Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan ortodoksiluostarin palamisesta, Putin: Venäjä on tuhonnut "tusinoittain" USA:n Ukrainalle toimittamia aseita – MTV Uutiset seurasi sotaa 4.6.

Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta, toimittajamme raportti sairaalasta Kiovan läheltä 2:24
Katso toimittaja Niko Nurmisen raportti Ukrainan terveydenhuollosta.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 4. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan sota on kestänyt 101 päivää
  • Zelenskyi: Ukrainalla hieman menestystä Sjeverodonetskissa
  • Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.01: Ukraina: Venäjä valmistelee uutta suurta hyökkäystä

Venäjä valmistelee tällä hetkellä uutta suurta hyökkäystä Donetskin alueella sijaitsevaa Slavjanskin kaupunkia vastaan, sanoo Ukrainan armeija CNN:n mukaan.

Slavjansk sijaitsee Severodonetskista länteen ja Iziumista etelään. Ennen sotaa siellä asui reilut 100 000 ihmistä, eli suurin piirtein saman verran kuin Severodonetskissa.

Tulevan hyökkäyksen merkkinä Ukrainan armeija pitää sitä, että Venäjä on koonnut lisäjoukkoja Slavjanskiin johtaville alueille.

Se, että Ukraina kertoo Venäjän hyökkäävän jollain suunnalla, ei tarkoita, että näin tapahtuu. Sen sijaan Ukraina voi ilmoituksellaan esimerkiksi haluta mainita Venäjälle, että joukkojen keskittäminen on pantu merkille.

Ukrainan mukaan Venäjä on ryhmittänyt Slavjanskin suunnalle noin 20 pataljoonan kokoista taisteluryhmittymää, joissa täysivahvuisina on kussakin noin 600–800 sotilasta ja muun muassa kymmenkunta panssarivaunua.

Jos Venäjä aikoo vallata Donbassin alueen kokonaan, on sen napattava myös Slavjansk.

Lue aiheesta lisää täältä.

21.46: Zelenskyi: Venäjä tuhonnut ortodoksiluostarin pommittamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjän pommien sytyttäneen tuleen puisen kirkon Svjatohirskin Lavrassa eli luostarissa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Donetskissa sijaitsevaa ortodoksiluostaria pommitettiin jo aiemmin tällä viikolla, jolloin neljä munkkia kuoli ja useita ihmisiä loukkaantui, Zelenskyi sanoi Telegramissa julkaistussa videossa.

Zelenskyin mukaan 300 siviiliä, mukaan lukien 60 lasta on hakenut luostarista suojaa. Jälkimmäisen pommituksen mahdollisista uhreista ei toistaiseksi ole kerrottu.

Venäjän puolustusministeriö väittää Ukrainan joukkojen sytyttäneen kirkon palamaan.

Svjatohirskin Lavraa pidetään yhtenä kolmesta Ukrainan pyhimmästä paikasta. Ennen sotaa sinne suuntasi vuosittain tuhansia pyhiinvaeltajia.

20.30: Putin: Venäjä on tuhonnut "tusinoittain" USA:n Ukrainalle toimittamia aseita

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut Yhdysvaltain lähettämää varsin runsasta aseapua Ukrainalle.

Venäjä pärjää ja on tuhonnut ”tusinoittain” Yhdysvaltain toimittamia aseita, Putin väittää.

Putin antoi kommentit Reutersin mukaan Venäläiselle tv-kanavalle haastattelussa, joka lähetetään sunnuntaina.

Yhdysvallat ilmoitti tällä viikolla toimittavansa Ukrainalle sen kovasti pyytämiä pitkänkantaman raketinheittimiä. Aiemmin Yhdysvallat on toimittanut muun muassa haupitseja, panssarintorjunta-aseita ja ilmatorjuntaohjuksia.

Pentagonin mukaan Ukraina on luvannut, ettei se ammu raketinheittimillä Venäjän puolelle.

19.35: Sergei Shoigu: Venäjä "kiihdyttää" hyökkäystään – Ukraina paljastaa Kremlin keskittäneen joukkoja uusvanhaan suuntaan

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väittää, että Venäjä "kiihdyttää" hyökkäystään Ukrainassa. Asiasta kertoo ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan tsetseenijohtaja Ramzan Kadyrov, jonka Shoigu tapasi perjantaina.

Kadyrovin mukaan Shoigu on paikallistanut sellaisia seikkoja, jotka parantavat Venäjän asevoimien hyökkäyskuvioita ja -taktiikoita Ukrainassa.

Viime viikkoina Venäjä on keskittynyt Itä-Ukrainassa sotimiseen siinä määrin, että Ukrainan vastahyökkäykset sekä Harkovan että Hersonin alueilla ovat työntäneet venäläisjoukkoja taaksepäin.

Perjantainen Shoigun puhe hyökkäyksen "kiihdyttämisestä" ei sekään toteutunut varmasti aivan niin kuin Kremlissä suunniteltiin, sillä lauantaina Ukraina kertoi valloittaneensa merkittäviä osia takaisin Severodonetskista, joka on keskeisin vielä osin Ukrainan hallussa oleva kaupunki Luhanskin alueella.

Vielä puolitoista viikkoa sitten Shoigu oli sitä mieltä, että Venäjä on hidastanut hyökkäystään tahallaan suojellakseen siviilejä. Selitys ontuu, sillä Venäjä on kohdellut siviiliväestöä kaltoin sekä miehittämillään alueilla että esimerkiksi tykistöllä.

Tällä hetkellä Venäjä valmisteleeuutta suurta hyökkäystä Donetskin alueella sijaitsevaa Slavjanskin kaupunkia vastaan, sanoo Ukrainan armeija CNN:n mukaan.

Slavjansk sijaitsee Severodonetskista länteen ja Iziumista etelään. Ennen sotaa siellä asui reilut 100 000 ihmistä, eli suurin piirtein saman verran kuin Severodonetskissa.

Tulevan hyökkäyksen merkkinä Ukrainan armeija pitää sitä, että Venäjä on koonnut lisäjoukkoja Slavjanskiin johtaville alueille.

Lue aiheesta lisää täältä.

17.25: Itä-Ukrainassa puutemppeli tuhoutunut tulipalossa

Tulipalo on tuhonnut luostarin puutemppelin Sviatohirskissa Itä-Ukrainassa, kertoo CNN.

– Vihollisuuksien seurauksena suuri tulipalo syttyi ja liekit nielaisivat päätemppelin, tiedotteessa todettiin CNN:n mukaan.

Kirkon kotisivujen mukaan alkuperäinen temppeli rakennettiin vuonna 1526. Nyt palanut suurempi temppeli rakennettiin vuonna 2005.

Nykyinen temppeli pystytettiin noudattaen 1500–1600-lukujen venäläistä puuarkkitehtuuria, Donetskin hiippakunta sanoo.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak on yksi useista, jotka ovat jakaneet lyhyen videon, jossa tuhoutuneen puutemppelin kerrotaan palavan.

– Ortodoksisen maailman pyhätöstä tuli pakolaisten suoja Venäjän hyökkäyksen jälkeen, Podolyak kirjoitti Twitterissä.

– Tämä on pirullinen irvistys "barbaarisesta venäläisestä maailmasta", jolle mikään ei ole pyhää, Podolyak jatkoi.

13.17: Ukrainan mukaan puolet Severodonetskin kaupungista vallattu takaisin

Ukraina on saanut vallattua takaisin joitakin alueita Severodonetskin kaupungissa, kertoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Kuvernöörin mukaan Ukrainan joukkojen hallussa on nyt noin puolet kaupungista, kun aiemmin Venäjä oli jo saanut vallattua noin 70 prosenttia Severodonetskista.

10.44: Britannia: Ilmaiskujen ja tykistön käyttö Venäjän menestyksen salaisuus

Britannian puolustusministeriön päivittäin julkaiseman tiedustelupäivityksen mukaan Venäjän ilmavoimien aktiivisuus Donbassin alueella on pysynyt vahvana. Venäjä on ottanut alueen hyökkäyssotansa keskiöön. Britannian puolustusministeriön arvion mukaan tykistön ja ilmaiskujen yhdistelmä on ollut avaintekijä Venäjän viime aikojen menestykselle Donbassin alueella. Se kuitenkin arvioi, että taktiikka on lähes varmasti johtanut siviiliuhreihin ja muihin oheisvahinkoihin. 

8.55: Biden: Yhdysvallat ei neuvo Ukrainaa alueluovutuksissa 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, ettei Yhdysvallat aio kehottaa Ukrainaa luovuttamaan alueita Venäjälle sodan lopettamiseksi. Biden sanoi CNN:n mukaan asiasta kysyttäessä, ettei ukrainalaisten asioista voida sopia ilman Ukrainaa.

Biden sanoi myös, että jossakin vaiheessa tarvitaan jonkinlainen sopimus Venäjän ja Ukrainan välille.

Ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset hallituslähteet kertovat CNN:lle, ettei Yhdysvallat ole painostanut Ukrainaa neuvottelemaan Venäjän kanssa.

7.49: Venäjä kertoo jatkavansa operaatiotaan

Venäjä on ilmoittanut aikovansa jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa siihen asti, että sen kaikki tavoitteet on saavutettu, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi eilen.

7.43: Kaksi toimittajaa loukkaantunut

Kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa loukkaantui ja näiden kuljettaja kuoli perjantaina, kun heidän ajoneuvonsa joutui tulituksen kohteeksi matkalla Severodonetskiin.

06.31: Ukrainan mukaan Venäjän armeija ryösti ja vahingoitti Tshernobylin tietokoneita

Ukrainan mukaan Venäjän armeija ryösti ja vahingoitti yli tuhatta tietokonetta Tshernobylin ydinvoimalan alueella. Väitteiden mukaan Venäjän armeija varasti lisäksi rekkoja ja säteilymittareita. Aiheesta uutisoi BBC.

Tshernobylin tiedottajan mukaan ydinvoimalan varsinaista laitteistoa ei kuitenkaan vahingoitettu ja säteilyturvallisuutta ajatellen kaikki on kunnossa.

Räjähdys Tshernobylin ydinvoimalassa vuonna 1986 levitti radioaktiivisuutta ympäri Eurooppaa.

Perjantai 3.6.

21.40: Ukraina onnistunut vastahyökkäyksissään Severodonetskissa

Ukraina on onnistunut ottamaan takaisin noin 20 prosenttia Venäjän valtaamista alueista Severodonetskin kaupungissa, väittää Itä-Ukrainan Luhanskin alueen johtaja Serhiy Gaidai Reutersin mukaan.

– Siinä missä aiemmin tilanne oli vaikea ja venäläiset pitivät hallussaan noin 70 prosenttia kaupungista, niin nyt olemme työntäneet heitä takaisin, Gaidai sanoi televisiohaastatelussa.

Perjantaina kerrottiin Venäjän ottaneen haltuunsa jo jopa 80 prosenttia Severodonetskista.

21.30: Video: Ukrainassa sotilas nostaa selkäänsä suomalaistenkin varusmiesten kantaman singon – "Työnnämme venäläiset takaisin"

Uutistoimisto Reutersin videolla kerrotaan näkyvän, miten ulkomaalaisia vapaaehtoistaistelijoita saapuu Severodonetskin alueelle.

Videolla sotilaat ottavat ajoneuvosta aseita ja varusteita, kuten Suomenkin käyttämiä NLAW-kertakäyttösinkoja.

Helmikuussa Suomi ilmoitti lähettävänsä Ukrainaan muun muassa 1 500 kertakäyttösinkoa, 2 500 rynnäkkökivääriä ja muita varusteita.

Suomen lahjoittamien kertakäyttösinkojen mallia ei tarkennettu. Näin ollen ei siis ole varmaa, ovatko videolla näkyvät NLAW-singot osa Suomen lähettämää aseapua.

NLAW on Britannian ja Ruotsin yhteistyössä kehittämä kertakäyttösinko, jota käyttävät Suomen lisäksi muun muassa Britannia, Sveitsi ja Indonesia.

Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja 4:09
Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja.

20.45: Putinin mukaan viljan viennissä ei ole ongelmaa, lupaa Venäjän takaavan turvallisuuden

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan viljan viennissä Ukrainasta ei ole ongelmia. Hän sanoo Venäjän takaavan turvallisuuden viljan viennille satamissa.

Putinin mukaan viljaa olisi mahdollista myös viedä Valko-Venäjän kautta.

MTV tapasi Mariupolin pormestarin Kiovassa –"Kymmenessä vuodessa Mariupolin kaupunki on rakennettu uudelleen" 1:38

Voit lukea lisää perjantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat