Ramstein-ryhmä kokoontuu päättämään Ukrainan aseavusta – nousevatko hävittäjät tapetille?

Ukrainan aseapua koordinoiva Ramstein-ryhmä kokoustaa jälleen tänään Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa.

Kokousta johtaa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin. Suomesta kokoukseen osallistuu puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

Ukraine Defense Contact Group eli niin sanottu Ramstein-ryhmä on yli 50 maan ryhmä, joka Yhdysvaltain johdolla koordinoi aseavun toimittamista Ukrainaan. Ryhmän ensimmäinen kokous järjestettiin viime vuoden huhtikuussa.

Ukraina haluaa tukijoiltaan hävittäjiä

Tammikuussa pidettyä ryhmän kokousta Ramsteinissa hallitsivat erityisesti Leopard-taistelupanssarivaunut ja niiden luovuttaminen Ukrainalle. Sen jälkeen useat maat, myös Suomi, ovat luovuttaneet Ukrainalle Leopardeja.

Leopardeja ja Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja ovat toimittaneet muun muassa Saksa ja Britannia. Kanada taas kertoi alkuviikosta, että sen lupaamat kahdeksan Leopardia ovat saapuneet Puolaan.

Ukraina puolestaan on pyytänyt tukijoiltaan toistuvasti viime kuukausina hävittäjiä, jotta se voisi suojata paremmin ilmatilaansa Venäjää vastaan.

Puola ja Slovakia aloittivat ensimmäisten, neuvostovalmisteisten MiG-29-hävittäjien lähettämisen Ukrainaan maaliskuun lopulla. Puola on sanonut lähettävänsä kaikki noin 30 hävittäjäänsä Ukrainalle.

Viime viikolla Ukrainassa vieraillut Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen kertoi Tanskan ja liittolaismaiden päättävän kesään mennessä siitä, toimitetaanko hävittäjiä Ukrainalle. Hävittäjien toimittamista ovat Tanskan lisäksi harkinneet ainakin Hollanti sekä Ranska. Britannia on luvannut kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä.

Keskiviikkona Ukraina puolestaan kertoi vastaanottaneensa ensimmäisen Patriot-ilmatorjuntapatteristonsa.

Yhdysvallat kertoi joulukuussa antavansa Ukrainalle Patriot-järjestelmiä, minkä jälkeen muun muassa Saksa lupasi Ukrainalle Patrioteja.

Lue myös:

    Uusimmat