Ukrainan presidentti julkaisi videon kansliastaan ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen alettua: "En ole piilossa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pitänyt jälleen myöhäisillan puheenvuoronsa. Tällä kertaa presidentti puhui pääkaupunki Kiovassa sijaitsevasta kansliastaan. Yhdysvaltalaiskanava CNN kirjoittaa, että Zelenskyi esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti kansliassaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ukrainan presidentin kanslia on julkaissut kirjallisen version puheesta sivuillaan. Presidentti sanoi, ettei ole piilossa ja ettei pelkää mitään.

– Sanon nyt yhden asian: jään tänne. Asun Kiovassa. Bankovankadulla. En ole piilossa. Ja minä en pelkää ketään, presidentti sanoi.

Länsimaiden tiedustelutietojen mukaan Zelenskyi on Venäjän joukkojen tappolistalla numero yksi ja hänen perheensä numero kaksi, BBC uutisoi aiemmin.

Zelenskyi puhui videollaan myös muun muassa humanitaarisista käytävistä. Hän sanoi, että niistä oli sovittu Venäjän kanssa, mutta ne eivät toimineet. Hänen mukaansa Venäjä olisi asettanut miinoja teille, jonka kautta oli tarkoitus kuljettaa ruokaa ja lääkkeitä Mariupoliin.

YK tarvitsee turvallisen käytävän avun viemiseksi

YK sanoo tarvitsevansa turvallisen käytävän toimittaakseen humanitaarista apua Ukrainan konfliktialueille, sanoo YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths turvallisuusneuvostolle.

Griffiths sanoo, että esimerkiksi Mariupolissa, Harkovassa ja Melitopolissa tarvitaan epätoivoisesti apua, erityisesti henkiä pelastavia lääkkeitä.

Griffiths kehotti kaikkia osapuolia varmistamaan, että Ukrainan siviilejä, koteja ja infrastruktuuria suojellaan.

– Tähän kuuluu, että siviilit saavat vapaaehtoisesti poistua aktiivisilta sotatoimialueita valitsemaansa suuntaan.

Neuvosto on ollut koolla Ukrainan tilanteen takia.

Venäjä tarjosi reittejä Venäjälle

Aiemmin maanantaina Ukraina hylkäsi Venäjän tarjouksen avata pakoreittejä siviileille, jotka ovat loukussa Harkovan, Kiovan, Mariupolin ja Sumyn kaupungeissa. Syynä hylkäykseen oli se, että monet Venäjän tarjoamista reiteistä johtivat Venäjälle tai sen liittolaiselle Valko-Venäjälle.

Kiovan evakuointisuunnitelmaan kuuluisi myös lopulta ihmisten lennättäminen Valko-Venäjältä Venäjälle. Käytännössä ukrainalaiset siis evakuoitaisiin "turvaan" maahan, joka parhaillaan hyökkää heidän kotimaahansa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui Venäjän ehdotusta "moraalisesti kyyniseksi".

Venäjän mukaan Ukraina on syyllistynyt sotarikokseen estämällä ihmisiä pakenemasta.

Lue myös:

    Uusimmat