Venäjä: Lausunnot Ukrainan liittymisestä Natoon "vaarallisia" – MTV seurasi sotaa

Jens Stolteberg Ukrainassa 0:50
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili torstaina Kiovassa ensimmäistä kertaa Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 21. huhtikuuta 2023. 


  • Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili Ukrainassa
  • Maahanmuuttovirasto: Sotaa pakenee Suomeen tänä vuonna 20 000–30 000 ukrainalaista
  • Ukraina ja Yhdysvallat kertovat Pentagon-vuodon sisältävän virheellistä tietoa, Venäjän kiistää osallisuutensa vuotoon
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.37:  Venäjä: Lausunnot Ukrainan liittymisestä Natoon "vaarallisia"

Venäjän ulkoministeriö varoittaa, että lausunnot Ukrainan liittymisestä sotilasliitto Natoon ovat "vaarallisia".

– Nato asettaa itselleen tavoitteen Venäjän voittamiseksi Ukrainassa. Motivoidakseen Kiovaa se lupaa, että konfliktin lopussa maa voidaan hyväksyä sotilasliittoon, toteaa ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Zaharova kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli todennut Kiovan vierailunsa yhteydessä Ukrainan tulevaisuuden olevan Natossa.

Kreml on toistanut, että yksi Venäjän avaintavoitteista on estää Ukrainan liittyminen Natoon.

19.06: USA:n puolustusministeri ja asevoimien komentaja: Suomen Nato-jäsenyys esimerkki Venäjän sotatavoitteiden epäonnistumisesta

Ukrainan sotilaallista tukemista koordinoivaa ryhmää johtavan Yhdysvaltain mukaan tärkeintä on nyt tukea maasta toimivaa ilmapuolustusta. Tehokkaan ilmatorjunnan merkitystä korostivat Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja asevoimien komentaja Mark Milley yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ramsteinissa.

Saksassa pidetyssä yli 50 maan kokouksessa ei tullut esiin lupauksia Ukrainan useasti pyytämistä länsimaisista hävittäjistä. Kenraali Milleyn mukaan tavoitteena oleva Ukrainan ilmatilan suojaaminen sujuu juuri nyt nopeimmin maasta toimivaa ilmapuolustusta vahvistamalla.

Austin ja Milley nostivat lehdistötilaisuudessa esiin Suomen tuoreen Nato-jäsenyyden esimerkkinä Venäjän sotatavoitteiden epäonnistumisesta.

18.59: Yhdysvallat aloittaa Ukrainan joukkojen kouluttamisen Abrams-panssarivaunujen käyttöön

CNN:n mukaan Yhdysvallat aloittaa Ukrainan joukkojen kouluttamisen M1A1 Abrams -panssarivaunujen käyttöön toukokuussa. Yhdysvallat pyrkii saamaan tankit Ukrainaan rintamalle ennen kesän loppua. 

Koulutus järjestetään Saksan Grafenwöhrissä, jossa noin 250 ukrainalaista käy 10 viikon koulutuksen yhdysvaltalaisten joukkojen kanssa. 

CNN kertoo panssarivaunujen olevan kauan odotettu voimavara Ukrainalle. Yhdysvallat toimittaa yhteensä 31 panssarivaunua, mikä vastaa yhden ukrainalaisen panssaripataljoonan kokoa. 

16.56: Naton Stoltenberg uskoo Ukrainan menestykseen vastahyökkäyksessä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uskoo Ukrainan voivan vallata takaisin maa-alueita odotetussa vastahyökkäyksessä. Stoltenberg kommentoi asiaa, kun häneltä kysyttiin, onko Ukrainalla kaikki mitä se tarvitsee menestyksekkään vastahyökkäyksen toteuttamiseen.

Ukrainaa sotilaallisesti tukevat maat ovat koolla Yhdysvaltain johdolla Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa pohtimassa aseavun jatkamista.

15.45: Kreml tuohtui Ukrainan Nato-jäsenyyteen liittyvistä puheista

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tänään Ramstein-kokouksessa, että Naton liittolaiset ovat näyttäneet vihreää valoa Ukrainan jäsenyydelle.

Kreml vastasi Stoltenbergin puheisiin ärhäkästi. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kuvailee Natoa "aggressiiviseksi blokiksi", ja kertoo Ukrainan mahdollisen liittymisen uhkaavan Venäjän turvallisuutta.

– Nato osoittaa edelleen aggressiivista luonnettaan, josta olemme puhuneet jo ennen "erikoisoperaation" alkamista. Ilmeisesti Nato jatkaa linjaansa, jonka tarkoituksena on nielaista Ukraina ja vetää se liittoonsa, Peskov kritisoi.

Peskov jatkoi kertomalla, kuinka "erikoisoperaation" aloittaminen oli oikea päätös.

Venäjä on vältellyt konfliktin kutsumista sodaksi. Sen sijaan Kreml käyttää siitä termiä "erikoisoperaatio". 

14.36: Venäjä väittää maan joukkojen taistelevan Länsi-Bahmutissa

Venäjän puolustusministeriön mukaan maan joukot taistelevat Bahmutin länsiosassa, joka on viimeinen ukrainalaisjoukkojen hallinnassa oleva Bahmutin kaupungin osa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet Itä-Ukrainan Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin kaupungin hallinnasta kuukausien ajan.

Bahmutilla ei ole kaupunkina itsessään keskeistä strategista merkitystä, mutta sekä Venäjä että Ukraina ovat itsepintaisesti pitäneet kaupungissa tavoitteistaan kiinni. Näin ollen siitä on muodostunut alkuvuoden sotatapahtumien keskipiste.

Ukraina on perustellut Bahmutista kiinni pitämistä sillä, että se pystyy kuluttamaan siellä tehokkaasti venäläisjoukkoja. Länsimaiset sotilasasiantuntijat ovat myös kritoisoineet tätä argumenttia, vaikka monet sitä puoltavatkin.

14.18: Venäjän vahinkopommi omaan kaupunkiin tallentui videolle

Venäjän vahinkopommitus omaan kaupunkiinsa Belgorodiin tallentui ainakin kahden valvontakameran videolle.

Videoilta selviää, että Su-34-sotakoneen pudottama pommi osui maantielle ja singautti ainakin yhden auton tieltään. Pommi ei kuitenkaan osunut suoraan autoon.

Toisen valvontakameran tallenteelta selviää, että räjähdyksestä kuului myös kova pamaus ja parkissa olleiden autojen varashälyttimet alkoivat soida räjähdyksen voimasta.

Valtava räjähdys: Venäjän vahinkopommi omaan kaupunkiin tallentui videolle 1:07
Valtava räjähdys: Venäjän vahinkopommi omaan kaupunkiin tallentui videolle.

13.57: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 630 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 630 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Venäläistappioista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kuusi panssariajoneuvoa, yhden panssarivaunun ja kaksi tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

13.52: Brittitiedustelu: Venäjän propaganda liioittelee rospuutton merkitystä

Ukrainan keväinen perinnekeli, mutainen kelirikko eli rospuutto hidastaa tällä hetkellä sekä Ukrainan että Venäjän armeijan toimia, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelupäivityksessään.

Britannia silti katsoo, että Venäjä todennäköisesti liioittelee mudan vaikutusta ukrainalaisjoukkojen toimintaan. Mutapropagandan tarkoituksena on nostaa venäläisjoukkojen moraalia ja kampittaa Ukrainan tukea, ministeriö katsoo.

Olosuhteiden pitäisi parantua lähiviikkoina, Britannia katsoo. Mutainen maasto tekee miinoista entistä merkittävämmän työkalun, sillä teiden ulkopuolella liikkuminen on tällä hetkellä vaikeaa, jos ei paikka paikoin jopa mahdotonta.

Ukraina julistaa: Rospuutto on alkanut 0:37
Ukrainan maaliskuussa julkaisema video näyttää rospuutton vaikutukset.

13.37: "Paloin elävältä": Ukrainan sodassa käden ja jalan menettänyt Vitaliy kertoo MTV:lle, kuinka hänen henkensä pelastettiin Suomessa

Ukrainalaisen Vitaliy Mizinin perheellä oli paljon tulevaisuudensuunnitelmia, jotka lensivät viime keväänä hetkessä romukoppaan. Nyt uutta elämää harjoitellaan Suomessa.

Sietämätön kipu. Se on jäänyt päällimmäisenä mieleen viime toukokuun yöstä, kun 29-vuotiaan Vitaliy Mizinin kouluttama sotilasyksikkö jäi Ukrainassa loukkuun palavaan rakennukseen.

17. toukokuuta 2022 hiljattain perustettu sotilasyksikkö, jonka armeijan upseerina Mizin työskenteli, oli yöllä nukkumassa, kun rakennukseen osui pommi. Osa rakennuksesta sortui ja syttyi palamaan.

– Uloskäynti oli tukossa ja tajusin jääneeni loukkuun. Yritin löytää paikan, jossa pystyisin hengittämään. Paloin elävältä. Piti vain istua ja odottaa apua, kestää sitä kipua, kun tuli poltti ihoa, Mizin muistelee lähes vuoden takaista kauhujen yötä.

MTV:n erikoishaastattelussa Ukrainan sodassa käden ja jalan menettänyt, nyt Suomessa asuva Vitaliy: Paloin elävältä 7:29
Katso Itä Nyt: Vitaliy Mizinin perhe kertoo, miten selvisi Ukrainan sodan kauhuista.

11.26: Suomelta uusi tukipaketti Ukrainalle

Suomi toimittaa puolustustarvikemateriaalia ukrainalaissotilaiden koulutukseen EUMAM Ukraine -operaatiossa, kertoo puolustusministeriö tiedotteessaan. Tasavallan presidentti päätti asiasta tänään valtioneuvoston esityksestä. 

EU:n yhteisen avustusoperaation tavoitteena on tarjota perus- ja erikoiskoulutusta 30 000 ukrainalaissotilaalle. Koulutus tapahtuu Puolassa. 

– Ukraina tarvitsee monenlaista tukea. Osallistumme EU:n koulutusoperaatioon kouluttamalla ukrainalaisia sotilaita ja tarvittavalla materiaaliavulla, puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo tiedotteessa. 

Tämä on viidestoista puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. 

Lähetyksen sisältämän puolustustarvikeavun korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle 78 miljoonaa euroa. Kaikkien Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien korvattava arvo on nyt noin 990 miljoonaa euroa.

Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun tarkemmasta sisällöstä toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

Lisäavussa on puolustusministeriön mukaan otettu huomioon sekä Ukrainan tarpeita että puolustusvoimien resurssitilannetta. 

9.27: Venäjä pommitti vahingossa omaa kaupunkiaan – video paljastaa valtavan kraatterin pääkadulla

Venäläinen Su-34-sotakone on vahingossa tulittanut venäläiskaupunki Belgorodia, joka sijaitsee noin kolmekymmentä kilometriä Ukrainan rajasta.

Asiasta ovat uutisoineet Venäjän valtiomediat maan puolustusministeriön ja paikallisviranomaisten jakamiin tietoihin nojaten.

Belgorodissa raportoitiin myöhään torstai-iltana suuri räjähdys. Paikallisviranomaisen mukaan kaksi henkilöä haavoittui räjähdyksen seurauksena. Kuolonuhreista ei ole raportoitu.

Puolustusministeriön mukaan Su-34-lentokone lensi Belgorodin yllä kun se vahingossa tulitti kaupunkia. Ministeriö ei tarkentanut, minkälaisella aseella vahinkoisku tapahtui.

Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov julisti kaupunkiin hätätilan ja kertoi, että räjähdys on aiheuttanut noin 20-metrisen kraaterin yhdelle pääkaduista.

Räjähdys vaurioitti neljää asuinrakennusta ja neljä autoa kärsi vahinkoja.

Venäjän hävittäjä tulitti vahingossa venäläiskaupunkia – video näyttää vahinkoiskun tuhot 2:05
Venäjän hävittäjäpomittaja tulitti vahingossa venäläiskaupunkia – video näyttää vahinkoiskun tuhot.

6.00: Ramstein-ryhmä kokoontuu päättämään Ukrainan aseavusta

Ukrainan aseapua koordinoiva Ramstein-ryhmä kokoustaa jälleen tänään Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa.

Kokousta johtaa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin. Suomesta kokoukseen osallistuu puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

Ukraine Defense Contact Group eli niin sanottu Ramstein-ryhmä on yli 50 maan ryhmä, joka Yhdysvaltain johdolla koordinoi aseavun toimittamista Ukrainaan. Ryhmän ensimmäinen kokous järjestettiin viime vuoden huhtikuussa.

Torstai 20.4.

23.02: Kaksi henkilöä kuoli Venäjän ohjusiskussa Zaporizhzhjan alueella

Paikallisen aluehallinnon mukaan 54-vuotias mies ja 65-vuotias nainen saivat surmansa Venäjän ohjusiskussa Mala Tokmachkan kylässä Zaporizhzhjan alueella.

Venäjä pommitti myös Kamiansken kylää Zaporizhzhjan alueella, jossa paikallisten viranomaisten mukaan haavoittui 62-vuotias nainen.

Kylät sijaitsevat lähellä rintamalinjaa Ukrainan kaakkoisosassa. Asiasta kirjoitti ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

20.38: Venäjän ulkoministeri Lavrov tapaa YK:n Guterresin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa ensi maanantaina YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin New Yorkissa, uutisoi Reuters.

Asiasta kertoo Reutersin mukaan Venäjän YK-lähettiläs Vassily Nebenzia. 

Nebenzia kertoi aiemmin tällä viikolla Lavrovin ja Guterresin keskustelevan tapaamisessaan Mustanmeren viljasopimuksesta.

Lavrov sanoi tänään, ettei Venäjän huolenaiheita liittyen Mustanmeren viljasopimukseen ole käsitelty juuri lainkaan. Venäjä on toistuvasti kertonut, ettei se aio uudistaa viljasopimusta 18. toukokuuta jälkeen, ellei länsi suostu poistamaan useita rajoituksia, jotka haittaavat Venäjän omien maataloustuotteiden vientiä.

Venäjä suostui jatkamaan viljasopimusta 18. maaliskuuta 60 päivällä.

Lavrov kommentoi asiaa vierailullaan Kuuban Havanassa.

Lue myös:

    Uusimmat