Venäjä: Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin 60 päivällä – MTV seurasi sotaa 18.3.

Turkki aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisen – Miten merkittävä päivä tämä on Suomelle? 3:02
Turkki aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisen – Miten merkittävä päivä tämä on Suomelle?

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 18. maaliskuuta 2023.

  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Brittitiedustelu: Venäjän itsepäisiä hyökkäyksiä Vuhledarissa voi selittää kilpailu Wagnerin kanssa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • CNN: Venäläisjoukot päässeet pudonneen yhdysvaltalaiskoneen luo Mustallamerellä
  • Sotilasasiantuntija: Venäjältä on kuollut 800 sotilasta jokaista edettyä kilometriä kohti Bahmutissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.52: Zakharova: Venäjä olisi valmis harkitsemaan "todella vakavasti otettavia ehdotuksia" sodan lopettamiseksi

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan Venäjä olisi valmis harkitsemaan "todella vakavasti otettavia ehdotuksia" länsimaiden ja Ukrainan suunnalta sodan lopettamiseksi. Asiasta kirjoittaa uutiskanva CNN.

– Olemme toistuvasti todenneet, että olemme avoimia lännen ja Ukrainan todella vakavasti otettaville ehdotuksille kriisin poliittisesta ja diplomaattisesta ratkaisusta, mutta uhkavaatimuksia emme voi hyväksyä, Zakharova kirjoitti lauantaina Telegram-viestissään. 

Zakharova tuomitsi ukrainalaiset virkamiehet, mukaan lukien Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban siitä, etteivät he ole olleet halukkaita istumaan neuvottelupöytään. 

Zakharovan mukaan Zelenskyin rauhansuunnitelma on joukko uhkavaatimuksia ja irti todellisuudesta olevia vaatimuksia, joiden tavoitteena Venäjän antautuminen lännen avulla.

Kestävään rauhansuunnitelmaan tulisi Zakharovan mielestä kuulua olennaisena osana pakotteiden poistaminen ja Venäjän itseensä liittämien Ukrainan alueiden kansainvälinen tunnustaminen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ole ollut valmis luopumaan mistään Ukrainan maa-alueista eikä pyrkimyksistä liittyä Natoon ja Euroopan unioniin. 

Zelenskyi kertoi helmikuussa toimittajille, ettei hän aio neuvotella Putinin kanssa, ja sanoi: "Kyseessä ei ole sama mies. Siellä ei ole ketään, jonka kanssa puhua."

21.00: Venäjä: Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin 60 päivällä

Venäjä on ilmoittanut kaikille Mustanmeren viljasopimuksen osapuolille jatkaneensa sopimusta 60 päivällä, ja sanoi lauantaina, ettei harkitse sopimuksen jatkamista ennen kuin sen huolenaiheet on ratkaistu. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin tänään Turkki ja YK ilmoittivat, että sopimusta jatkettiin, mutta eivät kertoneet, kuinka pitkäksi aikaa. Ukrainan hallituksen ministeri sanoi, että sopimusta olisi jatkettu 120 päivää.

Sopimus on nyt voimassa 18. toukokuuta asti. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan sopimuksen jatkaminen tämän jälkeen on mahdollista vain, jos Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden viennissä saavutetaan konkreettista edistystä.

Länsi ei ole nimenomaisesti kohdistanut pakotteita näihin tuotteisiin, mutta Venäjän sanoo, että maksu-, logistiikka- ja vakuutusalaan kohdistuvat pakotteet aiheuttavat esteitä myös elintarvikkeiden ja lannoitteiden vientiin.

Sopimuksella on turvattu Ukrainan kansainväliset viljakuljetukset maan kolmesta satamasta maailmanlaajuisen ruokapulan välttämiseksi.

Viljakuljetukset mahdollistavat myös sen, että Maailman ruokaohjelma WFP pystyy toimittamaan humanitaarista apua ruokakriisistä pahimmin kärsiviin maihin.

19.47: Suomalaisyhdistys: Useita suomalaistaistelijoita haavoittunut kranaatti-iskussa Ukrainassa

Asian vahvistaa MTV Uutisille Your Finnish Friends ry:n puheenjohtaja Kasper Kannosto. Yhdistys kertoo tukevansa Ukrainassa taistelevia suomalaisvapaaehtoisia.

Ylelle puhuneen nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan venäläisjoukot kohdistivat suomalaisryhmään sirpalekranaatteja perjantaina ryhmän ollessa palaamassa tehtävältään.

Ryhmässä on lähteen mukaan kahdeksan suomalaista, joista viidelle oli tullut vammoja. Hänen mukaansa he tulevat selviytymään hyvin.

16.09: Erdogan: Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin tänään. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Sopimuksen oli määrä päättyä tänään. Erdogan ei määritellyt, miten pitkään uusi sopimus on voimassa. YK ja Turkki solmivat viljasopimuksen Venäjän ja Ukrainan kanssa alun perin viime heinäkuussa. Sopimus uusittiin edellisen kerran marraskuussa ja se oli voimassa 120 päivää. 

Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakovin mukaan sopimusta jatkettiin 120 päivällä.

Sopimuksella on turvattu Ukrainan kansainväliset viljakuljetukset maan kolmesta satamasta maailmanlaajuisen ruokapulan välttämiseksi.

Lisätty kello 16.30 tieto, että sopimusta olisi jatkettu 120 päivällä.

15.12: Putin saapunut vierailulle Krimille

Reutersin mukaan Vladimir Putin vierailee tänään Krimillä, jossa vietetään yhdeksättä vuosipäivää siitä, kun Venäjä liitti niemimaan itseensä laittomasti. 

14.50: Wagner pyrkii rekrytoimaan 30 000 uutta sotilasta

Venäläisen palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoi tänään Telegramissa, että Wagner pyrkii rekrytoimaan noin 30 000 uutta sotilasta huhtikuun puoleenväliin mennessä. 

Prigozhinin mukaan eri puolille Venäjää perustetut 42 rekrytointikeskusta palkkaavat noin 500-800 henkilöä päivässä. Prigozhin ei antanut mitään perusteita luvuille eikä uutistoimisto Reuters ole pystynyt varmentamaan tietoja. 

Wagnerin on kerrottu menettäneen paljon sotilaitaan Bahmutissa käydyissä taisteluissa. 

Yhdysvallat kertoi tammikuussa, että Wagnerilla on ollut noin 50 000 sotilasta Ukrainassa. Joukkoihin kuului 40 000 vankia Venäjältä, joille Prigozhin on luvannut vapautumisen vankilasta, mikäli he selviävät sodassa kuusi kuukautta. 

Asiasta kertoo Reutersin lisäksi The Guardian.

10.58: Niinistö Ylellä: Ollaan menossa vaarallisempaan suuntaan

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylen Ykkösaamussa, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tapaamisen eräs päätarkoitus hänen kannaltaan oli puhuttaa Erdogania geopoliittisesta tilanteesta.

Niinistö sanoi olevansa siitä hyvin huolissaan, sillä koko ajan ollaan menossa vaarallisempaan suuntaan. Niinistö sanoi, että Erdoganilla on keskusteluyhteys Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiin, Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, Pekingiin ja Iranin presidentti Ebrahim Raisiin. Niinistön mukaan Erdoganin tuntumaa oli hyvä kuulla siihen mittaan kuin Erdogan sitä avasi.

(STT)

9.55: Brittitiedustelu: Venäjä pyrkii saamaan enemmän asevelvollisia muuttamalla kutsuntojen ikärajaa

Venäjällä valmistellaan todennäköisesti kutsuntojen ikärajojen muuttamista, millä pyritään saamaan aiempaa enemmän asevelvollisia, arvioidaan Britannian puolustusministeriön päivittäiskatsauksessa.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma ehdotti aiemmin tässä kuussa, että kutsuntaikärajaa nostettaisiin 21–30-vuotiaisiin nykyisestä 18–27-vuotiaista. Muutoksella myös opintojen takia kutsuntoja välttelevät pyritään saamaan asevelvollisuuden piiriin. Jos laki hyväksytään, se tulee voimaan ensi vuoden tammikuussa.

Venäjä pidättäytyy virallisesti käyttämästä asevelvollisia sodassa Ukrainassa. Ylimääräiset asevelvolliset vapauttavat brittiarvion mukaan kuitenkin suuremman osan maan ammattisotilaista taistelemaan Ukrainassa.

(STT)

04:50 Biden pitää Putinin pidätysmääräystä perusteltuna

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n antamaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin pidätyspäätöstä perusteltuna.

Päätös lähettää selkeän viestin, Biden kommentoi toimittajille Valkoisessa talossa. Hän huomautti samalla, että Yhdysvallat ei ole ICC:n jäsen.

ICC:n tekemän pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

Myöskään Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa.

Perjantain uutisia:

23:40 Puolustusministeri Kaikkosen arvio hävittäjälahjoituksista: "Tuskin sodan kulkuun mitenkään ratkaiseva"

Kymmenen uutisissa vieraillut puolustusministeri Antti Kaikkonen arvioi, että Slovakian ja Puolan lahjoittamat hävittäjät eivät tule auttamaan Ukrainaa ratkaisevasti sodankäynnissä. 

Slovakia kertoi perjantaina aikovansa lahjoittaa 13 MiG-29-hävittäjää Ukrainalle. Myös Puola on kertonut antavansa Ukrainalle samaisia MiG-29-hävittäjiä. 

– Ukrainan tarve on moninainen, hävittäjäton pieni osa sitä, Kaikkonen sanoo. 

Kaikkosen mukaan EU ja Nato jatkavat Ukrainan tukemista monipuolisesti. Hän uskoo, että eurooppalainen ja kansainvälinen keskustelu hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle jatkuu.

22.54: YK pyrkii varmistamaan viljasopimuksen jatkumisen

YK sanoo tekevänsä kaikkensa varmistaakseen, että Ukrainan viljan viennin Mustanmeren satamista salliva sopimus jatkuu. Sopimuksen on määrä päättyi lauantaina. YK:n avustuspäällikkö Martin Griffiths kertoi Reutersin mukaan turvallisuusneuvostolle, että YK:n erillisessä lupauksessa auttaa Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden viennin helpottamisessa on saavutettu merkittävää edistystä.

Griffithsin mukaan esteitä on kuitenkin edelleen edessä, erityisesti maksujärjestelmien osalta. 

– Maailmanlaajuisen elintarviketurvan kannalta on elintärkeää, että näitä molempia sopimuksia jatketaan ja että ne pannaan täysimääräisesti täytäntöön, Griffiths sanoi. 

Kreml ilmoitti perjantaina, että Venäjä pidentää sopimusta 60 päivällä. Ukraina sen sijaan vaatii viljasopimukselle 120 päivän jatkoaikaa sopimukselle. 

YK ja Turkki solmivat viljasopimuksen Venäjän ja Ukrainan kanssa alunperin heinäkuussa. Sopimus uusittiin edellisen kerran marraskuussa ja se on voimassa 120 päivää, päättyen tulevana lauantaina. Viljasopimus solmittiin maailmanlaajuisen elintarvikekriisin torjumiseksi. 

21.46: Zelenskyi kommentoi Putinin pidätysmääräystä: "Historiallinen päätös"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että kansainvälisen rikostuomioistuimen päätös antaa pidätysmääräys Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan on historiallinen. Zelenskyi syytti myös Putinia tuhansien ukrainalaislasten karkottamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Tämä on historiallinen päätös, joka johtaa historialliseen vastuuseen, Zelenskyi sanoi jokailtaisessa videopuheessaan.

Zelenskyin mukaan karkotettujen lasten todellinen määrä voi olla enemmän kuin arvioitu 16 000.

– Lasten karkottaminen on valtion pahuuden politiikkaa, joka alkaa juuri tämän valtion (Venäjän) korkeimmasta virkamiehestä, Zelenskyi viittasi puheessaan Putiniin ja Kansainvälinen rikostuomioistuimen mainitsemiin sotarikoksiin.

Zelenskyi uskoo, ettei rikoksia olisi voitu toteuttaa ilman "terroristivaltion johdossa olevan miehen sanaa".

Lisää perjantain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat