Sergei Shoigu: Venäjä "kiihdyttää" hyökkäystään – Ukraina paljastaa Kremlin keskittäneen joukkoja uusvanhaan suuntaan

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väittää, että Venäjä "kiihdyttää" hyökkäystään Ukrainassa. Asiasta kertoo ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan tsetseenijohtaja Ramzan Kadyrov, jonka Shoigu tapasi perjantaina.

Kadyrovin mukaan Shoigu on paikallistanut sellaisia seikkoja, jotka parantavat Venäjän asevoimien hyökkäyskuvioita ja -taktiikoita Ukrainassa.

Viime viikkoina Venäjä on keskittynyt Itä-Ukrainassa sotimiseen siinä määrin, että Ukrainan vastahyökkäykset sekä Harkovan että Hersonin alueilla ovat työntäneet venäläisjoukkoja taaksepäin.

Perjantainen Shoigun puhe hyökkäyksen "kiihdyttämisestä" ei sekään toteutunut varmasti aivan niin kuin Kremlissä suunniteltiin, sillä lauantaina Ukraina kertoi valloittaneensa merkittäviä osia takaisin Severodonetskista, joka on keskeisin vielä osin Ukrainan hallussa oleva kaupunki Luhanskin alueella.

Vielä puolitoista viikkoa sitten Shoigu oli sitä mieltä, että Venäjä on hidastanut hyökkäystään tahallaan suojellakseen siviilejä. Selitys ontuu, sillä Venäjä on kohdellut siviiliväestöä kaltoin sekä miehittämillään alueilla että esimerkiksi tykistöllä.

Vaikka Venäjä ei ole onnistunut sulkemaan Itä-Ukrainaan kaavailemaansa jättimottia, ei sen hyökkäys ole toivottomalla tolalla. Iso-Britannian puolustusministeriö arvioikin, että Venäjä ottaa haltuunsa Luhanskin alueen kahden viikon sisällä, joskin ilman merkittäviä lisätappioita tämä ei tule tapahtumaan.

– Sadan päivän sotimisen jälkeen kumpikaan osapuoli ei pysty tyrmäämään toista. Itseasiassa ajatus tyrmäysiskusta on virheellinen suurimmassa osassa sotia, arvioi puolestaan eläköitynyt australialainen kenraalimajuri Mick Ryan Twitterissä.

– Joidenkin sotien alussa uskotaan niiden olevan ohi nopeasti, puhtaasti ja juhlallisesti. Näin ei juuri koskaan käy. Tämä on vain yksi sota lisää tuohon jatkumoon, Ryan jatkaa.

Ukraina: Venäjällä mielessä uusi hyökkäys

Venäjä valmistelee tällä hetkellä uutta suurta hyökkäystä Donetskin alueella sijaitsevaa Slavjanskin kaupunkia vastaan, sanoo Ukrainan armeija CNN:n mukaan.

Slavjansk sijaitsee Severodonetskista länteen ja Iziumista etelään. Ennen sotaa siellä asui reilut 100 000 ihmistä, eli suurin piirtein saman verran kuin Severodonetskissa.

Tulevan hyökkäyksen merkkinä Ukrainan armeija pitää sitä, että Venäjä on koonnut lisäjoukkoja Slavjanskiin johtaville alueille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Se, että Ukraina kertoo Venäjän hyökkäävän jollain suunnalla, ei tarkoita, että näin tapahtuu. Sen sijaan Ukraina voi ilmoituksellaan esimerkiksi haluta mainita Venäjälle, että joukkojen keskittäminen on pantu merkille.

Ukrainan mukaan Venäjä on ryhmittänyt Slavjanskin suunnalle noin 20 pataljoonan kokoista taisteluryhmittymää, joissa täysivahvuisina on kussakin noin 600–800 sotilasta ja muun muassa kymmenkunta panssarivaunua.

Jos Venäjä aikoo vallata Donbassin alueen kokonaan, on sen napattava myös Slavjansk.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan sata päivää sitten – tämä video näyttää sodan hetket päivä päivältä 4:12
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan sata päivää sitten – tämä video näyttää sodan hetket päivä päivältä.

Sadat pakenevat päivittäin

Paikalliset ainakin tuntuvat uskovan hyökkäykseen, sillä kaupungista lähtee päivittäin satoja ihmisiä, kirjoittaa CNN.

Venäjä valtasi Slavjanskista pohjoiseen sijaitsevan Iziumin huhtikuussa. Siitä eteenpäin huomio Itä-Ukrainassa keskittyi ukrainalaisjoukkojen puolustaman pullistuman mahdolliseen motitukseen.

Kremlin mottipihtien pohjoisen osan piti suunnata eteenpäin Iziumin suunnalta, kun taas eteläinen kärki hyökkäisi Donetskin kaupungin lähettyviltä.

Operaatio ei onnistunut, sillä Ukraina pysäytti hyökkäykset verrattain nopeasti. Tämän jälkeen Venäjä keskitti joukkonsa Severodonetskin valloitukseen.

Äskettäin Venäjä yritti uudelleen hyökätä Iziumin ja Slavjanskin välissä sijaitseviin Barvinkoveen ja Sviatohirskiin. Ukrainan armeijan mukaan sen puolustus kesti.

Slavjanskilla ja sen lähellä sijaitsevalla Kramatorskilla on symbolista arvoa molemmille osapuolille. Venäjä-mieliset separatistit pitivät vuonna 2014 hallussaan molempia paikkoja, mutta Ukrainan vastahyökkäys työnsi heidät pois.

Lue myös:

    Uusimmat