilla Suomeen, Suomenlahdella ja Itämerellä, Aaltola selittää.

– Se voi olla oheisseurausta Venäjän laajamittaisesta sotilaallisesta operaatiosta Ukrainassa ja siihen liittyvästä esimerkiksi salaamisesta. Joukkojen siirrosta ja tämän kaltaisesta toiminnasta.

Tämänpäiväisen häiriön syy ei aiemmin tänään ollut Traficomin tiedossa. Traficom kertoi seuravansa tilannetta ja keräävänsä lisätietoa tapahtuneesta.

Lue myös:

    Uusimmat