"Hidastimme tarkoituksella" – Venäjän hyökkäys köhii, Sergei Shoigun selitys ei ole uskottava

Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa on edennyt viimeisen viikon aikana nopeammin kuin kertaakaan aikaisemmin toukokuussa, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW.

Tämä ei tarkoita sitä, että hyökkäysoperaatio olisi edennyt millään lailla vauhdikkaasti. Varsinaiset läpimurrot ovat jääneet tekemättä.

ISW:n mukaan Venäjä on joutunut tyytymään pienempiin saavutuksiin kuin joita se vielä kuun alussa tavoitteli. Ukraina on myös pystynyt tekemään jatkuvasti tehokasta vastarintaa.

On todennäköistä, että Venäjä on luopunut ajatuksesta saartaa kaikki Iziumin ja Donetskin kaupungeista itään sijaitsevat ukrainalaisjoukot, ISW kirjoittaa.

– Sen sijaan Venäjä keskittyy varmistamaan pienempiä piirityksiä, ISW toteaa.

Strategian vaihdos on sikäli toiminut, että Venäjä on ISW:n mukaan onnistunut etenemään hitaasti, mutta toistuvasti.

Pikkumotteja venäläisjoukot pyrkivät luomaan esimerkiksi Severodonetskin kaupungin alueelle ja Avdiivkan linnoitusten tiimoille.

Taistelu Severodonetskista tulisi todennäköisesti olemaan venäläisten kannalta vaikea.

– Venäjä on läpi sodan ollut ongelmissa kaupunkitaisteluissa, ISW toteaa.

Läpimurtojen puuttumisista huolimatta Venäjän eteneminen tarkoittaa sitä, että Ukrainan täytyy olla tarkkana Itä-Ukrainassa olevien joukkojensa suhteen. Jos maayhteys katkeaa, vaikeutuu huolto huomattavasti.

Aiemmin Venäjän päähyökkäyssuunnan arveltiin olevan Iziumista etelään. Nyt ISW uskoo, että Kreml keskittää joukkojaan sekä Iziumista, Harkovan liepeiltä, Donetskin kaupungista ja Zaporizhian alueelta Luhanskin alueelle. Sinne siirretään myös merkittäviä määriä tykistöä ja ilmavoimia.

Venäjän huonoa sotamenestystä Ukrainassa on viime viikkojen aikana ihmetelty myös Venäjällä. Donetsjoen katastrofin jälkeen useat Venäjä-mieliset sotabloggarit avasivat sanaiset arkkunsa.

Tilanne on pakottanut venäläiset johtajat selittämään, miksi näin on käynyt. Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan hyökkäyksen tahtia on tahallisesti hidastettu. Syykin on selvä, joskin sen uskottavuus on kyseenalainen.

– (Toimimme näin,) jotta ympäröivien asutuskeskusten ihmiset pystyvät lähtemään ja voidaan luoda humanitaarisia käytäviä, Shoigu toteaa Kommersantin mukaan.

– Tietenkin tämä hidastaa hyökkäyksen vauhtia, mutta tämä tehdään tarkoituksella, jotta siviiliuhreja voidaan välttää, Shoigu jatkoi.

Venäjä on sodan aikana iskenyt lukuisia kertoja siviilikohteisiin esimerkiksi tykeillä ja ohjuksilla. Lisäksi Venäjän miehityksen jäljiltä esimerkiksi Butshasta löytyi joukkohautoja.

Pekka Toveri: Venäjällä on"päätöksen paikka"jos Ukraina lähtee koviin hyökkäyksiin kesällä 0:49
Pekka Toveri: Venäjällä on "päätöksen paikka" jos Ukraina lähtee koviin hyökkäyksiin kesällä.

Lue myös:

    Uusimmat